Maske enfeksiyon riskini yüzde 45 azaltıyor… « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Maske enfeksiyon riskini yüzde 45 azaltıyor…

Ağzı ve burnu kapatan maskeleri kullanma, enfeksiyon bulaşma riskini % 45 dolayında azaltıyor.


Almanya’nın Mainz kentindeki  Johannes Gutenberg Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Klaus Waelde ile üç bilim insanı, yapmış oldukları araştırmada maskenin enfeksiyon riskini nerdeyse yarı yarıya azalttığı sonucuna vardılar.

Almanya’da maske takma mecburiyetinu 6 Nisan’da getiren ve bu uygulamaya ilk geçen kent olan Jena’daki verileri ve vaka rakamlarını büyüteç altına alan bilim adamları, bu bilgileri benzer kentlerdeki verilerle karşılaştırdı.

Waelde Jena’nın maske mecburiyetina diğer kentlerden üç hafta önce geçmiş olmasının bilim adamlarına gelişmeleri izleme fırsatı verdiğini belirtti. Böylece Jena’daki durumu, enfeksiyon gelişiminin, yaşlı nüfus ve genel nüfus yoğunluğu oranının, yaş ortalamasının, hekim ve eczane donanım imkanlarının benzer olduğu Trier, Darmstadt, Cloppenburg ve Rostock kentleri ile karşılaştırdıklarını söyledi.

Uzmanlar bu biçimde Jena ve aynı standartlara sahip diğer kentlerde, pandeminin maskeli ve maskesiz gelişme seyrini büyüteç altına aldı.

Araştırmayı etkileyecek diğer faktörlerin de dikkate alındığını belirten Waelde, Jena’da maske mecburiyetinun yürürlüğe girdiği 6 Nisan’dan 8-10 gün öncesi ve sonrasında pandemi yönetmeliklerinde değişiklik yapılmadığını söyledi. Waelde dolayısı ile dış etkenlerin, incelemenin yapıldığı tarih boyunca etkili olmadığını ve maskenin etkisinin rahatlıkla gözlemlenebildiğini kaydetti.

Waelde, ayrıca insanların maske mecburiyeti gibi uygulamalara geçildiğinde genel itibari ile daha dikkatli davranmaya başladıklarını, bunun yol açmış olduğu olumlu etkinin de unutulmaması gerektiğini söyledi.

Araştırmaya göre, insanların maske taktığı durumda günde 20 000 vaka kaydediliyorsa, bunun maskesiz 38 bin olacağı tahmin ediliyor. Bu sebeple de Waelde ve meslektaşları herkese kendisini ve başkalarını enfeksiyondan korumak için maske takmasını öneri ediyor.