Eskisinden Daha Fazla Tedbirlere Riayet Edilmesi Gerek « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Eskisinden Daha Fazla Tedbirlere Riayet Edilmesi Gerek

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yüksel Pehlevan, mutasyona uğrayan ve daha hızlı şekilde yayılan, Türkiye’de bu tarz vakaların görüldüğü Kovid-19 hakkında açıklamalarda bulundu.


Kocaeli sınırları içerisinde henüz mutasyonlu virüs vakasına rastlanmadığını belirtirken, vatandaşları tedbirlere uyma konusunda daha hassas olmaya davet etti.

Ağır hastalık yapma kapasitesinin olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi yok

Mutasyonlu virüs hakkında bilgi veren, virüsün mutasyon geçirmesi, virüsün genetik yapısında oluşabilen değişikliğe bağlı olarak hem hastalık yapma kapasitesindeki değişim hem de vücuda girme kapasitesindeki değişim anlamı taşıdığını söyledi.

Olumlu yönde olan mutasyonların bulaşım riskini daha çok azalttığını ve kendi kendini yok ettiğini, “Ama olumsuz yönde olan mutasyon, özellikle İngiltere’de aniden ortaya çıkan mutasyonda bulaştırıcılık daha çok.

Fakat hastalığın daha ağır geçirildiğine dair henüz elimizde kanıt yok. Bir de tabii ki mevcut durumda Brezilya kökenli, Güney Afrika kökenli mutant virüsten bahsediliyor.

Tabii Kovid-19 virüsler sık mutasyona uğrayan virüsler, daha doğrusu virüsler mutasyona uğrarlar. Önemli olan burada bulaştırıcılığın artması yada aynı zamanda hastalık yapma kapasitelerin artmış olması.

İngiltere’deki virüs ağır hastalık yapma kapasitesinin olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi yok. Tabii bu konuda çalışmalar devam ediyor ama şu kesin ki; daha hızlı bulaşıyor ve daha hızlı enfekte ediyor insanları.”

Her tarafa yayılma potansiyeli var

Kocaeli genelinde henüz tespit edilmiş bir mutasyonlu virüs hastası olmadığını, “Ama bu gelmeyecek anlamına gelmez. Çünkü ülkede görüldüğü an her tarafa yayılma potansiyeli var.

Çünkü ülkemizde ilk Kovid-19 vakasına 11 Mart tarihinde görüldü. Daha sonra geldiğimiz durum ortada ve özellikle geçtiğimiz yılın son üç ayında inanılmaz bir vaka artışı yaşandı.

Alınan çok sıkı tedbirler, sağlık personelin inanılmaz önlemi sayesinde belli bir oranda kontrol altına alınmış durumda. Yalnız tabii ki mutasyon olayı biraz daha farklı bir yöne çekebilir.

Onun için özellikle bulaştırıcılık açısından artmış bir bulaştırıcılık söz konusu. Tedbirleri kesinlikle elden bırakmamamız ve Eskisinden daha çok tedbirlere riayet etmemiz gerekiyor.

Mutlaka maske, mesafe ve hijyene dikkat etmemiz gerekiyor. Bir diğer husus, özellikle önlemleri aldık, sokağa çıkma yasakları var, ama aile içi bulaşı çok önemli.

Aile içi bulaşta özellikle çok hızlı yayılım söz konusu. Onun için aile toplantıları, taziyeler, düğünler veya yemek toplantıları kesinlikle yapılmamalı.

En azından bir süreliğine bu organizasyonlardan muhakkak uzak durulmalı. Bu şekilde en yakınımızdan, en sevdiklerimizden büyük oranda tehlike gelebilir. Bunu hiç göz ardı etmememiz gerek.”

Mutasyonlu virüse karşı mevcut aşıların etkili olduğu yönünde görüşler var

Ülke ve il genelinde aşılama çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini, aşı olan vatandaşların da rehavete kapılmaması gerektiğini. Önlemlerin bırakılmaması gerektiğinin altını bir kez daha çizen Uzm. Dr. Yüksel Pehlevan, “En son hasta taburcu olana kadar maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmeli.

Mutasyonlu virüse karşı mevcut inaktif aşıların etkili olduğu yönünde görüşler var ve etkili olacaktır, bundan eminim. Ama bu konuda bilimsel olarak bir bilgi verme durumu söz konusu değil.

Aşılama çalışmaları son derece başarılı şekilde gidiyor. İnaktif aşı virüsün bütün partiküllerini içeriyor. Dolayısıyla etkili bir aşı olduğunu düşünüyoruz.

Bakanlığımız, sağlık personelleriyle birlikte bu konuda inanılmaz bir performans gösterdi ve aşılama çalışmaları son hızla devam ediyor. Önümüzdeki haftadan itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza aşılamanın başlayacağını öngörüyoruz.”