Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca numaralı gözlük kullanan vatandaşın uzun süredir talep ettiği düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile hayata geçirdi. Buna göre, 15 Aralık Pazartesi gününden itibaren uzak ve yakın gözlüğü aynı anda reçete edilen hastalar, isterlerse çok odaklı (progresif) gözlüklerini ücretsiz alabilecek. Gözlüğün bedelinin tamamı SGK tarafından karşılanacak.
ÜCRETSİZ ÇOK ODAKLI GÖZLÜK DÖNEMİ BAŞLIYOR
10 Aralık 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” kapsamında, gözlük kullanımına yönelik kapsamlı bir değişiklik yapıldı.
Düzenleme ile birlikte, tek reçetede hem uzak hem yakın numaraları yer alan hastalar, talep etmeleri durumunda çok odaklı gözlük sahibi olabilecek. Bu gözlüklerin ücreti SGK tarafından tamamen karşılanacak. Karar, özellikle yıllardır progresif cam kullanımında yüksek maliyetler nedeniyle sıkıntı yaşayan milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor.
GÖZLÜK BEDELİNİN TAMAMI SGK TARAFINDAN KARŞILANACAK
Yeni uygulamanın yürürlüğe gireceği pazartesi gününden itibaren vatandaşlar, doktorlarının yazdığı reçete doğrultusunda herhangi bir ek ücret ödemeden çok odaklı gözlük edinebilecek.
TEBLİĞDE YER ALAN DİĞER DÜZENLEMELER
Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki değişiklik yalnızca gözlük düzenlemeleriyle sınırlı kalmadı. Tebliğde, özellikle yurt dışı tedavi süreçlerine ilişkin maddelerde de güncellemeye gidildi. Buna göre:
- Yurt dışı tedaviler için gerekli sağlık kurulu raporları, organ ve doku nakillerinde yetkili hastaneler tarafından; diğer tedavilerde ise üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarınca düzenlenecek.
- Raporlarda tedavi süresi en fazla altı ay olarak belirtilecek.
- Tedavi için yurt dışı sağlık merkezi belirlenirken Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşması olan ülkelere öncelik verilecek.52 ilde tefecilere ve dolandırıcılara eş zamanlı operasyon: 179 şüpheli yakalandı
- Raporların geçerliliği için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, İstanbul Şişli Hamidiye Etfal, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi veya İzmir Yenişehir Eğitim Araştırma Hastanesi tarafından teyit edilmesi gerekecek.