Geleceğimizin teminatı olan nesilleri yetiştirmek gibi kutsal bir görevi ifa eden eğitim çalışanları, ne yazık ki son yıllarda tarihin en ağır, en yıpratıcı ve en güvensiz dönemlerinden birini yaşamaktadır. Anadolu Eğitim Sendikası Şanlıurfa İl Temsilciliği olarak; okullarımızda tırmanan şiddeti, öğretmenlerimizin odalarına kadar giren mobbingi (psikolojik tacizi) ve nihayetinde meslektaşlarımızı hayattan koparan intihar vakalarını derin bir endişe, öfke ve üzüntüyle takip ediyoruz.
Eğitim kurumları; sevginin, saygının ve güvenin inşa edildiği yuvalar olması gerekirken; bugün ne acıdır ki şiddetin, baskının ve çaresizliğin kol gezdiği alanlara dönüşmüştür.
1. Eğitimde Şiddet: Ceza ve Koruma Yetersizliği
Öğretmenlerimiz; sınıfta öğrenci, okul kapısında veli veya dışarıdan gelen üçüncü şahıslar tarafından hakarete uğramakta, darp edilmekte ve can güvenlikleri hiçe sayılmaktadır. Şiddeti doğuran sebeplerle mücadele etmek yerine, öğretmeni hedefe koyan itibarsızlaştırma politikaları bu olayların en büyük besleyicisidir.
Talebimiz nettir: Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında cezalar en üst sınırdan verilmeli, “Eğitimde Şiddeti Önleme Kanunu” hiçbir boşluk bırakılmayacak şekilde ve ertelemesiz olarak uygulanmalıdır. Okullarımızın güvenlik açığı ivedilikle kapatılmalıdır.
2. Yönetimsel Baskı ve Mobbing (Psikolojik Şiddet)
Eğitimdeki bir diğer gizli ve yıkıcı tehlike ise liyakatsiz kadroların, mevzuat sınırlarını aşarak öğretmenler üzerinde kurduğu idari baskı ve mobbingdir. Sendikal ayrımcılık, keyfi görevlendirmeler, yıldırma politikaları ve yersiz soruşturmalar, öğretmenlerimizin çalışma barışını yok etmektedir. Meslektaşlarımız, kendilerini güvende hissetmedikleri kurumlarda, sürekli bir baskı altında adeta nefes alamaz hale getirilmiştir.
Unutulmamalıdır ki: Mobbing bir yönetim beceriksizliğidir ve suçtur! Koltuklarını birer baskı aracı olarak kullanan idarecilerin keyfi tutumlarına asla göz yummayacağız.
3. Mesleki Tükenmişlik ve İntihar Vakaları
Şiddetin, ekonomik zorlukların ve kurumsal yalnızlaştırılmanın birleşimi, öğretmenlerimizi derin bir mesleki tükenmişliğe sürüklemektedir. Son dönemde ardı ardına gelen ve yüreğimizi yakan öğretmen intiharları, bu tükenmişliğin en acı, en somut ve en trajik sonucudur. Bir öğretmeni hayattan koparan süreç; sadece kişisel bunalımlar değil, onu sistemin içinde yalnız bırakan, sesini duymayan, emeğini değersizleştiren bu çarpık düzendir. Kaybettiğimiz her bir canın vebali, bu sisteme gözünü yumanların omuzlarındadır.
Sonuç ve Çağrı
Bizler, Anadolu Eğitim Sendikası Şanlıurfa İl Temsilciliği olarak haykırıyoruz: Öğretmen yaşamazsa, eğitim yaşamaz; eğitim yaşamazsa, geleceğimiz karanlığa gömülür!
Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkilileri;
Öğretmenin itibarını iade etmeye,
Okullardaki mobbing süreçlerini sıkı bir denetimle engellemeye,
Eğitim çalışanlarının ruh sağlığını ve iş doyumunu koruyacak destek mekanizmalarını kurmaya davet ediyoruz.
Meslektaşlarımızın yalnız olmadığını, uğradıkları her haksızlıkta, maruz kaldıkları her mobbing vakasında hukuki ve demokratik tüm haklarımızı kullanarak karşılarında kale gibi duracağımızı ilan ediyoruz. Eğitimde şiddete, baskıya ve ölümlere alışmayacağız, sessiz kalmayacağız!
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Anadolu Eğitim Sendikası (AES)
Şanlıurfa İl Temsilciliği