Selfie yapmak ‘tazminatsız işten atılma’ sebebi sayılır mı? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Selfie yapmak ‘tazminatsız işten atılma’ sebebi sayılır mı?

Çalıştığı özel bir şirkette mesai saatlari içinde, devamlı cep telefonuyla konuşup, çeşitli sosyal ağ sitelerine girerek, çektiği resimleri paylaşan işçi, kapı önüne konuldu.


Yargıtay, mesai saatinde işyerinde cep telefonuyla çok konuşup, selfie çekip sosyal ağlarda paylaşan işçinin ‘ısrarcı’lığına bakılmalı dedi. Görevleri hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesinin bütünlük sağlayıp sağlamadığına bakılacak diyen Yüksek Mahkeme, ayrıca gerekçesinde, ‘haklı’ olmasa da,“geçerli” sebeple fesih yapılarak işten atılabileceğine hükmederken tazminatını alabileceğini söyledi.

Yaşanan olayda, İşten çıkartıldığını öğrenen işçi, İş Mahkemesi’nin kapısını çaldı.

İşçi, haklı bir neden olmaksızın işten çıkarıldığını belirterek, kıdem ve ihbar tazminatları, son aya ait ücret, fazla mesai ile ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini talep etti.

Davalı işveren, davacının iş akdinin haklı sebeple sona erdirildiğini, davacının herhangi bir alacağının bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etti. Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın reddine karar verdi. Kararı davacı işçi temyiz etti.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda özetle şöyle söylendi;

‘….Işçi hakkında işveren tarafından çeşitli tutanaklar düzenlenmişse de tutanakların işçinin yapmakla yükümlü olduğu görevlerinin hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar biçiminde bir bütünlük arzetmediği görülmüştür. Feshe konu edilen son eylem 2015 yılı 4. Aya ait olup davacının işyerinde çalışırken kendi resmini çekip sosyal ağ hesabında paylaştığı belirtilmiştir. Davacının önceden de 2014 senesinde cep telefonu ile oynadığı yönünde bir tutanak düzenlenmişse de davacının sözü edilen davranışının iş güvenliğini tehlikeye düşürdüğü yönünde herhangi bir iddiada bulunulmamış ve bu yönde bir delil ileri sürülmemiştir. Davacının tutanağa konu davranışları geçerli feshin nedenini oluşturabilir ise de 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II. Maddesi kapsamında haklı fesih neden varlığı yöntemince kanıtlanamadığından davacının kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulü gerekirken yazılı şekilde her iki isteğin reddi hatalı ..’dedi.