Talip Geylan’dan MEB’e çağrı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Talip Geylan’dan MEB’e çağrı

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, özel program ve proje uygulayan okullara yapılan öğretmen ve yönetici atamalarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.


Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 2025 yılı için yapılan “Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme” sonuçlarını değerlendirdi. 8 Nisan’da açıklanan atama sonuçları sonrası proje okullarında görev yapan bazı öğretmenlerin norm kadro fazlası durumuna düştüğünü belirten Geylan, bu durumu “keyfi bir atama ve görevlendirme süreci” olarak nitelendirdi.

Keyfi Atama ve Görevlendirmelere Tepki
Proje okullarının atama süreçlerinin objektif kriterlere dayanmaması, Geylan’ın en önemli eleştirilerinden biri oldu. “Bu okullar, Türkiye’nin en başarılı öğrencilerinin eğitim aldığı okullar olmalı, ancak atamalar adeta keyfi bir şekilde yapılıyor,” diyen Geylan, “Türk Yüzyılı’nı inşa edecek nesilleri yetiştiren okullara yapılan atamalar, tamamen siyasi veya kişisel bağlara dayanıyor,” ifadelerini kullandı.

Eğitimde Adaletsizlik ve Yöneticilik Krizi
Proje okullarının, sendika ve STK’ların etkisi altında yönetildiği yönündeki eleştirilerini de dile getiren Geylan, bu durumun eğitim sistemine zarar verdiğini savundu. Geylan, “Eğitim teşkilatını Bakanlık, il müdürleri ve okul müdürleri yönetmelidir. Ancak, dışarıdan müdahaleler eğitim sisteminin temel yapısını zedeliyor. Kamuyu, dışarıdan yapılara yönetme hakkı tanımak, en büyük tehlikedir,” dedi.

Proje Okullarında Görev Süresi Uzatılmayan Öğretmenler

Geylan, proje okullarında görev süresi uzatılmayan öğretmenlerin durumuna da dikkat çekti. Bursa’daki ödüllü ve yüksek lisans yapmış bir öğretmenin atamasının yapılmaması, Manisa’daki bir beden eğitimi öğretmeninin yerine edebiyat branşından bir öğretmenin müdür olarak atanması gibi örnekleri verdi. Geylan, bu tür uygulamaların, proje okullarındaki başarıyı ve öğretmen motivasyonunu olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

YKS ve Öğrenciler Üzerindeki Olumsuz Etkiler
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde öğrencilerin moral ve motivasyonunun bozulmasının, eğitim süreci üzerinde olumsuz sonuçlara yol açacağını belirten Geylan, “Öğrencilerimiz YKS gibi çok önemli bir sınavın öncesinde, okullarındaki öğretmenlerin görev süresinin uzatılmaması gibi bir belirsizlikle karşı karşıya kalıyor. Bu durum, öğrencilerin eğitimine büyük zarar veriyor,” dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı, çözüm önerilerini de sıraladı. Geylan, “Proje okulları için atama ve görevlendirme süreçlerinde kriterler belirlenmeli ve MEB Yönetici Atama Yönetmeliği’ne uyulmalıdır. Öğretmenler ise sınavla atanmalıdır. Ayrıca, proje okulu sayısı azaltılmalı ve bu okullar kadrolaşma aparatı olmaktan kurtarılmalıdır,” diyerek, eğitim sisteminde yapılacak düzenlemelerin önemine dikkat çekti.

Atama, Bağ-Kur’lu, bağkur, başvuru, borçlanma, ÇALIŞAN, Cumhurbaşkanlığı, dairesi, Danıştay, disiplin cezaları, Döviz, EĞİTİM, emekli, emekli sandığı, emeklilik, enflasyon, Esastan İptal Kararı, flaş, flaşhaber, Güncel, gundem, İçişleri Bakanı, işçi, işveren, izin, kamu, Kamudan, koşullar, KPSS, maaş, MEB, mebhaber, memur, memur haber, memur haberleri, mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma, ödeme, Ödemeler, Öğretmen, okul müdürleri, okullar, Otomobil, Ötv, para, para iadesi, politika, prim iadesi, Resmi Gazete, sağlık, Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, SGK, son dakika, sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik merkezi, ssk, Şube Müdürlüğü, taşeron, Ticaret Bakanlığı, toplu, toplu para, Twitter, yargıtay, yerleştirme sonuçları, yüz yüze eğitim, zam haberleri