Okullar açılacak mı? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Okullar açılacak mı?

Okullar ne zaman açılacak? sorusu yüz yüze eğitim tarihinin yaklaşmasıyla beraber öğrenci ve velilerin gündemine geldi. Milli Eğitim Bakanlığı takvimine göre, 31 Ağustos’ta başlayan online eğitim 18 Eylül tarihine kadar devam edecek. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların 21 Eylül’de açılma durumunu ele aldı. Selçuk, “Bütün halkımız şunu bilsin. Biz hiçbir çocuğumuzu ya da öğretmenimizi riske atan bir karara imza atmayız.” dedi. İşte, okulların açılmasıyla ilgili son açıklamalar.


Öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynlerin gündemini oluşturan okullar ne zaman açılacak gündemi, son günlerde yapılan bazı açıklamalar neticesinde araştırılmaya başlandı. 21 Eylül’de yüz yüze eğitim başlayacak mı sorusu ile mevcut durum hakkındaki son gelişmeleri öğrenmek isteyen vatandaşlar için Sağlık Bakanı Koca ve Milli Eğitim Bakanı Selçuk’tan önemli açıklamalar geldi. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte, daha önce duyurulan 21 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlayacağı okullar için yeni gelişmeler

21 EYLÜL’DE OKULLAR AÇILACAK MI?

21 Eylül’de okulların açılıp açılmayacağı konusunda araştırmalarını sürdüren vatandaşlar, internet üzerinden sorgulamalarına devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın pandemi sürecinin devam etmesi dolayısıyla Bilim Kurulu tavsiyelerine göre yön verdiği okulların açılış tarihi, geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da gündemindeydi. Peki, 21 Eylül’de okullar açılacak mı? İşte, okulların açılış tarihi hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamaları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basın toplantısı düzenledi. Bakan Koca okulların 21 Eylül’de açılması üzerine sorulan soruya şöyle yanıt verdi;

“1. ve 2. sınıf ve 8. ve 12. sınıfla ilgili düzenlemeyi muhtemelen gelecek hafta konuşmuş oluruz. Daha çok 1. sınıfların alışması açısından 2+5 şeklinde sayıyı azaltarak yani 2 gün devam 5 gün okula gitmeme şeklinde bir uygulama gündeme gelebilir. Önümüzdeki hafta bunu daha netleştirmiş oluruz. Diğer sınıfların bu dönemde nasıl devam edeceği şeklinde 8. ve 12. sınıflarla ilgili salgının seyrine göre gelecek hafta bunu daha da netleştirmiş oluruz. Belki il bazında veya genel anlamda. Yani şöyle özetlersek 1. sınıfların alışması için 2+5 şeklinde olabilir, 2. sınıfların olup olmayacağı konusu önümüzdeki hafta salgının seyriyle netleşmiş olur, 8 ve 12’lerle ilgili ne zaman başlayacağı veya başlayıp başlamaması konusu haftaya gündem yapılmış olacak.”

OKULLAR 21 EYLÜL’DE AÇILACAK MI?

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “21 Eylül’de belirli sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatacağız. Şu anda bununla ilgili bir değişiklik yok.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, yüz yüze eğitim konusunda, “Bütün halkımız şunu bilsin. Biz hiçbir çocuğumuzu ya da öğretmenimizi riske atan bir karara imza atmayız.” dedi.

Bakan Selçuk, yüz yüze eğitime geçişle ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti:

“Bilim Kurulu üyelerine sorular yöneltiliyor. Bu soruların cevabı soruluyor. Bizim de tavsiyesine uyduğumuz, kararlar aldığımız, Kuruldan ya da Sağlık Bakanlığından söz ediyoruz. Bu soruyu sorduğunuzda bunun çok net ve belirlenmiş bir cevabının aylar öncesinden olamayacağı ve o günkü koşullara bağlı olarak bunun, sürekli bir değerlendirmeye muhatap olması gerektiği söyleniyor. Böyle bir durumda 3-2 sene önce şunu net olarak söylüyorduk; ‘Okullar, şu tarihte açılacak, ara tatil şu dönemde olacak’ diyebiliyorduk ama şimdi bunun Milli Eğitim Bakanlığının tek başına karar alıp da söylemesi diğer kurum ve kuruluşlarla paydaşlarla iş birliği içinde alınabilecek bir karar olmasından dolayı mümkün değil. Ama prensipler belirlenmeli.”

Bu konudaki yaklaşımlarını değerlendiren Selçuk, “Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak çocukların yüz yüze eğitim almasını tabii ki çok istiyoruz.” dedi. Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii ki bunun için hazırlık yaptık ve tüm altyapıyı oluşturduk. İzliyorsunuz. Salgının seyrine ilişkin rakamlar ve sayılar yayınlanıyor. Salgının seyrinin nasıl gittiğine ilişkin olarak da okulların ne zaman, nasıl, ne şekilde hangi sınıflarda açılacağının çok net olarak Kurulun tavsiyesi doğrultusunda yapılması söz konusudur. Şöyle düşünün; ‘Kurul ve Sağlık Bakanlığı dese ki, ‘Bizim şu andaki tablo budur. Okulların tamamının açılmasında sakınca yoktur.’ Biz okulları elbette açarız. Kesinlikle ‘şu olmaz’ dese, bizim buna itiraz ederek, ‘Biz bunu söylemenize rağmen tam tersini yapıyoruz’ deme durumumuz söz konusu değil. Halkımız şunu bilsin; biz hiçbir çocuğumuzu ya da öğretmenimizi riski artan bir karara imza atmayız. Bunun gereği neyse bunu yaparız. Bizim ödevimiz, ortaya çıkabilecek eksiklikleri tamamlamaktır. Bizim ödevimiz, öğretmenlerin ve çocukların sağlık içerisinde toplumda eğitimini almasıdır. 21 Eylül’de hangi sınıflar açılacak, bu spekülasyonlar hep yapılıyor. Ricam, sadece resmi kaynaklardan Milli Eğitim Bakanlığının sitesinde ne yazıyorsa odur. 21 Eylül’de belirli sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatacağız. Şu anda bir değişiklik bununla ilgili yok. Salgının seyriyle ilgili kurul herhafta toplandığı ve değerlendirme söz konusu olduğu için, bunu takip edip buna uygun olarak durumumuzu net olarak dikkate alacağız.”