Ev kadınlarına emeklilik fırsatı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ev kadınlarına emeklilik fırsatı

Türkiye’de emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemek gerekiyor.


Web Banner

Türkiye’de emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemek gerekiyor. Bunun birkaç yolu var. Bunlardan birisi de çalışmadan prim ödemek. Özellikle ev kadınları için bulunmaz bir fırsat
? Eşim 40 yaşında. Geçmişte kısa süreli bir çalışması olmuş, az da olsa primi var. Ama bundan sonra çalışma imkanı olmayacak. Acaba onun emekli olabileceği bir yol var mı?

Mehmet Ali ALTIN Yasalarımız emeklilik için yıl, yaş ve prim olmak üzere 3 şart koyuyor. Bu 3 şarttan biri olan prim, birisine ait işyerinde çalışarak, iş kurarak ya da borçlanmayla kazanılabiliyor. Ancak sizin eşiniz gibi çalışma imkanı bulamayanlar için de bir yol var. O da isteğe bağlı sigorta sistemi. Bu sistem sayesinde başta ev hanımları olmak üzere çalışma imkanı olmayan ya da çalışmaya ara vermiş primi eksik olan vatandaşlar emeklilik hakkına kavuşuyor. İsteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri ödeyerek günlerini tamamlayabiliyor.

NASIL BAŞVURULUYOR?
İsteğe bağlı sigortayı başlatmak da çok kolay. En yakın SGK müdürlüğüne giderek bir dilekçe vermek yeterli. İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B’li yani Bağ- Kur’lu olarak değerlendiriliyor. Yani emeklilik hesaplanırken Bağ- Kur şartları geçerli oluyor. Tabii bu durumda SSK’lılara göre daha fazla prim ödemek gerekiyor.
Ancak daha önce çalışması olup eksik primi olanlar, 3.5 yıldan (1261 günden) daha az isteğe bağlı sigorta ödeyerek primlerini tamamlarsa, SSK’dan em ekli olabiliyor. Ödenecek primler geçerli asgari ücrete göre belirleniyor. Brüt asgari ücretin yüzde 32’sini ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olunuyor.
Bu yıl için en düşük prim miktarı aylık bin 144 lira. En çok da 7.5 katı yatırılabiliyor.

SAĞLIK HİZMETİ ÜCRETSİZ
İsteğe bağlı sigortalı olanlar sadece emeklilik haklarından değil, diğer çalışanlar gibi sağlık hizmetlerinden de yararlanıyor.
Üstelik sadece kendileri değil, bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarına da bu hizmet sunuluyor.

HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?
? 18 yaşını doldurmuş olmak, ? Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak, ? Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak, – İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle SGK’ya başvuruda bulunmak, ? Her ay prim ödemek.

EYT KAPSAMI BELLİ Mİ?
? Ben 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı oldum.
1994 girişliyim. Yaklaşık 7 bin gün primim var. Acaba EYT düzenlemesi çıkarsa ben emekli olur muyum?
Ne tür şartlar aranacak? Murat AKSU

Öncelikle belirtelim EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili şu anda kesinleşmiş bir düzenleme yok. Yapılan açıklamalar da bunun üzerinde çalışıldığı yönünde. Zaten bu çalışma milyonlarca insanın durumunun tek tek incelenmesi ile neticelenecek.
Böylece kimlerin kapsama alınacağı, kimlerin hemen emekli edileceği ya da ne şekilde emeklilik hakkı verileceği gibi konular bu çalışmalar sonunda ortaya çıkacak. O yüzden sabırla beklemek lazım geliyor. Ancak genel anlamıyla EYT’li olanlar 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamayan sigortalılar. siz de verdiğiniz bilgiye göre bu kapsamdasınız.

ASGARİ ÜCRET ARTACAK
? Asgari ücret artışı Ocak ayında maaşlara yansıyacak mı? Ödemeler nasıl olacak? Nimet KARA

Bilindiği gibi asgari ücret her yıl Aralık ayında belirleniyor ve Ocak ayından itibaren de uygulanmaya başlıyor. Dolayısıyla asgari ücretle çalışanlar eğer peşin alıyorlarsa Ocak ayının 1’inde peşin almıyorlarsa Şubat ayının 1’inde yeni zamlı maaşlarını alacaklar. Asgari ücretle birlikte hem Asgari Geçim İndirimi hem de borçlanma miktarları artacak. Dolayısıyla Ocak ayından itibaren tüm hesaplar yeniden yapılacak.

MAAŞIM OCAK’TA YÜKSELİR Mİ?
? Ben emeklilik için şartlarımı bu ay bitirdim.
Kasım ayı itibariyle başvurmak yerine Ocak’ta başvursam daha çok maaş alır mıyım? Adil SUCU

Emeklilik maaşı müracaat ettiğiniz aydan sonraki ay başından itibaren geçerli oluyor. Yani ayın kaçında başvurduğunuzun önemi yok. Kasım ayının içinde yapağınız başvuruya göre maaşınız Aralık’tan itibaren ödenecek. Ama bekleyip Ocak ayında başvurursanız Şubat’ta maaş alacaksınız. Dolayısıyla iki maaş birden kaçıracaksınız.

Örneğin maaşınız 3.000 TL ise 6 bin TL kaybınız olacak. diyelim ki Ocak’ta başvurduğunuz için 100 TL fazla maaş bağlandı bu kez 6 bin lirayı geri alabilmek için tam 60 ay yani 5 yıl bekleyeceksiniz. Değer mi siz karar verin. 100 TL fazla alacağınız da kesin değil. Tavsiyemiz hemen başvurup iki maaşı kaçırmamanızdır.

Faruk Erdem

Kaynak : Yeni Asır

Web Banner
Web Banner