Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyonda düşüş 2024’te görülecek « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyonda düşüş 2024’te görülecek


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TRT Haber’de gündemi değerlendirdi. Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: Gazze’de gerçekten bir insanlık dramı yaşanıyor. Buradaki hadiseleri kınamak, durdurmak için Müslüman olmak veya Filistinli olmak gerekmiyor. Batı dahi birçok ülke bu konuda iyi bir imtihan veremedi. Bu olanlara ‘ateşkes olsun’ diyemeyen ülkeler olduğunu gördük. Buna sessiz kalanlar tarihlerine kara bir leke bırakacaklar. Cumhurbaşkanımız bu konu ile ilgili yoğun bir çaba sarf ediyor.

Türkiye tarihsel sorumluluğunu yerine getiriyor. Bu kanı durdurmaya çalışıyor, ateşkes olsun diyoruz. Ateşkes de yetmez kalıcı barış istiyoruz. Müstakil bir Filistin devletinin oluşumu ile barış olabilir.

Bir taraftan da insani yardımlar yapıyoruz. Gerek ikili ilişkilerimizle gerek Mısır kanalı ile uçakla yardım gönderiyoruz. Ayrıca orada hastaları ülkemize getirmek gibi önemli inisiyatifler de aldık.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRYerli hava savunma füzeleri için seri üretim imzası! ‘Üretebilen ülke sayısı 10’u geçmiyor!’Haberi Görüntüle

Ekonomide atılan adımlar

Bu 6 ay çok yoğun geçti. Hükümetlerimizin önceliği milletimizin önceliği ile her zaman örtüşmüştür. Ekonomi birinci gündem maddemiz.

Şubatta büyük bir deprem yaşadık, bütün bunlarla beraber ekonomi daha da önemli bir hal aldı.

Depreme rağmen bütçe açıklarını makul bir seviyede tutmayı başardık. Diğer taraftan Merkez Bankamız büyük bir rezerv artışı sağladı. Rezervlerde yüzde 44’e yakın bir atış oldu. KKM’de 707 milyar lira düşüş söz konusu, bu eğilim devam ediyor.

Son dönemde bütün bu atılan adımlarla Türkiye’ye dışarıdan fon akışının da arttığını görüyoruz. Türkiye’de yatırım ortamı şu anda olumlu duruma gelmiş durumda. Türkiye Yüzyılı yatırımların yüzyılı olacak. Milli gelirimiz tarihte dolar bazında ilk kez 1 trilyon eşiğini aşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBorsada sert hareketin nedeni belli olduHaberi Görüntüle

Enflasyonla mücadelede son durum ne?

Türkiye reel ekonomide ve büyümede çok başarılı oldu. Reelde elde ettiğimiz başarıyı, enflasyonunu düşürerek sürdürmeyi hedefliyoruz. Sıkıntımız enflasyon. O nedenle enflasyonla mücadele en önemli maddemiz olmuş durumda. Yıllık bazda enflasyonda düşüş 2024’te görülecek. 2025’te enflasyon yüzde 15, 2026’da tek haneli olacak.

Fahiş kiraya karşı alınacak tedbirler

Otomotivde ciddi bir fiyat düşüşü gördük. Konut fiyatları ve kiralar da eski ivmeyi kaybetmiş durumda ancak henüz istediğimiz oranda değil. Daha da aşağıya gelmesi için gayret ediyoruz.

Konut konusunda arz yönlü politikalar önemli. Öncelikle konut arzını artırmamız gerekiyor. Son dönemlerde en önemli adımlarımızdan biri kentsel dönüşüm. Bir taraftan talebi kontrol ederken bir yandan da arzı artırıcı politikalarla konut fiyatlarını ve kiralarını kalıcı düşürme gayretindeyiz.

Kirada yüzde 25 sınırı

Kirada yüzde 25 sınırlaması, enflasyonun yüksek olduğu dönemde kiracıyı korumak için aldığımız bir önlemdi. 2024’te enflasyon makul seviyeye gelecek. Dolayısıyla enflasyon düştükçe bu tür tedbirlere artık ihtiyacımız kalmayacak.

Kentsel dönüşüm çalışmaları

TOKİ’ye bütçeden sosyal konut için ek kaynak aktarıyoruz. 3 trilyon lirayı deprem rehabilitasyonu için harcayacağız, bu yükün altından hep birlikte kalkacağız. Gelecek yıl deprem bölgesini büyük ölçüde toparlayacağız.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurduk. Bunun altında da 3 müdürlük var. Biri Marmara bölgesi müdürlüğü, ikincisi tüm Türkiye için müdürlük, üçüncüsü ise finansal kısım için müdürlük.

Ekonomide yol haritası ne olacak?

Refah açısından tüketim olacak ama aşırı ve ithalatı körükleyen tüketim doğru değil. Hedef tasarruflarımızı artırmak. Yatırım ve ihracatı öncelendiren adımlar atıyoruz.

Cari açığımızı düşürecek, katma değerimizi yükseltecek projelere uygun koşullu kredi verilecek.

Yabancı yatırımların ilgisi nasıl?

Yatırım ortamını iyileştirmek için çalışma yapıyoruz. Yatırım için yeni eylem planı belirledik, yakın zamanda bunu halkımızla paylaşacağız. Amacımız uluslararası doğrudan yatırımlardan daha çok pay almak.

Türkiye konumu, insan gücü ve potansiyeli ile muazzam bir ülke.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Geçen yıl asgari ücretle ilgili iki önemli gelişme oldu. Asgari ücretti geçen yıl yüzde 107 artırdık. Tarihi bir kararla asgari ücreti vergiden muaf tuttuk.

Şimdi yeni bir müzakere başlamış durumda. 3 taraf var burada. İşletmelerle çalışanlar arasındaki dengeyi sağlamak gerek. Dolayısıyla bir denge içinde bunu belirleyeceğimizi düşünüyoruz. Bizim ana hedefimiz çalışanları enflasyona ezdirmemek olmuştur.