Emeklilerden Hükümete Uyarı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Emeklilerden Hükümete Uyarı!


Web Banner

Emeklilerden Hükümete Uyarı:
“Açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan ak saçlı sessiz çoğunluğu hafife alanları son kez uyarıyoruz. Ücret ayrımcılığına derhal son verin.”

ADİL OLMAYAN ÜCRET AYRIMI DEVLET ELİYLE YAPILMAKTADIR.

MESK- Memur ve Emekli Sendikaları Konfederasyonu-Yeni Emekli Bir Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş: “Emekli olmuş, emeğinin hakkını alamayan, hakkını koruyamayan, derdini toplumla paylaşamayan, aldığı maaşla geçinemeyen, yasal boşluk nedeni ile örgütlenemeyen, açlık sınırı altında yaşamlarını sürdüren ak saçlı sesiz çoğunluğu hafife alanları son kez uyarıyoruz”

Yeni Emekliler Birliği Sendikası Genel Başkanı İsrafil Odabaş, Türkiye’de; devlet eliyle yapılan ücret ayrımcılığı sonucunda, çalışanlar ve emekliler arasında ücret uçurumu oluşturulduğuna dikkat çekti.

Yeni Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, yaptığı yazılı açıklamada; birilerinin ‘balı börekli’ kadrolara fazla maşlar alınsın diye bilerek yerleştirildiklerine işaret ederek; uygulanan ek gösterge ve ücret ayrımcılığına derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

MESK-Memur ve Emekli Sendikaları Konfederasyonu Yeni Emekliler Birliği Sendikası Genel Başkanı İsrafil Odabaş, tepkilerini şöyle sıraladı;

“Kurumlar arasında ki ücret ayrımcılığı ile 657 Sayılı (DMK) Devlet Memurlar Kanununda ki Ek gösterge haksızlığını açıklık getirelim,

Türkçemizde “ballı börekli” diye güzel bir deyim vardır. Bu sözden hareketle ülkemizde kurumlar arasında seçkin ve ayrıcalıklı kurumlara, seçkin ve ayrımcılık tanıdıklar alınmaktadır.

Ballı börekli, seçkin kurumlarda çalışanlar da, emekli olanlarda diğer kurumlarda çalışanlardan da ve emeklilerde de iki-üç kat daha fazla maaş almaktadırlar.

Buna ücret veya maaş farkı diyemeyiz, seçkin kurumlarda seçkin insanlara yapılan kıyık ücretler diye biliriz. Bu seçkin kurumlarda yüksek ve farklı ücret uygulaması olanları şunlardır.

1- Cumhurbaşkanlığında çalışanlar,
2- TBMM’de çalışanlar,
3- Başbakanlık çalışanları
4- Merkez Bankasında çalışanlar,

4-SPK, RÜTK, TRT ve TDAŞ Genel Müdürlüğünde çalışanlar ile benzeri kurum ve kuruluşlarda çalışanlara uygulanan kadro dereceler ve aldıkları maaşlar, devletin diğer kurumlarda çalışanlar yararlanamazlar.

MESK-Memur ve Emekli Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Yeni Emekliler Birliği Sendikası Genel Başkanı İsrafil Odabaş’ın yaptığı açıklamanın Tam metni:
DEVLETIN KENDİ KURUMLARINDA, EK GÖSTERGE VE ÜCRET AYRIMI YAPILMAKTADIR. BUDA ADİL DEĞİLDİR:
Emekli olmuş, emeğinin hakkını alamayan, hakkını koruyamayan, derdini toplumla paylaşamayan, aldığı maaşla geçinemeyen, yasal boşluk nedeni ile örgütlenemeyen, açlık sınırı altında yaşamlarını sürdüren ak saçlı sesiz çoğunluk olan Yeni Emekli Bir-Sen adına, sizleri tebrik ederek çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Kurumlar arasında ki ücret ayrımcılığı ile 657 Sayıl (DMK) Devlet Memurlar Kanununda ki Ek gösterge haksızlığını açıklık getirelim:
Türkçemizde “ballı börekli” diye güzel bir deyim vardır. Bu sözden hareketle ülkemizde kurumlar arasında seçkin ve ayrıcalıklı kurumlara, seçkin ve ayrımcılılık tanıdıklar alınmaktadır. Ballı börekli, seçkin kurumlarda çalışanlar da, emekli olanlarda diğer kurumlarda çalışanlardan da ve emeklilerde de iki-üç kat daha fazla maaş almaktadırlar.
Buna ücret veya maaş farkı diyemeyiz, seçkin kurumlarda seçkin insanlara yapılan kıyık ücretler diye biliriz. Bu seçkin kurumlarda yüksek ve farklı ücret uygulaması olanları şunlardır.
(Siz bu kurumlara seçkin, ayrıcalıklı kurumlara kıyak ücretlilerde diye bilirsiniz.)
1- Cumhurbaşkanlığında çalışanlar,
2- TBMM’de çalışanlar,
3- Başbakanlık çalışanları
4- Merkez Bankasında çalışanlar,
4-SPK, RÜTK, TRT ve TDAŞ Genel Müdürlüğünde çalışanlar ile benzeri kurum ve kuruluşlarda çalışanlara uygulanan kadro dereceler ve aldıkları maaşlar, devletin diğer kurumlarda çalışanlar yararlanamazlar.
Bahse konu olan kurumlarda çalışanların Ek göstergesi 8400 ve üstü iken, ayni eğitim düzeyinde olan devletin diğer farklı kurumlarda çalışanlara 2200- 3000 ile 3600 Ek gösterge verilmektedir. 2200 Ek Göstergesi olanlar ile 2200 Ek gösterge altı EK göstergesi olanlara 600 puan vermek hiç bir diğeri olmayan, ağzını tatlandıran çocuk misali, avutmadan başka bir şey değildir. Tekrar ediyorum, yukarıda konu edilen kurum ve kuruluşlarda çalışanlara tanınan hakları devletin diğer kurumunda çalışanlar yararlanamamaktadırlar.
Eğitim düzeyleri aynı olan yüksek okul, lise ve alt düzeydeki çalışan personele tanınan haklar büyük haksızlıklara yol açmaktadır. Bu çok adaletsiz ve hakkaniyetsiz durum çalışanlarda da emeklilerde de sıkıntı ve çekememezlik, huzursuzluk ve haset duygularını tetiklemektedir ki, mutlaka düzeltilmelidir.
657 Sayılı DMK. Göre en yüksek Ek gösterge 8400 ve üstüdür, en düşük ek gösterge ise 850 dir. Aradaki fark 10 kattır. Bu ek göstergeler kimlere hangi gerekçe ve kriter veya hangi meziyetlerine göre verildiği anlaşılmaz, kimseler de bilemezler. Devletin farklı kurumlarında görev yapanlar arasında çok farklı maaşlar ödenmektedirler.
Ek göstergeler Emekli maaşlarına şöyle yansıtılırlar. Bir kıyak kurumlardan emekli olanlara, birde diğerlerine yansımaları sıralıyayım. Ne anlama geldiği anlaşılmayan EK göstergeler şöyledir:
• 8400 ve üstü ek göstergesi olan bir devlet memur emekli olunca ÖZEL hizmet tazminatını yüzde % 255 iye emekli maaşı bağlanır.
• 7600 EK gösterge ile emekli olan bir memur ÖZEL hizmet tazminatının yüzde % 215’ile emekli maaşı bağlanır.
• 6400 EK gösterge ile emekli olan bir memura ÖZEL hizmet tazminatının yüzde % 195’ile emekli maaşı bağlanır.
• 4800 EK gösterge ile emekli olan bir emekliye ÖZEL hizmet tazminatının yüzde % 165’ile emekliye maaş bağlanır.
• 3600 EK gösterge ile emekli olan mühendis ve daire başkanına ÖZEL hizmet tazminatının yüzde % 145’ile emekli maaş bağlanır.
• 2200 EK gösterge ile emekli olan memura da ÖZEL hizmet tazminatının yüzde % 85’ile emekliye maaş bağlanır.
• EK göstergesi 2200 altında olan, devletine hizmet veren genel hizmet gurubundaki garibanlara da DİĞERLERİ diye bir bölüm açılmıştır. 2200’ün altında EK göstergesi olanlara ise özel hizmet tazminatının yüzde 55’ile emekli maaşı bağlarlar. Bu düzlenmemeye göre aradaki fark 5 (beş) kattır. Buna da fark denilmez uçurumdur.
Yukarda bahse konu olan çalışmalar 657 Sayıl DMK’una tabi olanlardır. 50 yıl öncede ADIL değildiler bugünde yeni yapılan düzenlemeyle (3600 EK göstergede) ile de adil ve adalet sağlanmıştır. Bilhassa ücreti düşük idari hizmetlerde olanlar ile eğitim düzeyi düşüklere büyük haksızlık yapılmıştır.
Elbette fark olmalıdır. Ancak buradaki fark değildir. Çalışanlar arasında ücret uçurumu oluşmuştur.
İsrafil ODABAŞ
Yeni Emekli Bir Sen Genel Başkanı

Web Banner
Web Banner