Milyonları ilgilendiren kıdem tazminatında oranlar netleşiyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Milyonları ilgilendiren kıdem tazminatında oranlar netleşiyor


Toplu Sözleşme sürecinde imzalar atıldı. Hakem Kurulu’nda yapılan oylamada, zam teklifi 5’e karşı 6 kabul oyuyla geçti. Buna göre, 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Belirlenen rakamlar kıdem tazminatı zammında da etkili olacak.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI VE TABANI HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENİYOR?

Konuyla ilgili miliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Kıdem tazminatı tavanı belirlenirken, en yüksek devlet memurunun alacağı 1 yıllık emekli ikramiyesinden daha yüksek olamayacak şekilde bir tavan belirleniyor. Temmuz ayındaki enflasyon güncellemesi ile birlikte yapılan kıdem tazminatı tavanı 23 bin 486 TL’ye yükselmişti.

Biz de ocak döneminde Merkez Bankası’nın belirlediği kriterlere göre enflasyon gerçekleşirse 33 bin 380 TL civarında kıdem tazminatı tavanı belirleneceğini düşünüyoruz.

Kıdem tazminatı tabanı belirlenirken, bu sefer asgari üret üzerinden hareket ediliyor. Asgari ücret düzeyinden daha düşük olamaz. Şu anda 11 bin 402 TL civarında kıdem tazminatı tabanı, yeni dönemde de burada yüzde 42’lik artış bekliyoruz.

KIDEM TAZMİNATI, OCAK AYINDAKİ MEMUR ZAMMI SONRASI KAÇ TL OLACAK?

Kıdem tazminatı tavanının 33 bin 380 TL’ye yükselmesini bekliyoruz. Tabanın da asgari ücretle uyumlu olarak 17 bin TL civarında olması beklentisi içerisindeyiz.

10 YIL ÇALIŞMIŞ BİR KİŞİNİN ALACAĞI TAZMİNAT TUTARI NE KADAR OLUR?

Çalışan, işçi çalıştığı her yıl boyunca her yıl için hak ettiği bir brüt ücret tutarında kıdem tazminatı elde etmeye hak kazanır. Örnek vermek gerekirse şu anda 15 bin TL brüt ücret alan çalışan, 10 yıl boyunca aynı iş yerinde çalışmaya devam ederse bunun için 10 yılda toplamda 150 bin TL kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Kıdem tazminatı üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılamaz. Sadece damga vergisi kesintisi yapılır bu da cüzi bir orandır. Kıdem tazminatına vergisel avantaj sağlanmış durumdadır.

İŞTEN AYRILACAKLAR DİKKAT!

Elbette tavsiye ederiz, biz yıl sonunda asgari ücretle ilgili en az yüzde 50 oranında artış bekliyoruz. Memur maaşlarında yüzde 42 oranında artış bekliyoruz. Bunların altına düşmeyeceği, üstüne çıkabileceği kanaatindeyim.

Şu anda 11 bin 402 TL olan kıdem tazminatı tabanı 17 bin 110 TL’ye yükselecektir. dolayısıyla burada bekledikleri her zaman için daha yüksek oranda tazminat elde edeceklerdir. Bu dönemden çıkmak ile ocak ayında çıkmak oranında yüzde 50 oranında bir değişiklik olacaktır.

ASGARİ ÜCRETLİLER DE ETKİLENECEK Mİ?

Muhakkak etkilenecekler, asgari ücret kıdem tazminatının tabanıdır. 11 bin 402 TL olan asgari ücretin bizde 17 bin TL civarına yükseleceği kanaatindeyiz. Asgari ücretlilerin alacağı kıdem tazminatı tutarı yılbaşında yükselecektir. İşten ayrılmayı düşünen çalışanlar, asgari ücretlilerin yılbaşını beklemelerinde kendi elde edecekleri tazminat açısından daha avantajlı buluyorum.”

 

Milliyet.com.tr