Bekçi maaşları öğretmen maaşlarını geçti « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bekçi maaşları öğretmen maaşlarını geçti

Ahmet Ünlü köşe yazsısında belirtti: Göreve yeni başlayan öğretmenler, çarşı ve mahalle bekçilerinden daha az ücret almaktadırlar


Web Banner

Kamu çalışanları arasındaki ücret adaletsizliği yıllardan beridir tartışılan ve bir türlüde çözüm üretilemeyen bir konudur. Hatta bir dönem performansa dayalı ücret sistemi dahi gündeme getirilmiş ancak konunun sıkıntılarından dolayı üzerinde çok fazla durulmamıştı. Bu yazımızda göreve yeni başlayan öğretmenlerle çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşlarını açıklayarak çözüm önerimizi sunmaya çalışacağız.

Göreve yeni başlayan ‘Çarşı ve Mahalle Bekçileri’ ne kadar maaş almaktadır?

Göreve yeni başlayan çarşı ve mahalle bekçilerinin mezuniyet durumlarına göre aldıkları ücretlere aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı’na girenlerden; ilkokul ve ortaokul mezunu olanların giriş derecelerine 2 derece, lise ve dengi okul mezunu olanların giriş derecelerine lise mezunlarına göre 1 derece ve 1 kademe, yükseköğrenim mezunu olanların giriş derecelerine ise 1 derece ilave edildiğinden, “Çarşı ve Mahalle Bekçisi” unvanlı kadrolarda görev alanlar da bu uygulamadan yararlanmaktadırlar.

 

 

Ocak sonrasında göreve yeni başlayan bekar çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşlarına aşağıdaki tabloda yer verilmiştir. Hesaplamaya tayın bedeli ile fazla mesai ücretleri ilave edilmiştir.

bekçi

Göreve yeni başlayan ‘Öğretmenler’ ne kadar maaş almaktadır?

652 sayılı KHK’nin ek 4’üncü maddesi ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolu öğretmen yerine sözleşmeli öğretmen istihdam etmeye başlamıştır. Kadrolu öğretmenlerin nakil vb. nedenlerle atandıkları yerlerde uzun süre istihdam edilememeleri sözleşmeli personel istihdamını cazip hale getirmiştir. Bunların üç yıl sonra kadrolu öğretmen olarak atamaları yapılmaktadır. Bu nedenle yeni atanan öğretmenlerin tamamı sözleşmeli statüde istihdam edilmektedir.

Sözleşmeli öğretmenlerin ücretlerinden sendika aidatı, bireysel emeklilik sigortası primi ve İLKSAN aidatı kesintisi yapılabilmektedir. Ayrıca sözleşmeli öğretmen maaşları görev yıllarına göre değişkenlik göstermektedir. 2023 yılı Ocak sonrası göreve yeni başlayan sözleşmeli öğretmenin maaşı brüt 15.565.38 TL’dir.

 

 

Buna göre net maaş hesabı yukarıda belirtilen brüt sözleşme ücretlerine göre yapılmaktadır. Bu bağlamda göreve yeni başlayan bekar bir sözleşmeli öğretmenin net maaşı 12.688,77 TL’dir.

Kamu görevlilerinin maaşları yapılan işin önemi, öğrenim durumu, kariyer meslek mensubu olup olmama gibi birçok etkene göre belirlenmektedir. Zaten maaş kalemleri arasındaki bir kaçı dışında bütün unsurlar aynıdır.

Görüleceği üzere göreve yeni başlayan öğretmenler, çarşı ve mahalle bekçilerinden daha az ücret almaktadırlar. Amacımız çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşlarının fazlalığından ziyade öğretmenlerin maaşlarının düşüklüğünü izah etmektir. Geleceğimizi inşa eden öğretmenlerin mali durumunun düzeltilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Yani mesleklerin maaşlarını yarıştırmaktan ziyade bir sorun üzerinde durmaya ve farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu nedenle çarşı ve mahalle bekçilerinin aldıkları ücretin öğretmen maaşını geçmesinin psikolojik etkileri üzerinde kafa yorulmasında fayda olduğunu düşünüyoruz.

Ahmet Ünlü/ Yenişafak

Web Banner
Web Banner