İlaç yazdırmak için doktora gitme devri bitiyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İlaç yazdırmak için doktora gitme devri bitiyor

Sağlık Bakanlığı, raporlu ilaç kullanan hastaların hastaneye gitme zorunluluğunu ortadan kaldıracak bir düzenleme üzerinde çalışıyor.


Yeni düzenleme ile aile hekimleri, hastalara raporlu ilaçlarını yazabilecek. Böylelikle, düzenli ilaç kullanan hastalar sadece eczaneye giderek ilaçlarını alabilecekler.

Aile hekimleri raporlu ilaç yazabilecek

ATV Haber’in aktardığına göre, şu anda raporlu ilaç alan hastalar, ilaçları bittiğinde yeniden doktora gidip reçete yazdırmak zorunda kalıyor. Bu durum hem hastanelerde hem de doktorlar üzerinde yoğunluğa neden oluyor. Yeni düzenleme ile hastalar, aile hekimlerine giderek raporlu ilaçlarını yazdırabilecekler. Bu sayede, hastanelerdeki yoğunluk azalacak ve hastalar daha hızlı hizmet alabilecekler.

Diyabet ve hepatit b gibi kronik hastalıklar öncelikli

İlk etapta diyabet, hepatit B ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalar için raporlu ilaç yazma yetkisi aile hekimlerine verilecek. İlerleyen dönemde bu kapsamın genişletilmesi ve daha fazla ilacın aile hekimleri tarafından yazılabilmesi planlanıyor.

Yıllık reçete dönemi başlıyor

Mevcut durumda doktorlar, raporlu ilaçları 3 aylık periyotlarla yazıyordu. Ancak yeni düzenleme ile birlikte bu süre bir yıla çıkarılacak. Hastalar, her 3 ayda bir sadece eczaneye giderek ilaçlarını alabilecekler.