Erdoğan’dan son dakika EYT açıklaması! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Erdoğan’dan son dakika EYT açıklaması!


Web Banner

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında, gazetecilerin sorularını cevaplıyor, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Erdoğan’ın açıklamalalarından satır başları şöyle: Bugüne kadar hep eser ve hizmetlerimizde bir gayretin içindeyiz. Bir partinin bir adayın ayinesi ‘iştir.’ Kampanyaya bakılmaz. Eğer siz eser ve hizmetlerinizle halkın karşısında değilseniz, halkınız da size değer vermez.

Halkımız da bunları 20 yıldır eser olarak görüyor. Avrasya’yı görüyor, Marmaray’ı görüyor. Bunlar benim halkımın hayali olarak gördüğü şeyler değildir. Boğaz’ın altından tünel geçecek.  Milletimiz bunları bizimle yaşadı ve gördü. 3. köprü bize nasip oldu. Buna bile engel olmak istediler, gösteriler yaptılar. Bunlara kalsa, engellemek için ellerinden geleni yaparlar.

Türkiye Yüzyılı bir vizyon meselesidir. Biz bu vizyonla çok daha ileri adımlar atacağız. Varsın birileri masa başında kurgulanmış planlarla göz boyamaya çalışsın. Mesajımız net: 20 yıl boyunca fevkalede başarılara imza attık. Küresel bir güç olmaya hazırlandık. Türkiye Yüzyılı 20 yıldır yaptığımız yatırımların vatandaşımızın refahının çok daha hızlı artacağı dönemdir. Türkiye Yüzyılı, Türkiye’nin son dönemde elde ettiği güç ve birikimle dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olacağı dönemin adıdır. İnanıyorum ki milletim yine AK Parti diyecek.

‘YETER SÖZ MİLLETİN’ SLOGANI

Bunlarda utanma diye bir şey yok. Kalleşçe astıkları Menderes’in şimdi de sloganını çalıyorlar. Hırsızlık yapıyorlar. Kendileri ile çelişiyorlar. Adnan Menderes ‘yeter söz milletin’ çıkışını tek partili döneme dair yapmıştır. Millet iradesine sahip çıkanlar bu sözü kullanma hakkına sahip olabilir. CHP değil. Millet iradesine sahip çıkan kimdir? AK Parti’dir, Cumhur İttifakıdır. Önce millet iradesine sahip olmayı öğrenin. Bunlar bir defa milli değil, gayri milli. Oraya pankartı asabilirsin. Milletim sana inanmaz. Bu millete hep ihanet ettiniz. Menderes’i ipe götürdünüz. Batı bile bize aferin diyecek diyorlar. Batı’dan aferin alma peşindeler şimdi de.

6’LI MASA’NIN ADAYI

İsterseniz bunlara biz 6’lı değil 7’li masa diyelim. Nerede malum parti? Hep dediğim gibi masanın altında. Biz aslında seçim tarihini açıklayarak bu masanın rahatını bozduk. Seçim tarihi vermesek bunların aday çıkaracakları da yoktu. Aday açıklama tarihlerinde bile bir belirsizlik, tutarsızlık var. Biri şu tarihte açıklayacağız diyor. Diğeri böyle bir planımız yok diyor. Siz birbirinize güvenmiyorken bu millet size nasıl güvensin? HDP’yi de sayarsak 7’nin eline bir kukla koymaya çalışıyorlar. Böyle bir aday bu millete ihanettir. Bir de yıpranır diye aday açıklamıyorlarmış. Biz 22 yıldır 2023’e hazırlanıyoruz. Bizim yıpranmak gibi bir derdimiz yok. Bu yola çıkan tabiki yıpranacak. Hizmet yıpratır, yeter ki sizin aşk ile koşan yorulmaz inancınız olsun. Yıpranmadık, yıpranmıyoruz.

