Emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaşa uyarılar peş peşe geldi. Kıdem tazminatının emeklilik tarihiyle birlikte alınması gerektiğini vurgulayan Türkiye Gazetesi yazarı ve SGK Başuzmanı İsa Karakaş, “Aynı gün mutlaka alın. Çalışmaya devam etseniz bile tazminatınızı cebinize koyun. Aksi halde, ilerleyen yıllarda kıdem tazminatınızın değeri ciddi şekilde azalabilir ve hak kaybı yaşarsınız” ifadelerini kullandı.
Türkiye Gazetesi yazarı ve SGK Başuzmanı İsa Karakaş emekli olmayı bekleyen çalışanlara yönelik uyarılarda bulundu. Yüksek enflasyon nedeniyle tazminatı ertelemenin maddi kayıplara yol açacağını hatırlatan Karakaş, “Emekli olmayı planlayan çalışanların, emeklilik tarihiyle birlikte kıdem tazminatlarını almaları büyük önem taşıyor. Ancak pek çok emekli, işverenin baskısı veya işini kaybetme endişesiyle kıdem tazminatını almadan emekli oluyor ve çalışmaya devam ediyor. Bu durum ilerleyen dönemde ciddi ihtilaflara yol açabilir” diye konuştu.
“MADDİ KAYIPLAR YAŞAMANIZA NEDEN OLABİLİR”
Emeklilik gününüzde kıdem tazminatının alınması gerektiğini vurgulayan Karataş, “Çalışmaya devam edecekseniz bile tazminatınızı cebinize koyun. Çünkü yüksek enflasyon ortamında tazminatınızı ertelemek, gelecekte maddi kayıplar yaşamanıza neden olabilir. Emeklilik sonrası çalışmaya devam ederseniz, kıdem tazminatını sadece emeklilik öncesi süreniz için alabilirsiniz. Emeklilik sonrası çalıştığınız döneme ait tazminatı alabilmeniz için iş sözleşmenizi haklı bir nedenle feshetmeniz gerekir” açıklamasında bulundu.
İŞ SÖZLEŞMESİ NEDEN FESHEDİLİR?
İş sözleşmesinin haklı fesih sebeplerini sıralayan Karataş, şunları kaydetti:
- İşverenin mobbing uygulaması
- Ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışlar
- Ücretin eksik veya geç ödenmesi
- Fazla mesainin ödenmemesi
- SGK primlerinizin eksik yatırılması
Eğer bu tür bir haklı sebep olmadan işten ayrılırsanız, kıdem tazminatı alamazsınız.
YARGITAY KARARI EMEKLİ OLACAKLARIN ALEYHİNE
Güncel bir Yargıtay kararı, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler için olumsuz bir emsal oluşturdu. Somut bir örnekle açıklayalım: 2023 Aralık’ta emekli oldunuz ve aynı işyerinde çalışmaya devam ettiniz. 2028 yılında istifa ederek işten ayrıldınız. Normalde kıdem tazminatınızın 2028 yılındaki maaş üzerinden hesaplanmasını beklersiniz. Ancak Yargıtay, tazminatın 2023 yılı yani emeklilik tarihinizdeki maaş üzerinden hesaplanması gerektiğine hükmediyor. Bu durumda, 5 yıl boyunca çalıştığınız süre için tazminat alamazsınız ve yalnızca emeklilik öncesi döneme ait tazminat hakkınız olur. Böylece tazminatınız, yüksek enflasyon karşısında eriyip buharlaşır.
“TAZMİNATINIZI CEBİNİZE KOYUN”
Emekli olmayı planlayanlar, bu Yargıtay kararı doğrultusunda hak kaybına uğramamak için dikkatli olmalı. Emekli olduğunuz gün kıdem tazminatınızı mutlaka alın. Çalışmaya devam etseniz bile tazminatınızı cebinize koyun. Aksi halde, ilerleyen yıllarda kıdem tazminatınızın değeri ciddi şekilde azalabilir ve hak kaybı yaşarsınız.