ALES/1 soru ve cevapları yayımlandı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ALES/1 soru ve cevapları yayımlandı

ÖSYM 2021-ALES/1 sınavı temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı.


Web Banner

 

ÖSYM Başkanlığı 02 Mayıs 2021 tarihinde uygulanan ALES 1 sınavının soru ve cevaplarının yayımlandığını duyurdu

02 Mayıs 2021 tarihinde uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (2021-ALES/1) Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarının %10’u aşağıdaki bağlantıda sunulmuştur.

Sınava başvuran adaylar, Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına 03 Mayıs 2021 tarihinde saat 12.00’den itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile 10 gün süreyle erişebileceklerdir.

Sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM’ye aittir. ÖSYM’nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2021-ALES/1) Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (% 10)

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2021-ALES/1) Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (% 10)

2 Mayıs 2021 tarihinde yapılan ALES/1 Sınavı’nda adaylar büyük bir mücadele verdi. ALES/1 Sınavı’nın ardından adaylar, soru ve cevapların yayınlanmasını heyecanla bekliyor. ALES soruları ve cevapları her yıl olduğu gibi bu yıl da ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden yayınlanacak.

2021 yılının 1. ALES’i 2 Mayıs 2021 tarihinde uygulandı ve binlerce aday sınava katıldı. ÖSYM, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ALES soru ve cevaplarını erişime açacak. Adaylar, ALES soru ve cevaplarını görüntülemek için ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yapacak ve yayınlanan ALES soru ve cevaplarının yüzde 10’luk kısmına erişebilecek.

Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.

Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulandı. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluştu..

2021 Yılı ALES/1 2 Mayıs 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 12-22 Mart 2021 tarihleri arasındadır. Ücret ödeme için son gün 23 Mart 2021 olarak belirlendi.

2021 Yılı ALES/2 19 Eylül 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 3-11 Ağustos 2021 tarihleri arasındadır. Ücret ödeme için son gün 12 Ağustos 2021 olarak belirlendi.

2021 Yılı ALES/3 21 Kasım 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 6-14 Ekim 2021 tarihleri arasındadır. Ücret ödeme için son gün 15 Ekim 2021 olarak belirlendi.

DEĞERLENDİRME

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel 2020-ALES KILAVUZU 20 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

                                30 (2(AP-X)-S)
ALES Puanı=70+ _______________ 
                                   2(B-X)-S 

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı
AP : Adayın ağırlıklı puanı
X : Ağırlıklı puanların ortalaması
S : Ağırlıklı puanların standart sapması
B : Ağırlıklı puanların en büyüğü

Web Banner
Web Banner