‘İstanbul’a 350 bin yeni konut yapılacak’ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

‘İstanbul’a 350 bin yeni konut yapılacak’


Özhaseki önceki akşam katıldığı TV yayınlarında, 11 ili etkileyen depremlerin ardından 1 milyon 903 bin kişinin yerini terk etmek zorunda kaldığını, halen 55 bin vatandaşın çadırda, 467 bin kişinin konteyner kentlerde, 79 bin vatandaşın da yurt, sosyal tesis, otel ve öğrenci yurtlarında kaldığını bildirdi.

Enkaz kaldırma ve yıkım çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Özhaseki, bazı şehirlerde yıkım süreçlerinin yüzde 20-25’lerde olduğunu ve 2-3 ay daha bu işin süreceğini kaydetti. Bu çerçevede ilk ihalelerin alelacele yapıldığını söyleyen Özhaseki, “Şartnamelerde bazı şeyler gözden kaçmış. Mesela yerinde ayrıştırma konusu. Asbestli boruların olduğu bir ortamda tehlikeli bir durum bu. İl içine adeta zehir saçıyor. Şartnamelerin değiştirilmesi, birtakım ek değişikliklerle revize yapılarak işin hızlandırılması talimatını verdik” diye konuştu. İl imar planlarına, zemin etüdlerine çalıştıklarını aktaran Özhaseki, deprem bölgesinde başlatılan “Yerinde Dönüşüm” projesi kapsamında ilk inşaatların temelinin atıldığını, projeye talebin yüksek olduğunu söyledi. Özhaseki, “Konutları 9 şiddetinde depreme dayanabilecek şekilde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Depreme karşı yol haritası

Özhaseki, İstanbul’un bir an önce depreme hazırlanması gerektiğini vurgularken, “İstanbul için özel birim kuracağız. Kasıtlı olarak engel çıkaranları aşabileceğimiz, çok hızlı davranabileceğimiz, işi insanların gönlüne bırakmayacağımız bir duruma getireceğiz. İstanbul’u depreme hazırlamazsanız gerçekten büyük vebal altında kalırsınız. 11 ili etkileyen deprem bile İstanbul depreminin yanında mevzi kalır. İstanbul’da 5.8 milyon bağımsız birim var. Bunların 1.5 milyonu risk taşıyor” dedi. Özhaseki, İstanbul’un kentsel dönüşümü konusunda bilgi verirken, şu ana kadar 1 milyon 207 bin müracaat yapıldığını bunun da 200 bin binaya tekabül ettiğini söyledi.

İstanbul için yol haritası hazırlandığını belirten Özhaseki, “Rezerv alanlara bir an önce sağlam konutlar yapacağız. Riskli yapıları oraya taşıyacağız. 350 bin konut ediyor. Devlet gücüyle 2 yıl içerisinde bunları yapabiliriz. Birkaç proje hazırladım, önümüzdeki dönemde Meclis’te paylaşacağım. İstanbul’a gidip paydaşlarla konuşacağım. Bu İstanbul’u depreme hazırlama projesi. Deprem sağ-sol partili dinlemiyor. Siyasetin buralara girmemesi lazım. Ekrem Bey (İmamoğlu) ile de prensipte anlaştık. Sonra bunu topluma anlatacağız” diye konuştu.