Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “Polis Memuru veya Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği” yayınlandı.
Polis eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencileri yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme yapıldı. Polis Memuru veya Komiser Yardımcısı rütbelerine aday memur olarak atanacaklara uygulanacak sınav yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu yeni yönetmelik, adayların atanma süreçlerinde uygulanacak sınavların usul ve esaslarını belirliyor.
İŞTE O YÖNETMELİK;
POLİS MEMURU VEYA KOMİSER YARDIMCISI RÜTBELERİNE ADAY
MEMUR OLARAK ATANACAKLARA UYGULANACAK
SINAV YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; polis eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden polis memuru veya komiser yardımcısı rütbelerine aday memur olarak atanacaklara uygulanacak sınavla ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, polis eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden eğitim-öğretim süresini başarıyla tamamlayan öğrenciler, İç Güvenlik Fakültesinin birinci ve ikinci sınıfını başarıyla tamamladıktan sonra lisans öğrenimini süresi içerisinde tamamlayamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan öğrenciler ve polis meslek yüksekokullarından dikey geçişle İç Güvenlik Fakültesine kaydolanlardan, hazırlık sınıfında başarısız olan ya da hazırlık sınıfı hariç toplam üç yıl veya altı yarıyılda lisans öğrenimini tamamlayamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilerin Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanabilmeleri için yapılacak sınavla ilgili usul ve esasları kapsar.
MADDE 9- (1) Aday, doğal afet veya salgın, eşi veya birinci dereceden kan hısımlarının ölümü nedeniyle ya da kendisinin tedavi ve sağlık gerekçesiyle sınava katılamaması halinde, Başkanlıkça belirlenecek tarihte Başkanlıkta oluşturulacak komisyon tarafından aynı usul ve esaslarla sınava tabi tutulur.
(2) Birinci fıkrada belirtilen mazeretler dışında herhangi bir nedenle sınava katılmayanlar, herhangi bir hak iddiasında bulunamazlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Diğer hususlar
MADDE 10- (1) İç Güvenlik Fakültesi öğrencilerinden, birinci ve ikinci sınıfı başarı ile tamamlayanlar ile polis meslek yüksekokullarından dikey geçişle İç Güvenlik Fakültesine kaydolanlardan;
a) Disiplinsizliği nedeniyle ilgili mevzuat hükümleri gereğince ilişiği kesilenler,
b) Eğitim kurumundan çıkarma cezasını gerektiren tutum ve davranışı nedeniyle hakkında disiplin soruşturması devam edenler,
sınava alınmazlar.
(2) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamına girenler, devam eden disiplin soruşturması sonucunda eğitim kurumundan çıkarma cezası almamaları halinde sınava alınırlar.
Sınav sonu atamalar
MADDE 11- (1) Sınavda başarılı olan adayların Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanmaları 6/8/1992 tarihli ve 92/3393 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 12- (1) 3/6/2015 tarihli ve 29375 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 13- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.