Kovid-19 Mutasyonun Adı Belli Oldu mu? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kovid-19 Mutasyonun Adı Belli Oldu mu?

Avrupa Kontrol Merkezi yayımlanan raporda, dünyayı sarsan Kovid-19 İngiltere’de mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan bir tipine “SARS-CoV-2 VUI 202012/01 (Variant Under Investigation, year 2020, month 12, variant 01) ismi verildiği ve etkilerinin araştırılmaya başlandığı bildirildi.


Ankara Üniversitesi  Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Kovid-19’un, İngiltere’de yüzde 70 artırabilen mutasyonlara uğradığı hastalık yapma özelliğinde bir değişiklik yapmadığı yönündeki açıklamalara dair değerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19 ailesinde yer alan Kovid-19’un yıl içinde çok defa mutasyona uğrağını söyleyen Prof. Dr. İsmail Balık, kesin bilgilerin yapılacak bilimsel incelemeler ile tam olarak netlik kazanabileceğini söyledi.

Balık, İngiltere’den bildirilen mutasyonla alakalı dün gece yarısı Avrupa Hastalık Kontrol Merkezince rapor yayımlandığını söyleyerek, “Bu mutanta şimdilik SARS-CoV-2 VUI 202012/01 (Variant Under Investigation, year 2020, month 12, variant 01) ismi verildi.”

Kovid-19’un mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan tipine dair kapsamlı inceleme yapılmasının önemini söyleyen raporda, alakalı virüsün araştırılmaya başlandığını söyleyen Balık, şu bilgileri verdi:

“Mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan bir tip olan virüse dair inceleme yapılıyor. Bu kapsamda, ‘Virüs, hangi ülkelere yayılıyor?’, “Piyasadaki PCR testleri ile tespitten kaçıyor mu?’, ‘Kullanılan antikor ve plazma tedavilerinden etkilenmiyor mu?’, ‘Halihazırdaki aşıları etkisiz bırakacak mı?’, ‘Daha ağır hastalık yapacak mı?’, ‘Hastalığı geçirmiş olanlarda ikinci enfeksiyon geçirilme oranı daha çok artıracak mı?’

Virüsün İngiltere dışında başka ülkelerde görüldüğünün raporlandığını söyleyen Prof. Dr. İsmail Balık, “Şu ana kadar Hollanda, Belçika Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiği raporda yer aldı.”

VİRÜSTE ‘ÇOKLU SPİKE PROTEİNİ MUTASYONU’ TESPİT EDİLDİ

Prof. Dr. Balık, “Bu mutasyonun İngiltere’de son günlerde salgının büyümesine etki ettiği düşünülmektedir.” bilgisinin de raporda yazıldığını söyledi.

Daha hızlı yayılan bir tip olan virüste “Çoklu spike protein mutasyonu” tespit edildiğini söyleyen Prof. Dr. İsmail Balık, şöyle konuştu:

“Çoklu spike protein mutasyonu, virüsün insan hücresine girmesini sağlayan dıştaki dikensi kısmında birçok noktada mutasyon olması. Daha önce görülen mutasyonlar genelde tek noktada olmuştu. Şu anki bilgiler bu yeni mutantın eski virüsten çok farkının olmadığı, sadece bulaşma gücünü artırdığını göstermektedir.”

UÇUŞLARLA GEÇİCİ DURDURMA KARARI

Sağlık Bakanı Koca, gelişmeler üzerine dün gece İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye uçuşlarda geçici durdurma kararı alındığını bildirmişti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, “Kovid-19 mutasyonuyla İngiltere’de bulaş hızının daha çok arttığı bildirilmiştir.

Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır.”

Sağlık Bakanı Koca ayrıca, İngiltere kaynaklı mutasyon riski üzerine alınan tedbirler kapsamında halen yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacağını ve karantina kurallarının uygulanacağına söylemişti.

Bu kapsamda Sağlık Bakanı Koca, “İngiltere kaynaklı mutasyon riski üzerine alınan tedbirler kapsamında halen yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacak ve karantina kuralları uygulanacaktır. Tedbirler tam koordinasyonla yapılmaktadır.”

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx