İOKBS’de Görev Alan Öğretmenlerin Uymaları Gereken Kurallar Açıklandı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İOKBS’de Görev Alan Öğretmenlerin Uymaları Gereken Kurallar Açıklandı

27 Nisan tarihinde uygulanacak olan İOKBS’de görev alacak olan öğretmenlerin uymaları gereken kurallar açıklandı.


Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan öğretmenlerin İOKBS’de görev almaları durumunda yerine getirmesi gereken görevler bulunmaktadır. İlgiler göreler sınavdan önce, sınav esnasında ve sınavdan sonra olmak üzere 3’e ayrılmıştır.

Sınavdan önce yapılması gerekenler


1. 
Sınav başlamadan en geç 1 saat önce sınav yerinde hazır bulunur ve sınav öncesi bina sınav komisyonu başkanı tarafından yapılacak toplantıya katılır
2. Salon başkanı, görevli olduğu salona ait sınav paketini imza karşılığı teslim alır.
3. Gözetmen, görevli olduğu salona gider; sıraların “Salon Oturma Planı”na uygun olarak
numaralandırıldığını kontrol eder, salona gelen öğrencileri karşılar.
4. Öğrencileri, geçerli kimlik ve fotoğraflı sınav giriş belgelerini kontrol ederek salona alır. Geçerli
kimlik ve fotoğraflı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır. Sınav giriş belgeleri öğrencilerde kalacaktır.
5. Öğrencilerin, fotoğraflı sınav giriş belgesinde belirtilen kendi sıra numarasında oturmasını
sağlar. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi salon başkanına aittir.
6. Sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakika içerisinde salona gelen öğrencilerin sınava
katılmalarını sağlar. Bu öğrencilere ek süre verilmez.
7. Sınavın başlama ve bitiş saatlerini öğrencilerin görebileceği şekilde tahtaya yazar. Sınavın ilk 30
ve son 15 dakikasında sınav salonundan çıkamayacaklarını, öğrencilere duyurur.
8. Kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınav paketini öğrencilerin
gözü önünde ve sınavın başlamasına 15 dakika kala açar. Sınava katılacak öğrencinin/öğrencilerin sınav salonuna gelmemesi durumunda sınav paketi kesinlikle açılmaz, tutanak düzenlenir ve bu tutanak Bina Sınav Komisyonu tarafından da imzalanır.
9. Sınav paketinden çıkan soru kitapçıklarının ve cevap kâğıtlarının kontrolünü yapar, eksik veya fazla olması hâlinde bunu tutanakla belgeler.
10. Kitapçığın ön veya arka sayfasında bulunan açıklamaları yüksek sesle okur, öğrencilerin
sorularını cevaplar ve öğrencilerle sınav süresince gerekmedikçe konuşmaz.
11. Öğrencilere, soru kitapçığındaki boş yerleri müsvedde olarak kullanabileceklerini, sınav sonunda
soru kitapçıklarında eksik veya yırtık sayfa olması hâlinde sınavlarının geçersiz olacağını bildirir.
12. Salon yoklama listesinde yazılı sıraya göre yerleştirilen öğrencilere, kendi isimlerine göre basılmış olan cevap kâğıtlarını dağıtır. Öğrencilerin kendine ait cevap kâğıdında yer alan bilgilerini kontrol ettirir ve cevap kâğıdında yer alan imza bölümünü öğrenciye kurşun kalem ile imzalatır.
13. Öğrencinin cevap kâğıdında yazılı olan bilgilerinde hata varsa, cevap kâğıdı kullanılamayacak durumdaysa, cevap kâğıdında baskı hatası varsa ya da öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa, sınav başlamadan önce salon görevlileri tarafından tutanak hazırlanır. Bu öğrenciye yedek cevap kâğıdı verilir. Öğrenci bilgileri, yedek cevap kâğıdında basılı olmadığı için bu bilgiler öğrenci tarafından tam ve eksiksiz olarak kodlanır. Kullanılan yedek cevap kâğıdının doğru ve eksiksiz olarak kodlandığı salon görevlilerince kontrol edilir.
14. Yedek sınav evrakının kullanıldığı durumlarda, cevap kâğıdı ve yazılması/kodlanması gereken
bilgileri öğrencilere duyurur ve bu bilgilerin/kodlamaların doğruluğunu kontrol eder. Salon yoklama listesinde öğrenciler ve görevlilerle ilgili iş ve işlemleri yapar.
15. Öğrencilere,
– Soru kitapçığı ve cevap kâğıdı üzerinde yapacakları yazı yazma/işaretleme/silme işlemleri için koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşun kalem ile leke bırakmayan yumuşak silgi kullanmalarını,
– Her sorunun dört cevap seçeneği bulunduğunu ve bu seçeneklerin içinde sadece bir doğru cevap olduğunu, ayrıca her bir teste ait ham puanın ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacağını,
– Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevapların optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirileceğini,
– Soru kitapçığına işaretlenen cevapların, cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacağını açıklar.
16. Öğrenciye ait fotoğraflı ve onaylı sınav giriş belgesi ile cevap kâğıdındaki basılı öğrenci bilgilerini kontrol eder.
17. Soru kitapçıklarını öğrencilere “S” düzenine uygun olarak, A kitapçığından başlayıp aynı kitapçık türü art arda gelmeyecek şekilde dağıtır. Farklı kitapçık alması gereken öğrencilerin kitapçıklarını kontrol eder.
18. Öğrenci tarafından kontrol edilen soru kitapçığında, eksik sayfa ya da baskı hatası varsa bu kitapçığı yedeği ile değiştirir.
19. Öğrencilere sınav başlamadan önce soru kitapçıklarını açmamalarını söyler.
20. Öğrencilere soru kitapçığının ön yüzüne adını, soyadını ve T.C. kimlik numarasını yazmalarını söyler.
21. Sınavda A ve B olmak üzere iki farklı türde kitapçık kullanılacaktır. Öğrencilere kitapçık türlerini örnek kodlamaya uygun ve doğru olarak, cevap kâğıtlarına kodlamalarını söyler. Öğrencilerin kodlamalarını kontrol eder ve salon yoklama listesindeki ilgili alanları kodlar/doldurur.

Sınav Süresince Yapılması Gerekenler

1. Sınav başladığı andan itibaren ilk 15 dakika içerisinde sınav binasına gelen ve sınava girmesi bina sınav komisyonunca uygun görülen öğrencileri sınava alır ve bu öğrencilere ek süre vermez. Sınav güvenliğinin sağlanması için sınavın ilk 30 dakikası tamamlanmadan ve sınav bitimine 15 dakika kala hiçbir öğrenciyi sınav salonundan dışarı çıkarmaz.
2. Sınav sırasında; yukarıda açıklanan yasaklı araç ve gereçleri yanında bulunduranlar hakkında, sınav güvenlik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle sınavın geçersiz sayılacağına dair tutanak düzenler. Hazırlanan tutanakta sınavın geçersiz sayılacağına dair ibare mutlaka bulunacaktır.
3. Sınava gelmeyen öğrencilerin, salon yoklama listesinde isimlerinin karşısına silinmeyen kalemle “GİRMEDİ” yazar, salon yoklama listesi ve cevap kâğıdındaki “SINAVA GİRMEDİ” kutucuğunu kurşun kalemle kodlar.
4. Cevap kâğıdında öğrencinin imzasının olup olmadığını ve cevaplarını kodladığını kontrol eder.
5. 15 yaşından küçük öğrenciler hariç, sınav sırasında öğrencinin sağlık sebebi dışında sınav salonundan çıkmasına izin verilmez, ancak zorunlu durumlarda öğrenciye yedek gözetmen eşlik
eder. Yanında yedek gözetmen olmadan salondan çıkan öğrenci tekrar sınava alınmaz. Öğrencinin, soru kitapçığı ve cevap kâğıdını beraberinde götürmesine izin verilmez. Her ne sebeple olursa olsun bina dışına çıkan öğrenci tekrar binaya alınmaz.
6. Kopya çekmeye teşebbüs eden öğrenciyi uyarır, kopya çektiği belirlenen öğrenciyle ilgili tutanak
düzenler. Bu tutanağı sınav evrakı dönüş zarfına koyar. Bu durumda olan öğrencilerin sınava devam etmelerine ve sınavın ilk 30 dakikası tamamlanmadan sınav binasından ayrılmalarına izin verilmez.
7. Öğrencileri, sınav bitimine 15 dakika kala “15 dakikanız kaldı, cevaplarınızın cevap kâğıdına kodlanmış olmasına dikkat ediniz.” şeklinde ve sınav bitimine 5 dakika kala “5 dakikanız kaldı.” şeklinde uyarır.
8. Öğrenciye ait cevap kâğıdındaki salon başkanı ve gözetmenin kontrol ettiğine dair bölümü silinmeyen kalemle imzalar.

