Mahkemelerden çıkan emsal kararlar, banka dolandırıcılığı mağdurlarını sevindirdi. Bilirkişi raporları bankaların güvenlik sorumluluğunu vurguladı.
Banka dolandırıcılığı mağdurlarına emsal karar
Banka hesaplarından izinsiz para çekilen vatandaşların açtığı davalarda mahkemeler, güvenlik zafiyetlerinden bankaların sorumlu olduğuna hükmetti.
Dolandırıcılık davaları artış gösterdi
Son yıllarda artış gösteren banka dolandırıcılığı olayları binlerce kişiyi mağdur etti. Hesaplardan izinsiz kredi çekildiği ya da farklı tutarlarda havale yapıldığına ilişkin çok sayıda dava açıldı.
Ankara’da bilirkişi bankayı sorumlu tuttu
Ankara Tüketici Mahkemesi’nde görülen davada, mağdur Hüseyin Atay’ın hesabından rızası dışında 329 bin lira kredi çekildiği tespit edildi. Hazırlanan bilirkişi raporunda, bankaların yalnızca giriş güvenliğiyle değil, tüm işlemlerden sorumlu olduğu ifade edildi. Raporda ayrıca, onay süreci işletilmeden yapılan transferlerin de bankanın sorumluluğunda olduğu belirtildi.
Mahkemenin 23 Ekim’de açıklayacağı kararda, mağdur lehine hüküm verilmesi bekleniyor.
Bafra’da ‘borç yok’ kararı verildi
Bir başka olayda ise mağdurun hesabına izinsiz girilerek 123 bin lira kredi çekildiği ortaya çıktı. Banka, mesajla doğrulama yapıldığını öne sürerek krediyi tahsil etmek istedi. Ancak Bafra 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, mağdurun krediyi ödemesine gerek olmadığına karar verdi. Bu kararın istinafta da onanması halinde emsal nitelik kazanacağı belirtildi.
Bankaların sorumluluğu vurgulandı
Her iki dosyada da mahkemeler, bankaların güvenlik süreçlerini denetleme yükümlülüğüne dikkat çekti. Kararlar, benzer davalarda önemli emsal niteliği taşıyor.