Halkı dolandıran o TV’lere RTÜK’ten ceza yağdı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Halkı dolandıran o TV’lere RTÜK’ten ceza yağdı

RTÜK, sahte sağlık ürünü pazarlayarak vatandaşları kandıran televizyonları affetmedi.


Web Banner

Halk arasında sıkça görülen rahatsızlıklardan yola çıkan dolandırıcılar kaynağı belli olmayan yerlerden temin ettikleri sahte ürün ve ilaçları, çoğunluğu uydu üzerinden yayın yapan radyo ve televizyonlar aracılığıyla pazarlayarak haksız kazanç elde ediyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun haftalık olağan toplantısının ana gündemi de bu konuydu. Üst Kurul, sağlık beyanıyla sahte ürün ve ilaç pazarlayan televizyonlara ceza yağdırdı.

OBEZİTE, ŞEKER, TANSİYON, BEL FITIĞI, PROSTAT VE CİNSEL SORUNLAR

İzleme uzmanlarının raporlarını görüşen RTÜK, neredeyse her derde deva olarak sunulan Limon, Maydanoz, Sarımsak Kürü, obezite sorununu çözdüğü belirtilen Mahmut Efendi Enginar Macunu, bel ve boyun ağrılarının ilacı olarak satılan Mucize Ağrı Kremi, prostat ve cinsel sorunlar gibi bir çok rahatsızlığa iyi geldiği iddia edilen Şeyh-i Şifa isimli ürünleri pazarlayan televizyonları affetmedi. 

Üst Kurul, 6112 sayılı Kanunun ilgili maddelerini ihlal eden SHOPPİNG CHANNEL, KANAL ÇAY, 1 AN TV,  BER TV, SÜPER TV,  ALASKA TV,  ARAFAT TV, KANAL TEK ve BAYRAM FM kanallarına üst sınırdan idari para cezası ile yayın durdurma cezası uyguladı.

Yıl içinde aynı ihlali sürekli tekrarlayan YASİN TV’nin yayın lisansı iptal edildi.

FALCIYA, BÜYÜCÜYE, DİN İSTİSMARCISINA GEÇİT YOK

Üst Kurulun gündemindeki diğer bir konu da halkın dini inançlarını sömüren sahtekârlardı.

İzleyicilerin telefon veya sosyal medya üzerinden katıldığı ve sorunlarını anlattığı SÜPER TV’de yayınlanan “Mücahid Han ve Diğerleri” isimli programı değerlendiren RTÜK, yayında kişilere cin, habis, musallat olarak isimlendirilen varlıklardan bahsedildiği ve izleyicilere bilahare görüşmeler ayarlandığını belirledi.

Hazırlanan izleme raporunun ayrıntılı olarak incelenmesi sonucunda insanların dinî duygularının istismar edildiğine kanaat getiren Üst Kurul, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (r) bendi ihlal edildiğinden yayıncı kuruluş hakkında yüzde 3 oranında idari para cezası yaptırımı uygulanmasına oy birliğiyle karar verdi.

Web Banner
Web Banner