İngiltere merkezli hakemli tıp dergisi “The Lancet”, dünya genelindeki yetişkinlerin yarısından fazlasının, 2050’ye kadar aşırı kilolu ya da obez olabileceğini ortaya koydu. Özellikle çocuklar, gençler ve genç yetişkinler arasında obezitenin yüzde 121 artması öngörülüyor.
Araştırmacılar, 200’den fazla ülkeden aldıkları verileri değerlendirerek gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde obezitenin gidişatını inceledi.
25 YILDA 2 KAT ARTTI
Araştırma, 2021 itibarıyla dünya genelinde yetişkin nüfusun neredeyse yarısının aşırı kilolu ya da obez olduğuna dikkat çekti. Bu oran 1990’dan bu yana erkeklerde de kadınlarda da iki katına çıktı.
Araştırmaya göre mevcut eğilimler devam ederse 2050’ye kadar aşırı kilolu ve obez yetişkinlerin oranı, erkeklerde yüzde 57,4’ü, kadınlarda ise yüzde 60,3’ü bulabilir.
ÇOCUKLAR VE GENÇLERDE YÜZDE 121 ARTIŞ BEKLENİYOR
Özellikle çocuklar, gençler ve genç yetişkinler arasında obezitenin yüzde 121 artmasının öngörüldüğü araştırmada, obez gençlerin sayısının 2050’ye kadar 360 milyona ulaşmasının beklendiği vurgulandı.
Araştırmada ayrıca 2050’ye kadar obezitenin en yaygın olarak Çin, Hindistan ve ABD’de görüleceğinin öngörüldüğü aktarıldı.
AŞIRI KİLO VE OBEZİTE
Dünya Sağlık Örgütü, aşırı kiloyu “vücutta aşırı yağ birikmesi durumu” olarak tanımlarken obezite ise “bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması” olarak biliniyor.