Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın cinayetleri ve şiddetin gölgesinde geçiyor. 2024’te en az 394 kadın öldürüldü, 259 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. MetroPOLL’ün anketine göre, kadınların en büyük sorunu yüzde 26,6 ile şiddet olurken, eğitimsizlik ve toplum baskısı da öne çıktı.
Türkiye, bir 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü daha kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve baskının gölgesi altında geçiriyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2024 yılında en az 394 kadın katledildi, 259 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti.
Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin önüne geçilemeyen Türkiye’de, en çok tepki çeken konuların başında ülkenin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması geliyor. Uzmanlar, bu sözleşmenin kadınları koruyan en önemli yasal çerçevelerden biri olduğunu vurgularken, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtiyor.
METROPOLL’DEN “KADINLARIN EN ÖNEMLİ SORUNU” ANKETİ
Kadınların karşı karşıya olduğu sorunları bir kez daha gözler önüne seren bir araştırma da MetroPOLL Araştırma Şirketi’nden geldi. Şubat ayında yapılan ankette, 14-18 Şubat tarihleri arasında 28 ilde 1206 kişiye “Sizce Türkiye’de kadınların en önemli sorunu aşağıdakilerden hangisidir?” sorusu yöneltildi.
Sonuçlara göre, kadınların en büyük sorunu açık ara farkla şiddet olarak öne çıktı. Kadın katılımcıların %26,6’sı “şiddet” cevabını verirken, erkeklerin %24,6’sı da aynı yanıtı verdi.
Kadınların verdiği cevaplar şu şekilde sıralandı:
- Şiddet – %26,6
- Eğitimsizlik – %18,2
- Toplum baskısı – %15,1
- Hepsi – %14,7
- Kadın-Erkek eşitsizliği – %10,8
- Diğer – %6,2
- İşsizlik – %4,3
- Cevap yok – %4,1
KADINA ŞİDDET TÜRKİYE’NİN KANAYAN YARASI
Araştırma, kadınların en büyük sorununun hâlâ fiziksel ve psikolojik şiddet olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlar, kadınların ekonomik özgürlük kazanamamasının, eğitim fırsatlarına eşit erişim sağlayamamasının ve toplumsal baskının bu sorunu derinleştirdiğini vurguluyor.
Türkiye’de kadın hakları konusunda atılması gereken adımların ertelenmesi, yasaların yeterince uygulanmaması ve kadınların korunması konusunda eksik kalan önlemler, şiddet vakalarının artmasına neden oluyor.