YENİDEN ADAYLIK TARTIŞMALARI

Biz bugüne kadar bu adımları atarken bunların aklı neredeydi? O zamanlar bunu hiç konuşmadılar. Şimdi konuşuyorlar çünkü çıkaracakları bir adayın seçilme şansı olmadığını görüyorlar. Milletimiz bizi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk Cumhurbaşkanı yaptı. Biz böylece ilk dönemi tamamlamış olacağız. Hukuka da anayasaya da uygun. Bu tartışmaları gereksiz buluyorum. Bunlar suyu bulandırma çabalarıdır. Milletimiz bizi tekrar aday da yapacak, cumhurbaşkanı da yapacak.

BAKANLIK SAYILARI

Benzerlik değil, koalisyon dönemine dönüş. Bakan sayısı 35’ti geçmişte. Biz dedik ki böyle bir şey olamaz. Bakan sayılarını indirdik. Şu an 17 tane bakanımız var. Şu an 7’li masada olanların bazıları bilir. Çünkü bunlar israfın ta kendisidir. Bu masa müdavimleri ağlamaya erken başladı. Bir şey kapmaları lazım. Bunların millet ile derdi yok. ‘Kendi kuklamızı aday yapabilir miyiz, şu bakanlıkları şunlara verebilir miyiz?’ Amaçları millete hizmet değil, rant sağlamak. Benim milletim bunlara bu ülkeyi, bu devleti asla teslim etmez.

Benim milletim koalisyon hükümetlerinden ders aldı. 7’li masa bu ülkeye hiçbir şey getiremez. Ziyaret sırasına, masadaki oturma sırasına kadar her konuda krize düşenlere milletim hiçbir yetki vermez. Özlemleri vaatleri sadece eski Türkiye. Masadakilerin talimatı ile hareket edecek bir Cumhurbaşkanı ile bir ülke yönetilemez. Ki bunlar talimatı dışardan alıyor. Batı bize aferin diyecek diyorlar. Kuklalara kim itimat eder?

Bir anımı anlatayım. IMF’nin başındaki zat, ve yanımda da şu an masada olanlardan biri var. Dedim ki ‘Siz Türkiye’yi idare edemezsiniz. Siz taksitlerinizi alır dönersiniz.’ Bu nerede oldu, Davos’ta yaşandı. Biz 2013’te İMF’ye olan borcumuzu bitirdik. Bunu Tayyip Erdoğan’ın Türkiyesi ödedi. Şu an 7’li masadakilerden otel lobilerinde İMF ile görüşenler var. Bunların bir araya gelip aday çıkaramayanların bu ülkeyi yönetme kabiliyeti olur mu? Milletim bunları görüyor.

Vatandaşım önümü kesti, bana bir kart verdi. Bu kart 1946’nın ekmek kartı. Burada pusulalar var. CHP’nin karnesidir bu. Bundan daha güzel ispat olur mu? Benim milletim bir daha bu karne dönemine dönmeyecektir. CHP’yi tanımak istiyorsanız, işte karnesi budur.

ÇANKAYA KÖŞKÜ

Şu an biz Çankaya Köşkü’nde yapıyoruz bu programı. Mevcut durumu ile burası 3 bölümden oluşuyor. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal tarafından kazandırıldı devletimize. Cumhuriyet’in ilk yıllarından kalma, kullanımı mümkün olmayan tarihi değeri olan binalar bulunuyor. Yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanlığı’na geçen Çankaya Köşkü’nde 9 politika kurulu faaliyete geçti. Ayrıca pek çok kabulu, toplantıyı Çankaya Köşkü’nde yapmaya devam ettik. Gazi Mustafa Kemal’in kullandığı Müze köşk ise Milli Saraylar başkanlığınca titizlikle restore ediliyor.

CUMHUR İTTİFAKI GENİŞLER Mİ?

Cumhur İttifakı, birlik ve beraberliğin siyasetteki adresidir. Türkiye’nin bekası için yerli ve milli anlayışla siyaset yapan herkese kapımız açık. Cumhur İttifakı çatısı altında AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi olarak güçlü bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Cumhur İttifakı asla pazarlıklar üzerine kurulu değildir. İnandığımız değerlere inanan ve saygı gösterenlerle yol yürüyebiliriz. Bu anlamda yeni gelişmeler olursa bunu da olumlu karşılarız. Yarın da inşallah Devlet Bey’i evinde ziyaret edeceğim.

