Dolar 7 liranın altına geriledi elektronik ürünlerin fiyatı indi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Dolar 7 liranın altına geriledi elektronik ürünlerin fiyatı indi

Geçtiğimiz yıl kasım ayında 8,5832 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL, altı ay aradan sonra 7 lira seviyesine indi. Dolar/TL 6,91 TL ile 5 Ağustos 2020 tarihinden beri en düşük seviyeyi gördü. Avro/TL ise 8,38 seviyelerine kadar indi. Kurda yaşanan gerileme kendini en çok elektronik ürünlerde gösterdi.

Bu haber 18 Şubat 2021 - 7:33 'de eklendi ve 122 kez görüntülendi.

Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan kurdaki yaşanan düşüşle birlikte elektronik eşya fiyatlarının ocak ayından beri yüzde 10 ucuzladığına dikkat çekti.

Bülent Gürcan “Biz tüm alımları TL üzerinden yapıyoruz. Kur riski taşımıyoruz. Dolar ve avro bazında olan ürünlerde hızlı çıkışları hemen tüketiciye yansıtmıyoruz. Kur, elektronik eşya fiyatlarına ne kadar yansıdı diye sorarsanız ocak ayından beri yüzde 10 indirim oldu diyebilirim.”

89 milyar liralık pazar

Salgın döneminde elektronik ürünlerin satışın da artığını söyleyen Bülent Gürcan “Salgın’da e-Ticaret’in perakende içerisindeki payı yüzde 5’lerden yüzde 12-13’lere kadar yükseldi.

Teknoloji perakende pazarı ise bu dönemde yüzde 37,8’lik büyüme ile 89 milyar liraya ulaştı. Uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma ile satışı en çok artan ürünler bilgisayar ve tabletler oldu.

Telefon, tüketici elektroniği ürünleri ve büyük beyaz eşya izledi. Bu dönemde 55 inç üzeri TV satışları ile büyük boyutlu fırın ve buzdolaplarının satışları artış gösterdi. Uyku takibi yapan, kalp atışını ve oksijen seviyesini ölçen akıllı saatler de rağbet gördü.”

Daha da inecek

Fiyat karşılaştırma platformu Akakçe’nin Genel Müdürü Koray Karataş özellikle bilgisayar tarafında ciddi indirimler olduğunu söyledi.

Koray Karataş “Laptoplar, robot süpürgeler, tele-vizyonlar ve cep telefonları gibi elektronik eşyalarda yüzde 5-18 arası fiyat düşüşleri yaşandı. Özellikle dizüstü bilgisayar kategorisinde çok önemli fiyat düşüşleri var.

Yüksek kurdan stoğa çekilmiş ürünler ile ağırlıklı yerli üretime dayalı beyaz eşya ve küçük ev aletleri kategorilerinde ise bu trendi görememekteyiz. Döviz kurları düşüp stabilleştiği için fiyatlarda biraz daha düşüş bekleyebiliriz.”

Alışveriş yapanlara önerilerde bulunan Koray Karataş “Alışveriş yaparken mutlaka fiyatları karşılaştırın. Çünkü bu indirim oranları bile satıcıdan satıcıya değişebiliyor. Fiyatları kontrol yaparak gerçek indirime ulaşabilirler. Ayrıca fiyat grafiklerini mutlaka incelesinler.”

SIFIR OTODA İNDİRİM YOK AMA KAMPANYA VAR

Döviz kurlarında yaşanan negatif yönlü ilerleyiş otomobil fiyatlarında etkisini göstermeye başladı. Otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın konuyla alakalı yapmış olduğu açıklamada ocak ayının başına dikkat çekerek “2021′ yılı iştahsız başlayan kullanılmış otomobil pazarında, sene başından beri yüzde 15 oranda fiyatlar geriledi.

Düşüş mart ayı sonuna kadar yüzde 6’lık bir oranda devam edeceğini ön görüyoruz. Buda yılın ilk çeyreği için yüzde 20 fiyatların düşmesi demek.

Bu noktada talebin düşük olması ve döviz kurlarında yaşanan düşüş etkili.”

Sıfır km araç pazarında stok maliyetlerin yüksek olduğunu “Geçtiğimiz yıl yaşanan tedarik sıkıntıları hafiflese de otomotiv üretiminde stok maliyetleri salgın sebebiyle hala yüksek.

Sıfır araçlarda fiyatların geri gelmesi zor çeşitli kampanyalarla pazar desteklenecektir. Mart ayı sonu nisan ayı başı gibi talepte bir miktar artış öngörüyoruz.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN