Bakan Nebati: Yüksek fiyattan dolar alın çağrısı yapanlara dava açın « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Nebati: Yüksek fiyattan dolar alın çağrısı yapanlara dava açın

CNNTürk’TE Ahmet Hakan’ın sorularını cevaplandıran Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vatandaşa yüksek döviz kuru üzerinden döviz alım çağrısı yapanlara dava açılmasını istedi


Bakan Nebati döviz kuru ile ilgili iddialara değinirken dövizdeki aşırı hareketlilik yüzünden zarar eden vatandaşlara çağrıda bulundu. Bakan Nebati bu konuda şunları söyledi:

“KÜÇÜK YATIRIMCILARI DÖVİZ ALMAYA TEŞVİK ETTİLER”

Tamamen psikolojik bir harpti, bu harpte zirveye ulaştılar 20 Aralık’a kadar. Küçük yatırımcılara zarar veren de onlardır. Sahte belgeler yayınladılar. 52 firma bu yıl halka açıldı, tarihi rekor kırıldı. Bunları da öyle bir noktaya getirdiler ki gerçekliği olmayan bir şekilde küçük yatırımcıyı döviz almaya ikna ettiler.

Son 3 aylık operasyon içerideki küçük yatırımcılar başta olmak üzere kurumların da verdiği algı operasyonu, psikolojik harpti. Bu insanların ahı, maddi olarak zararlarını kim karşılayacak? Küçük yatırımcı kimler tarafından aldatıldığını bilsin. 19 yıllık iktidarız biz, aldatan ve ağlayan olmadı.

MB başkanlığı yapmış bir kişi “Tam alım zamanı, gidin alın” diyorsa, hayatının en büyük falsosunu yaptı. Bizim açımızdan da en önemli kazanım şu: Size kılavuzluk yapanın derdi siz değilsiniz, derdi başka bir şey.

“‘DÖVİZ GİDİYOR’ DİYENE DAVA AÇIN”

Ben zarar eden bütün vatandaşlara açık çağrıda bulunuyorum: Kim ki döviz gidiyor, kendinize tedbir alın ve adımlarınızı atın diyorsa dava açın. Bunlar sizi yanlış şeye yönlendirdiler.

Ekonomik modeller dünyada sürekli değişiyor. Türkiye 2002 yılında yola çıkarken bir model çizdi ve bu modelle yürüdü AK Parti iktidarıyla. Ucuz döviz, cari açık fazla, yurtdışından bol bol sıcak para getir ve borçlan. O dönemin koşulları bunu gerektiriyordu. 2013 yılında bir şeyin farkına vardı Türkiye: Enflasyon düşmüş, faiz onun da altında, şahane bir tablo. Ama sorunları görüyor. TL’nin değeri yüzde 110’a çıkmış. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56, ‘İmdat’ diyor rakamlar. Cari açık veriyorsun, en tehlikelisi de çok sıcak para var. Makroekonomik göstergeler işaret veriyor, cumhurbaşkanımız da bu yönde adımlar atmaya başlıyor.