ANAYASA DÜZENLEMESİ

Meclis’e sunduğumuz düzenleme bu konudaki samimiyet testi olacaktır. Milletim başörtüsü konusunda kimlerin istismarcı olduğunu gayet iyi bilir. Bu konuyu büyük mücadeleler vererek çözdük. Bizim partimiz kapatılmak dahi istendi. O zaman CHP soluğu Anayasa Mahkemesi’nde aldı. Bay bay Kemal başı çekiyordu o zaman. Bu meseleyi biz Anayasal düzenlemeyle güvence altına alalım istiyoruz. Teklifimizi sunduk. Konu Meclis’te çözüme kavuşturulmazsa milletimiz en güzel çözümü sunacaktır. Hiçbir zaman sandıktan kaçmadık. Milletin kendisine verdiği yetkiyi özgürlük ve demokrasiden yana kullanmayanlara halkımız gereken cevabı sandıkta verecektir. Temennimiz Meclis’te bu konuyu çözüme kavuşturmaktır. Ana muhalefet, aile yapısını bozan sapkınlıklara özgürlük kisvesiyle göz yumuyor. Aile değerlerimizin tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu milletin kutsal değeri ailedir.

GENÇLERE YÖNELİK PROJELER

Gençleri yol arkadaşlarımız olarak görüyoruz. Göreve geldiğimizde seçmen noktasında yaş 30’du. Avrupa’da seçme seçilme  yaşları 18’e kadar düşüyordu. Biz de dedik ki bunları indireceğiz. Önce 25’e indirdik. Sonra 18’e indirdik. Onlar bilmiyordu ki bu milletin ecdadı Fatih Sultan Mehmet 14 yaşında bir devri kapatıp, bir devri açtı. Biz kitap bulamıyorduk, işe sıraların üstündeki kitaplardan başladık. Şimdi yardımcı ders kitaplarını da sıraların üstüne koyuyoruz. Biz gençlerimize güvendik. Onlarla yürüdük. Yürümeye devam ediyoruz. Onların ihtiyaçlarını karşılama gayesi olan yegena parti biziz. Türkiye’nin en büyük gençlik hareketine sahip partisi biziz. Üye sayımız 11 milyon 500 bin civarında. Bunların 1 milyon 100 bini sadece genç. Bayanlarda 5 milyonun üzerindeyiz. Böyle bir yapıya sahibiz.

EYT DÜZENLEMESİ

Bu konuda çok kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Sona gelindi. Yarın Komisyon’da görüşülmeye başlanacak. AK Parti olarak artık yasalaştırarak vatandaşlarımıza haklarını vermek istiyoruz. İlk aylıklar Şubat ya da Mart gibi bağlanabilir. Mustafa Bey ile görüştüm bu işi geciktirmeyelim İnşallah bir an önce bitirelim dedim.

“ENFLASYON DÜŞÜYOR DAHA DA DÜŞECEK”

Dünyada faizi hep yükselttiler hala da yükseltiyorlar. Ben ise hep düşürmenin mücadelesini verdim. Başbakanlığım döneminde faizi indirdik. Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Alan ise benim alanım da ekonomi, ben böyle inanıyorum. Uluslararası birçok toplantıda da bu tezimi savundum. Enflasyon düşüyor daha da düşecek. Tüm mesele bizim istikrarımız ve güvenimizdir. Unutmayalım Kovid-19 salgını, tedarik zincirindeki aksalıklara rağmen 4 yılın ardından faiz dışı fazla vermeyi başardık.

Bütçe açığını 2002 yılında yüzde 11,1 seviyesinde devralmıştık. Bunu 2022 yılında yüzde 1’e düşürmüş durumdayız. Bu yıl ayrıca faiz harcamalarının bütçe içindeki payını da azalttık. Bütçede yakaladığımız güçlü gelir performansını sağlamak için ne vergi artırdık ne yeni vergi getirdik. Tam aksine yükleri düşürdük. Uluslararası kuruluşlar büyümeyi de açıklıyorlar. Şu anda büyümede 5,5’i yakalamış durumdayız.

YENİ EVİM KAMPANYASI

Dar gelirliler için kampanyamızı yaptık, 2 yıla evleri teslim edeceğiz. Orta gelirliye destek olacağız dedik, kampanyamızı yaptık. Roman vatandaşlarımız için 12 ilde özel proje için hazırlık yapıyoruz. Türkiye’de sosyal konut ile birlikte yapılanma vatandaşlarımıza bir özgüven getirdi. İkinci el konutlarla ilgili bir çalışma yapılacak. Projenin planlama aşaması devam ediyor, somutlaşan çalışmayı kamuoyuyla paylaşacağız.

KARADENİZ’DEKİ DOĞAL GAZ KEŞFİ

2023’in ilk çeyreğinde Karadeniz gazının milletimiz ile buluşması için çalışmalar 7/24 devam ediyor. Sahadaki çalışmalar 3 ana bileşenden oluşuyor. Deniz tabanı üretim tesisi, Kara işleme ve 3. de boru hattı. Sahada şu an 10 bin kişi çalışıyor. Denizde ise 50’den fazla gemi operasyonlarını sürdürüyor. Çalışmalar denizin 2 bin 200 metre altında, uzaktan kumanda ile kontrol edilen sistemler ile yürütülüyor. Yavuz ve Kanuni alt ve üst tamamlama işlemlerini gerçekleştiriyor. Kuyu başı ekipmanı, gaz toplama haznesi gibi devasa ekipmanlar, deniz tabanına indirilmeye başlandı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ

İsveç’in özür dilemesi işi bitirmiyor. İsveç’in NATO’ya üyelik sürecini, uzun soluklu bir iş birliği için bir fırsat olarak gördük. 120 teröristi iade edin dedik. Anayasa çalışması yapacağız dediler, görüştük. İsveç’te terörle mücadelede bir anlayış değişikliği olabileceğine işaret ediyordu. Verilen taahhütler yerine getirilmedi. Sadece  bir iki haftada yaşananlar ortada. Terör örgütleri ülkemizi hedef aldı. Soruşturma açılmasına dahi gerek görmediler. İsveç terör örgütleri mensuplarının güvenli limanı haline geldiği gerçeği ile yüzleşmelidir. Avrupa’da ve İskandinav ülkelerinde artan İslam karşıtı söylemlerden endişe duyuyoruz. Güvenlik güçlerinin kordon altına alıp, ‘istediğinizi yapın’ demesini görmek, ne ile izah edilebilir? Bu bir nefret suçudur. İfade özgürlüğü kisvesi altında Müslümanlara karşı nefret suçu işlenmesi kabul edilemez. Samimi adımlar atılmasını bekliyoruz. Taahhütlere tam olarak uymalarını bekliyoruz. Atacakları adımlar mutabakat zaptında yer alıyor. An itibarıyla İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmıyoruz. Finlandiya’nın durumunu farklı değerlendiriyoruz. İsveç bakalım verdiği sözleri tutacak mı? Tutmaz ise kusura bakmasınlar.

TERÖRLE MÜCADELE

Mücadelemiz aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğüne de katkıda bulunuyor. Rejim bunun bilincine varmalı. Diyalog ön koşulsuz konuşma demektir. Biz Suriye’nin Kuzeyinde yolumuza terörle mücadelede tavizsiz devam ettik. Rusya, Türkiye ve Suriye olarak üçlü bir toplantı düzenleyelim dedik. Önce istihbarat, sonra Savunma Bakanları bir araya gelsin. Onun ardından Dışişleri bakanları. Onu da başarırsak liderler bir araya gelsin dedik. Bu sürecin nasıl şekilleneceğine tarafların tutumları ile belli olacak. Geri dönüşlerin onurlu olması gerekiyor. Biz bu briket evleri boşuna yapmadık. Şu an 400-500 bin civarında mülteci Suriye’ye dönmeye başladı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Tankların gönderilmesi ‘bir çözüm unsurudur’ diyemem. Bunların hepsi riskli ve özellikle biraz da silah baronlarının işine yarıyor. Ben Rusya ve Ukrayna liderleri ile ihtiyaç anlarında sık sık görüşüyorum. Adını liderler diplomasisi olarak koyduğum bu görüşmeleri tereddütsüz yaptık, yapıyoruz. Kişisel ilişkilerin diplomaside ne kadar önemli olduğunu tüm dünya görmüş olmuştur. İnsiyatif alma konusunda hiçbir ülke bizim kadar cesur olamadı. Tahıl koridoru, esir değişimi, insani yardımlar konusunda hep çözümün bir parçası olduk. Avrupa’dan da barış ve müzakere çağrılarına destek bekliyoruz. Barışa dair umutlarımı her zaman canlı tutuyorum. Bu umudumu kaybetmiş olsaydım tahıl koridoru açılmazdı, esir değişimi yaşanmazdı.

