Erdoğan’ın açıklamasının ardından tatilciler harekete geçti! Telefonlar susmuyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Erdoğan’ın açıklamasının ardından tatilciler harekete geçti! Telefonlar susmuyor


Duygu Erdoğan – Yerli turistin merakla beklediği haber geldi: Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkarıldı… Buna göre 9 – 10 – 11 – 12 Temmuz tarihlerine denk gelen Kurban Bayramı, bayramı takip eden 13 – 14 Temmuz tarihlerinin idari izin kapsamına alınmasıyla resmi tatil olan 15 Temmuz ile birleştirildi. Bu sayede 9 – 17 Temmuz tarihleri arasında 9 gün tatil imkânı oluştu.

Tatil duyurusunu önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı. Yaz tatili için yüksek sezon olarak görülen temmuz ayının bayram tatiliyle birlikte turizmde ciddi bir hareket oluşturacağını belirten turizmciler, özellikle Ege ve Akdeniz’deki tesislerde yüksek doluluk oranları bekliyor.

Yerli tatilcinin tercihinde Ege Bölgesi sahil hatları öne çıkarken, aynı zamanda Antalya / Alanya bölgesine de ilgi yüksek. Sektörlerdeki maliyet artışları, ulaşım gibi başlıca konularda yaşanan fiyat yükselişinin tüketiciye bu yıl ortalama yüzde 50’nin üzerinde fiyat farkları getirdiği vurgulanırken, tatil ve tesis türlerinin çok seçenekli olarak imkân oluşturduğuna dikkat çekildi.

Telefon trafiği…

Bayramın, doluluk oranlarının yüksek seyrettiği bir döneme denk geldiğini hatırlatan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, tesisler için tam dolu bir süreç geçirileceğini ifade etti. Atmaca, “Okulların kapanmasıyla başlayan yerli turist rezervasyon hareketi, bu tatilin açıklandığı akşam saatlerinden bu yana telefon trafiğini artırdı. Rusya pazarının çok sınırlı olduğu, Ukrayna pazarının olmadığı bir ortamda Antalya’da her bütçeye uygun bir tesis ve tatil seçeneği mutlaka vardır. Her sektörde fiyat artışları yaşansa da tatil ihtiyacı olan herkes bu seçenekleri mutlaka değerlendiriyor” diye konuştu.

 Yüzde 50 üzeri fiyat artışı var

Son iki yılın güçlü trendi olan yazlık ve villa kiralamalarda da 9 günlük tatilin etkisi var. Aileler ve arkadaş grupları bir haftalık süre ile kiralama talebi oluşturuyor.

Bayram öncesi ve sonrası dönemlere göre, fiyat artışlarının yüzde 50’nin üzerinde olduğu görülen yazlıklarda bayram için haftalık kiralama bedelleri en düşük 10 bin liradan başlıyor. Bu oran villa kiralamalarda 20 bin liradan başlarken oldukça yüksek seviyelere kadar çıkıyor.

1 milyon kişi acenteyle tatile

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nden (TÜRSAB) yapılan açıklamada, acenteler vasıtasıyla bu bayramda yaklaşık 1 milyon kişinin tatile çıkmasının öngörüldüğü belirtildi.

Seyahat acentalarının katılımı ile erken rezervasyon kampanyalarının 19 Kasım 2021 tarihinde Antalya’da TÜRSAB Turizm Kongresi sırasında başlatıldığı hatırlatılan açıklamada, ciddi talep görüldüğü belirtildi. Mevcutta ise tatil finansmanı noktasında sıkıntı yaşayan vatandaşlar için TÜRSAB-Fibabanka iş birliğinde ‘Tatil Kredisi’ uygulamasının devrede olduğu kaydedildi.

Bayram dönemi rezervasyonlarında Ege Bölgesi’nde özellikle Bodrum, Kuşadası, Fethiye, Marmaris, Sarıgerme’nin ön plana çıktığı belirtilen açıklamada, Akdeniz Bölgesi’nde Kemer, Alanya, Belek, Lara bölgelerine talep bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, “Son dakika rezervasyonlarda ise genellikle yakın bölge tercihleri öne çıkıyor. Bu çerçevede İstanbul bölgesine yakın Sapanca, Assos, Ayvalık, İzmir bölgesine yakın Kuşadası, Çeşme gibi destinasyonlar talep görüyor.

Ege ve Akdeniz kıyısındaki tesislerde konaklama tercih edenler için 3 yıldızlı otellerde gecelik oda fiyatı 800 lira, 4 yıldızlı otellerde 1400 lira, 5 yıldızlı otellerde ise 2 bin lira seviyelerinden başlıyor” denildi.

‘Konaklanan gün sayısı artar’

İç pazardan rezervasyon akışının çok yoğun olduğunu anlatan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, tatilin uzaması haberiyle birlikte ortalama kalış gün sayısının artacağını dile getirdi. Sili, “Yerli turistin ortalama dört gün olan konaklama süresinin bu açıklama ile 5-6 güne çıkmasını bekliyoruz” dedi.Burhan Sili, Alanya bölgesinin her bütçeye uygun tatil imkânları oluşturabildiğine dikkat çekerken, “İç pazar ortalamamız yüzde 25-30 seviyesindedir. Her türlü olumsuz dönemde iç pazarın desteğini gördük, biz de maliyetlerimize karşılık fiyatlarımızı çok fazla artırmadan hizmet veriyoruz” diye konuştu.