Siteden bağımsızlığını ilan eden blok! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Siteden bağımsızlığını ilan eden blok!

İstanbul’da site yönetimine tepki gösteren bir blok yöneticisi, peşine bina sakinlerini de takıp ‘bağımsızlığını’ ilan etti. Peki bir blokun siteden bağımsızlığını ilan etmesi mümkün mü? Böyle bir durumda hizmet ve aidat konuları nasıl çözülür? İşte hukukçuların görüşleri…


Emsallik ve bir o kadar ilginç bir olay İstanbul’da yaşandı. Sarıyer’de birçok bloğun bulunduğu sitede, bloklardan birisi, siteden ayrılma kararı aldı. “Artık blok olarak site yönetiminden bağımsız hareket edeceğiz” diyen blok ve site yönetimi arasındaki hukuki süreç devam ediyor. Öte yandan İstanbul Ataşehir’de de yine bir bloğun siteden ayrıldığı öğrenildi.

Örnekler arttıkça durumun uygulanabilirliğinin yanı sıra hukuki tarafı da tartışma konusu oldu.

HUKUKÇU GÖRÜŞÜ: BLOK BAĞIMSIZ HAREKET EDEBİLİR AMA…

Site diye özetlediğimiz toplu yaşam alanlarının hukuk dilinde “Toplu Yapı” olarak isimlendirildiğini belirten ve ilgili yasa ve genelgelerin gayet açık ve net olduğunu vurgulayan Avukat Kerem Olcayto şunları kaydetti:

ASİYED BAŞKANI: BAĞIMSIZLIK İÇİN 5’TE 4 OY ÇOKLUĞU ARANIR

Yönetim planının daha inşaat aşamasında oluşturulduğunu ve tapuda tescil edildiğini belirten Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği (ASİYED) Başkanı Av. İbrahim Güllü ise “Bunun değiştirilmesi için 5/4 oy kullanılması gerekiyor” görüşünü savundu.

Site yönetiminden blok yönetimine geçiş için uzun bir hukuki sürecin işletileceğini belirten Başkan Güllü “Oylama sonucunda toplam 50 bağımsız varsa 40 bağımsız değişmesi yönünde oy kullanırsa, yönetim planında değişiklik yapılabiliyor. Toplantıda bu oy katılımının sağlanması ile bloklar site yönetiminden ayrılabiliyor ve blok için yeni bir yönetim planı hazırlanarak tescil ettirilebiliyor. Netice olarak site yönetiminden blok yönetimine geçiş olmadığı takdirde bloğun aldığı kararların yaptırım kabiliyeti yoktur. Site yönetimin aldığı kararların iptali için hukuki süreç izlenmelidir” diye konuştu.

ELEKTRİK, SU, GÜVENLİK GİDERLERİ NE OLACAK?

Bağımsızlığını ilan etmeye çalışan blok yönetimini zorlu bir sürecin beklediğine değinen Başkan Güllü şunları kaydetti:

“YARGITAY KARARLARINDA EMSALLİK DETAYLAR VAR”

Söz konusu giderlerin kapsamına “çatı, ortak teras, ortak televizyon şebekesi, asansör gibi” bütün ortak yer ve tesislerin bakım, koruma, onarım ve bunlarla ilgili her türlü işletme ve personel harcamalarının girdiğini belirten Başkan Güllü “Ortak yerlere ilişkin giderlere katılma yükümlülüğü, oturma izninin alındığı tarihten itibaren, oturma izni alınmadan tahsis edilen bağımsız bölüme fiilen oturulmuşsa, oturma tarihinden itibaren geçerli olur. Ancak Yargıtay’ın, kat malikinin söz konusu genel giderlere katılma yükümlülüğünün bağımsız bölüme tapusicilinde malik olduğu günden itibaren başlayacağına ilişkin kararları da mevcut” dedi.

SİTE YÖNETİMİNİN HUKUKİ HAKLARI NELER?

Ayrılıkçı bloklar için site yönetimlerinin izleyebileceği hukuki süreci de özetleyen Güllü “Toplu yapılarda da birden fazla bloktan oluşan sitenin tamamını ilgilendiren giderlerden kat maliklerinin tümü sorumlu olduğu için, payına düşen aidat borcunu ödemeyen kat maliki hakkında da site yönetiminin dava açma ve icra takibi yapma yetkisi vardır” dedi.