AYM, güvenlik korucuları ile ilgili düzenlemeyi iptal etti « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

AYM, güvenlik korucuları ile ilgili düzenlemeyi iptal etti


Anayasa Mahkemesi (AYM), güvenlik korucularının toplu müracaat ve şikayette bulunmaları durumunda ücretlerinden kesinti yapılmasına yönelik düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Bu karar, CHP’nin başvurusu üzerine alındı. Başvuruda, 2022 tarihli ve 7422 sayılı kanunla yapılan değişiklikle güvenlik korucularına yönelik düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edilmişti.

AYM, kararında, 1924 tarihli 442 sayılı Köy Kanunu’na eklenen 74/A maddesinde yer alan “toplu müracaat veya şikayette bulunmak” ifadesinin, güvenlik korucularının dilekçe ve bilgi edinme haklarını sınırladığına dikkat çekti. Anayasa’da bu hakların güvence altına alındığı ve insanların bu hakları kullanma özgürlüğünün, temel insan haklarının ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulandı. Ayrıca, güvenlik korucularının da diğer kişiler gibi bu haklardan yararlanabileceği belirtilerek, bu hakları kullanan kişilere uygulanacak yaptırımların yalnızca çok istisnai durumlarla sınırlı olması gerektiği ifade edildi.

Bu karar, güvenlik korucularının şikayet haklarını kullanmalarına yönelik bir engel teşkil eden düzenlemenin, temel haklara aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmiş oldu.

Atama, Bağ-Kur’lu, bağkur, başvuru, borçlanma, ÇALIŞAN, Cumhurbaşkanlığı, dairesi, Danıştay, disiplin cezaları, Döviz, EĞİTİM, emekli, emekli sandığı, emeklilik, enflasyon, Esastan İptal Kararı, flaş, flaşhaber, Güncel, gundem, İçişleri Bakanı, işçi, işveren, izin, kamu, Kamudan, koşullar, KPSS, maaş, MEB, mebhaber, memur, memur haber, memur haberleri, mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma, ödeme, Ödemeler, Öğretmen, okul müdürleri, okullar, Otomobil, Ötv, para, para iadesi, politika, prim iadesi, Resmi Gazete, sağlık, Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, SGK, son dakika, sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik merkezi, ssk, Şube Müdürlüğü, taşeron, Ticaret Bakanlığı, toplu, toplu para, Twitter, yargıtay, yerleştirme sonuçları, yüz yüze eğitim, zam haberleri