Sınav Süresi Sonunda;


1. 
Sınav süresinin sonunda sınavı sonlandırır. Cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını öğrencilerden teslim alır. Salon yoklama listesi ile karşılaştırarak eksik olup olmadığını kontrol eder.
2. Sınav evrakını teslim eden öğrenciye, salon yoklama listesini silinmeyen kalemle ile imzalatır. Bu işlemi sınav başlamadan önce ya da sınav sırasında yapmaz3. Cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını salon yoklama listesi ile karşılaştırarak eksik olup olmadığını kontrol eder. Salonda sınav evrakı kalmadığından emin olur.
4. Cevap kâğıtlarını, salon yoklama listesini ve varsa diğer sınav evrakını (tutanak gibi), tam ve sıralı olarak kontrol edilerek sınav evrakı dönüş zarfına yerleştirir. Bu işlemi, zarfta bulunan kapatma şeridi koruyucu bandı kaldırmadan önce yapar. Soru kitapçıkları, sınav evrakı dönüş zarfına konulmayacaktır.
5. Sınav evrakı dönüş zarfını sınav salonunda kapatır.6. Sınav salonundan ayrılmadan önce salonu kontrol eder, unutulan evrak veya eşya varsa bina sınav komisyonuna teslim eder.
7. Sınav evrakı dönüş zarfını ve soru kitapçıklarını bina sınav komisyonuna imza karşılığında teslim eder.
8. Sınav giriş belgeleri toplanmayacaktır. Öğrencilerde kalacaktır.9. Soru kitapçıkları okullarda bırakılacak, sınavdan bir gün sonra isteyen öğrenciye verilebilecektir. Talep edilmeyen soru kitapçıkları il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından okul/kurumlarda kullanılmak üzere değerlendirilecektir.

Atama, Bağ-Kur’lu, bağkur, başvuru, borçlanma, ÇALIŞAN, Cumhurbaşkanlığı, dairesi, Danıştay, disiplin cezaları, Döviz, EĞİTİM, emekli, emekli sandığı, emeklilik, enflasyon, Esastan İptal Kararı, flaş, flaşhaber, Güncel, gundem, İçişleri Bakanı, işçi, işveren, izin, kamu, Kamudan, koşullar, KPSS, maaş, MEB, mebhaber, memur, memur haber, memur haberleri, mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma, ödeme, Ödemeler, Öğretmen, okul müdürleri, okullar, Otomobil, Ötv, para, para iadesi, politika, prim iadesi, Resmi Gazete, sağlık, Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, SGK, son dakika, sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik merkezi, ssk, Şube Müdürlüğü, taşeron, Ticaret Bakanlığı, toplu, toplu para, Twitter, yargıtay, yerleştirme sonuçları, yüz yüze eğitim, zam haberleri