DSÖ’den yeni pandemi uyarısı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

DSÖ’den yeni pandemi uyarısı!

DSÖ ve UNICEF’den yeni pandemi açıklaması geldi.


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNİCEF, bu yıl için kaydedilen kızamık vaka sayısının yakında 2023 boyunca rapor edilen 300 bin vakayı aşacağını açıkladı. Rapora göre kızamığın ciddi semptomlarının yaygın olarak çocuklarda görülüyor.

Eldeki en son verilere göre, 2024’ün ilk üç ayında DSÖ Avrupa Bölgesi’ndeki 53 ülkenin 45’inde resmi olarak 56 bin 634 kızamık vakası ve dört ölüm bildirildi. 2023 boyunca 41 ülkeden 61 bin 70 vaka ve 13 ölüm bildirildi. Rapora göre kızamığın ciddi belirtileri çocuklarda daha çok görülüyor.

AŞIYA DİKKAT ÇEKİLDİ

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri Kluge, 2023’te rapor edilen vakaların neredeyse yarısı beş yaşın altındaki çocuklar olduğuna dikkat çekerek, bu durumun, COVID-19 salgını sırasında kızamık ve diğer aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı rutin aşıları kaçıran çocuklardan oluştuğunu belirtti.

‘2023’TEKİ VAKALARI GEÇECEK’

TRT Haber’in aktardığına göre kızamık vakalarının dünya genelinde arttığını belirten rapora göre, 2024’te şimdiye kadar bildirilen rakamların, 2023’teki toplamı aşması bekleniyor. Raporda, kızamık vakalarında aşısızların büyük bir risk taşıdığı da vurgulandı.

Aşılanmamış veya yetersiz aşılanmış kişilerin bulunduğu yerlerde bulaşıcı hastalık ortaya çıkacağını belirten DSÖ ve UNICEF şöyle uyardı:

“Şu anda kızamık vakası veya salgını olmayan ülkeler, virüsün ülke içinde ve dışına yayılmasını önlemek için bu tür bir ithalatı planlamak ve hazırlamak konusunda proaktif olmalı.”

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELER?

Uzmanlara göre kızamığın belirtileri ateş, öksürük, burun akıntısı ve kırmızımsı döküntü. Komplikasyonlar arasında zatürre ve beyin iltihabı yer alabilir. Kızamığa karşı en etkili yöntem ise aşı.