Bakan Kirişci’den mazot ve gübre desteği ödemelerine ilişkin açıklama « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Kirişci’den mazot ve gübre desteği ödemelerine ilişkin açıklama


Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Ülke olarak hiçbir şeyin rafta eksikliği hissedilmedi. Bu ülkede üretenlere minnet borcumuzu ifade etmemizi gerektiriyor. Genel hasılaya baktığımızda bizim ürettiklerimizin içeride ne kadar ihtiyacımızı karşıladığı, bir ithalat varsa dış ticaret fazlası veren bir sektör tarım sektörü, nüfus artmış, ülkeye gelen turist sayısında artış olmuş, ihracatımız artmış bu noktalardan hareketle biz arzuladığımız üretimi 2022 yılı için tamamlayacağımızı düşünüyoruz.

Stratejik ürün çok önemli ayçiçek yağında üretimle ilgili yüksek rekolte beklediğimizi belirtmek isterim. Hububatta iyi durumdayız.

2023 REKOLTE HEDEFİMİZ NEDİR?

Tarımsal kuraklıkla mücadele stratejisi eylem planı altında bir planımız var. 2022’den sonra 2023-2028’e kadar devam edecek 5 yıllık planımız söz konusu olacak. Bu planlarda biz kuraklık adına atılması gereken adımlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Türkiye su fakiri bir ülke değil ama su zengini bir ülke de değil burada suyu dikkate alan ve sudan hareketle de bir planlamanın yapıldığı Türkiye’de bitkisel üretimi önceliyor olmamız lazım.

2023 YILI TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİ ÖNE ALINDI. BU ÇİFTÇİLERİ MEMNUN ETTİ Mİ?

Şu ana kadar 40’ın üzerinde ilde bulundum. Sektör paydaşları ile 26 ilde toplantı yaptım. Türkiye’nin 4 bir yanında dolaşıyoruz. Üreticilerimizin büyük bir memnuniyeti var. Bu insanlar finansman yönetiminde güçlük çeken insanlar bunlar ekime giderken tarlaya gidip ürünlerini ekmek istedikleri dönemde ihtiyaçları mazot ve gübredir. Biz istedik ki üreticimize 2022 yılının desteklerini iyileştirdiğimiz halde biz 2023’ün mart sonunda ancak ödeyebiliyorduk. Biz 6 ay öne çekmiş olduk.

HAK SAHİPLERİNE ÖDEME BİR SEFER Mİ YAPILACAK?

Zaten hak etmiş oldukları mazot ve gübre desteğini öne çekerek tek bir rakam olarak ne kadar hak etmişse atıyorum 10 bin lira hak etmişse mazot ve gübre desteğini en kısa zamanda bu hafta sonuna doğru yada önümüzdeki hafta başı ödeme yapılıyor olacak.

100 bin liradan 200 bin liraya çıkarılan limit de eş zamanlı olarak karta yükleniyor olacak.

Geçtiğimiz yıl buğdayın ton fiyatı 2 bin 250 liraydı. Bu yıl biz buğdayı 7 bin 450 liradan aldık. 3 katından fazla bir artış var. Mazotta bir artış var ama biz üreticilerimizin memnuniyetinden bunu anlıyoruz. Mazot ve gübre desteğinde bazılarında yüzde 400’lere ulaştı. Evet ülkede enflasyon var üreticinin alın terinin karşılığını veren bir hükümet de var.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBES’te yeni dönem! ‘Bu çok önemli bir değişiklik’Haberi Görüntüle