Evlilik kredisi ödemeleri başladı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Evlilik kredisi ödemeleri başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 2 yıl geri ödemesiz 150 bin TL faizsiz kredi desteğine ilişkin konuştu.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 2 yıl geri ödemesiz 150 bin lira faizsiz Aile ve Gençlik Fonu hakkında konuşan Bakan Göktaş, deprem bölgesinde pilot olarak hayata geçirilen fona şimdiye kadar 9 bin 38 çiftin başvurduğunu ifade etti.

‘EVLİLİK KREDİSİNDE ÖDEMELER BUGÜN BAŞLIYOR’

Hayata geçirilen proje ile aile kurumunun desteklenmesini, güçlendirilmesini ve gençlerin sosyal risklere karşı korunmasını hedeflediklerini dile getiren Göktaş, şöyle konuştu:

“Fondan yararlanmak isteyen gençlerin, bakanlığımızın evlilik öncesi sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetinden yararlanması, bununla birlikte evlilik sonrasında sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt etmesi gerekiyor. Başvurularını yapan çiftlerden şimdiye kadar başvuruları onaylanan 2 bin 283 çifte evlilik ve danışmanlık hizmeti vermeye başladık. Eğitim programlarına katılıp resmi nikahı 15-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen çiftlerimize yönelik ödemeler bugün itibarıyla başlıyor. İlk etapta başvurusu onaylanan ve evlilik öncesi eğitim programına katılan 450 çifte toplam 67,5 milyon lira destek vereceğiz.”

‘KADINI VE AİLEYİ KARŞI KARŞIYA GETİREN ANLAYIŞI REDDEDİYORUZ’

Bakan Göktaş, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’na yönelik soru üzerine, bakanlık olarak özellikle aileyi merkeze alan bir vizyon belgesi ve eylem planını Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Bakan Göktaş, “15 Mayıs Dünya Aile Günü’nde kamuoyuyla paylaştıkları belgenin 2024-2028 yıllarını kapsadığını, 5 stratejik amaç, 15 stratejik hedef ve 100 faaliyeti içerdiğini aktardı.

Göktaş, söz konusu belge ve eylem planının “kadını güçsüzleştirmeye yönelik” olduğu iddiasına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Aileyi güçlendirmenin, kadını zayıflattığı iddiasının hiçbir temeli yoktur. Eylem planı ve genelge ile tesis edilmesi amaçlanan sistem, kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadının güçlenmesi çalışmalarıyla bir tezat teşkil etmemektedir. Eylem planında yer alan faaliyetler incelendiğinde, kadın haklarına gölge düşüren, kadın konusundaki çalışmalarla zıtlık barındıran herhangi bir ifadeye rastlamak mümkün değildir. Aksine bakanlığımızın görev alanı kapsamındaki tüm hizmet alanlarında sistematik ve birbiriyle uyumlu mekanizmaların hayata geçirildiğini göstermektedir.

Mesela ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri çerçevesinde kapsayıcı bir yaklaşımla hazırladığımız 2024-2028 Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı 8 Mart 2024 Dünya Kadınlar Günü’nde kamuoyuna duyurduk. 25 Kasım 2023’te yayımlanan ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile de kadına karşı şiddetin önlenmesinde çok yönlü ve bütüncül yaklaşım ile kararlı mücadele için yapılacak çalışmaları vurguladık. Attığımız kıymetli adımlara gölge düşürmeyi, itibarsızlaştırmayı amaçlayan art niyetli söylemler, bizleri bu sorumluluğumuzu yerine getirmekten alıkoyamayacaktır.”

Kadını ve aileyi karşı karşıya getiren anlayışı reddettiklerini dile getiren Göktaş, bakanlık olarak çalışmalarını, ailenin, kadının ve erkeğin sevgi, merhamet, birlik ve beraberlikle var ettiği müessese olduğu anlayışıyla yürüttüklerini, sağlıklı aileler kurulması konusunda üzerlerine düşeni yapmaya devam ettiklerini belirtti.

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx