Enfeksiyonları önceden haber veren akıllı bandaj « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Enfeksiyonları önceden haber veren akıllı bandaj

Caltech mühendisleri tarafından geliştirilen iCares adlı akıllı bandaj, kronik yaralardaki sıvıyı analiz ederek enfeksiyon belirtilerini günler öncesinden tespit edebiliyor. Yara iyileşmesini hızlandırmayı ve hastayı kesintisiz izlemeyi amaçlayan bu teknoloji, adeta bir “taşınabilir cilt laboratuvarı” gibi çalışıyor.


California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) tarafından geliştirilen yeni nesil bir akıllı bandaj, kronik yaralardaki sıvıyı analiz ederek enfeksiyonu günler öncesinden tespit edebiliyor. Bu “cilt laboratuvarı”, yara iyileşmesini hızlandırmak ve hastayı sürekli izlemek için tasarlandı.

ScitechDaily’in haberine göre, Wei Gao liderliğindeki ekip, 2023 yılında hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerde bandajın gerçek zamanlı veri toplayabildiğini ve elektriksel ya da medikal müdahalelerle iyileşmeyi hızlandırabildiğini göstermişti.

İNSAN HASTALARDA TEST EDİLDİ

iCares adı verilen gelişmiş sürüm, diyabet ya da damar tıkanıklığı gibi nedenlerle iyileşmesi geciken yaralara sahip 20 hasta üzerinde denendi. Bandaj, yaranın ürettiği sıvıyı sürekli olarak örnekleyerek iltihap ve enfeksiyon belirtilerini tespit etti.

ÜÇ MİKROAKIŞKAN MODÜLLE DONATILMIŞ TASARIM

Bandaj; fazla nemi uzaklaştıran, örnekleri analiz eden ve dışarı taşıyan üç mikroakışkan bileşenden oluşuyor. Nano düzeyde geliştirilmiş sensörlerle donatılan cihaz, sadece taze sıvıları analiz ederek yüksek doğruluk sağlıyor.

Gao, “Sadece yeni sıvı örneklerini analiz ederek doğru sonuçlara ulaşabiliyoruz. Bu sayede enfeksiyon belirtilerini hastada semptomlar ortaya çıkmadan 1–3 gün önce fark edebiliyoruz” dedi.

YAPAY ZEKÂ İLE YARA SINIFLANDIRMASI VE TAHMİNİ İYİLEŞME SÜRESİ

Araştırmacılar ayrıca, yaranın türünü sınıflandırabilen ve iyileşme süresini tahmin edebilen bir makine öğrenmesi algoritması da geliştirdi. Bu algoritmanın doğruluk seviyesi, deneyimli doktorlarla benzer çıktı.

Bandaj, esnek bir polimer yüzeyden oluşuyor ve 3D yazıcı ile düşük maliyetle üretilebiliyor. Kullan-at tarzında olan sensör kısmı hijyenik kullanım sunarken, sinyalleri işleyip telefonlara ileten elektronik kart kısmı yeniden kullanılabiliyor.

Atama, Bağ-Kur’lu, bağkur, başvuru, borçlanma, ÇALIŞAN, Cumhurbaşkanlığı, dairesi, Danıştay, disiplin cezaları, Döviz, EĞİTİM, emekli, emekli sandığı, emeklilik, enflasyon, Esastan İptal Kararı, flaş, flaşhaber, Güncel, gundem, İçişleri Bakanı, işçi, işveren, izin, kamu, Kamudan, koşullar, KPSS, maaş, MEB, mebhaber, memur, memur haber, memur haberleri, mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma, ödeme, Ödemeler, Öğretmen, okul müdürleri, okullar, Otomobil, Ötv, para, para iadesi, politika, prim iadesi, Resmi Gazete, sağlık, Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, SGK, son dakika, sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik merkezi, ssk, Şube Müdürlüğü, taşeron, Ticaret Bakanlığı, toplu, toplu para, Twitter, yargıtay, yerleştirme sonuçları, yüz yüze eğitim, zam haberleri