Malulen emeklilik, kişinin doğuştan ya da sonradan bir engeli olması durumunda yaş şartına bakılmadan erken emekli olmasıdır. Malulen emekli olmanın şartlarından biri, çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmek diğeri de en az 10 yıl; yani 1800 gün prim ödemek. Peki, Bağ-kurlular hangi hastalıklarla malulen emekli olur?
Malulen emeklilik şartları nelerdir?
Sigortalı olduktan sonra, çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmek, 1800 gün prim ödemek ve bu çalışma günü kaybının hastane raporuyla belirlenmesi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği’ne göre, belirlenen iş kaybının işe giriş tarihinden sonra gerçekleşmiş olmasıdır.
Belirlenen şartları sağlayan Bağ-Kurlu, ticari faaliyetlerini durdurmalı ve prim borcu da bulunmamalıdır. Maluliyet hakkı kazandıktan sonra, göreve devam edilmesi, maaşın kesilmesine neden olur. Malulen emekli olabilmek için, herhangi bir şekilde işe devam etmemesi gerekmektedir.
Bağ-kurlular hangi hastalıklarla malulen emekli olur?
Kanser, epilepsi, demans, beyin tümörleri, Parkinson sendromu, Selebral palsi, Multiple Skleroz (MS), Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı), şizofreni, Bipolar bozukluk, Görme azlığı, Retina kanamaları, Anemi, Kol-bacak gibi organ kaybı, yardımsız ayakta duramamak, Behçet hastalığı, Gastrointestinal kanamalar, Karaciğer sirozu, Karaciğer nakli, Kalp yetmezliği, Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, Solunum sistemi hastalıkları, Kalp nakli, Böbrek nakli, Akciğer nakli, Tüberküloz, AIDS.
Bağ-Kurlu nasıl Malulen emekli olur?
Kişinin çalıştığı kurum ya da kişinin kendisinin il ve ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekmektedir. Malul sayılmaya neden olan hastalık yaşayan kişi, dilekçe ve diğer esas belgeler ile Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapar ve malulen emekli olmanın ilk adımını atar. Kendi aldığını sağlık raporu, SGK tarafından değerlendirilmeye alınmaz. SGK kişiyi kendi belirlediği sağlık kuruluşuna yönlendirir. Sağlık raporu, SGK tarafından değerlendirilmeye alınır, değerlendirme sonrası malulen emekli olunur.