Hukuk ve 76.Madde « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Hukuk ve 76.Madde


Bugünlerde Milli Eğitim Bakanımızın hukuka bağlılık aklına gelmiş. Biraz geç olmadı mı sayın bakanım. Örneğin 2014 yılında bir gecede görevden aldığınız yöneticilerin bir çoğu mahkemeye gitti ve davaları kazandı. Peki bunlardan kaçını göreve iade ettiniz? Biz söylemiş olalım tekrar mülakata çağırdınız  aynı tiyatroyla yine kazanamadın haydi güle güle dediniz. On kez mahkemeye gitseler bile onunda da aynı oyun sergilenecekti ve bu yüzden bir çok kişi sizinle başa çıkılamayacağını anladı sizin yüzünüzden devletine küstü köşesine çekilip dava açmaktan vazgeçti.

Yine 2014 yılında yalnnızca mülakat puanıyla atadığınız o meşhur 1709 şube müdürleri için dava açıldı ve bunu da uygulamadınız. Sonra yeniden dava ve davalar açıldı sonuç olarak ne yaptınız? Birkaç kişiye ha senin puanın da fena değilmiş diyerek kararname gönderdiniz ancak hukuksuz atanan bir tek kişiyi bile mağdur etmediniz. Etmediniz çünkü bu arkadaşlar sendika ve saire referanslıydı.

Daha sonra birçok okula aynı yöntemle 76. Maddeden müdür hatta müdür yardımcısı ataması yaptınız. Sayın bakanım hazır hukuka uyma vaktiniz gelmişken bunlarla ilgili bir tasarrufunuz olacak mı? Öyle ki İstanbul’ da sınavla Halk Eğitim Müdürlüğünde müdür yardımcısı olarak çalışan bir arkadaşın kararnamesi öğretmen olarak gönderildi. Norm olmadığı halde bu kişinin yerine 76. Madde ile müdür yardımcısı atandı. Bütün bu 76. Madde saltanatlarına son verilecek mi?

Öteden beri 76. Madde atamalarını hukuksuz ve yersiz bulduk. Bunun yerine sınav yapılması ve sınav kazanan kişilerin şube müdürü olarak değerlendirilmesi ile ilgili onlarca yazı yazdık. Ancak bakanlık şube müdürlüğü kadrolarını adeta bir sendikanın şubesi gibi çalıştırarak vekalet usülüne başvurdu. Tıpkı proje okullarında olduğu gibi sınavla atamaya direnip duruldu. Açıklar artınca 76. Madde ile Şube Müdürü atamaları yapıldı. Bunlardan birkaç tanesinin de sendikamız üyesi olduğu doğrudur.

Şimdi 76. Madde  ile sizden bir önceki bakanın atadığı şube müdürleri için açılan dava ile birden hukuka uymanız geldi ve bu müdürler için kararname düzenleyip gönderdiniz.
Eyvallah inşallah hep hukuk içerisinde kalırsınız kalmasına da bu arkadaşlar beni 76. Madde ile Şube müdürü ata diye bir dilekçe verdiler mi? Sanırım böyle bir uygulama olmadı. O halde bu arkadaşları mevcut görevden alıp eski görevlerine vermeniz gerekmez mi? Kararnameleri bu şekilde göndermeniz hukuka, adalete ve vicdana daha uygun olmaz mı? E ee mevcut atadığım müdürleri ne yapacağım diyorsan o da sizin sorununuz. Devlette süreklilik vardır, eski bakan, eski Genel Müdür ve saire yoktur. Devletin bakanı, devletin genel müdürü vardır.

Sonuç olarak; Devlet yönetmek oyun değil, yönetilenlerde oyuncak değildir. Bin düşünüp bir yapacaksınız ve ben yaptım oldu bitti demeyeceksiniz!.. Şimdi bu problemi çözmek Milli Eğitim Bakanının sorumluluğundadır ve mutlaka adil bir çözüm bulmalıdır.

Remzi ÖZMENremzi_ozmen1453@hotmail.com