YUNANİSTAN’IN EGE’DEKİ PROVOKASYONLARI

Yunanistan’ın tutumu komşuluğa da müttefikliğe de aykırı. Yunanistan’ın hukuk dışı adımlarına karşı verdiğimiz yanıtlara Yunan tarafı akıl dışı iddialara sığınıyor. Balıkçılarımıza, uçaklarımıza tacizlerle tansiyonu yükseltiyorlar. Kıyılarımıza yakın adaları silahlandırmaya devam ediyorlar. Sonra ‘Tayfun’ değince panikliyorlar. Menzilini 1000 km’ye çıkaracaksınız diyorum Savunma Sanayimize. Bundan neden rahatsız oluyorlar? Güvenliğimize yönelik eylemlere karşı elimiz kolumuz bağlı oturmamız mümkün değil. Gerek hukuki gerek sahada cevap vermeyi sürdüreceğiz. Biz ülkemiz için adımlar atarken 7’li masaya mı soracağız? Onlar zaten bu yaptıklarımızı havada karada beğenecekler. Savunma Sanayinde artık ciddi manada ihracat yapıyoruz. İktidara geldiğimizde tam bağımsız savunma sanayi demiştik, şimdi bunu adım adım gerçekleştiriyoruz.  İHA’larımız, SİHA’larımız, Akıncı’larımız ve hepsinden öte KIZILELMA’mız bunlar önemli. İnşallah GÖKBEY de geliyor. Tüm bunlarla beraber silahlı kuvvetlerimiz çok güçlü hale gelecek.

Fırtına obüsleri, Altay tankları yapılıyor. Biz ülkemizin geleceğini teminat altına alıyoruz. Bunların bu anlayışına kalırsa benim ülkem bir toplu iğne dahi üretemez. Onların hepsi geride kaldı. 2002’de 56 firma faaliyet gösteriyordu. Rekabeti çeşitlililiğin önünü açtık. En iyiye ulaşma çabamızda rekabetçi ortamın faydalarını gördük görmeye devam ediyoruz.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ ADAYLIĞI

Şu an 10-15 ülkenin parlamentosu böyle bir adımı atmış. Karşımızda İsveç var malum NOBEL Barış Ödülü’nün merkezi orada. Bize düşen bu ödül ile alakalı olarak 1 ay başkan olanlara da bu ödül verildi. Bizim 20 yıllık bir sürecimiz var. Sayın Putin ile benden başka yok, şu an en eski olan iki lider biziz.

İlk tahıllar Avrupa ülkelerine gitti. İstiyoruz ki Afrika ülkelerine gitsin bu yardımlar. Sadece tahıl değil, gübre de bu amaç içinde. Fakir fukara ülkelere gübre gönderelim istiyoruz. Biz artık etkin bir bölgesel gücüz. Şu an mücadelemiz küresel bir güç olmaktır.

TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU

En çok Ayasofya Kararnamesini imzalarken heyecanlandım. Şimdi biz Türkiye’nin Yüzyılını reforme ediyoruz. 14 Mayıs Türkiye Yüzyılı’nın güncellendiği bir seçim olacak. Üstat (Necip Fazıl Kısakürek) bir konuşmasında diyordu  ‘Ayasofya açılacak’ diye. Takdimini yapan bendim. Açmak bize nasip oldu. Üstadın o kararlılığını orada yaşadık, açmak bize nasip oldu.

 

Web Banner
Web Banner