Asgari ücrete refah payı verilecek mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Asgari ücrete refah payı verilecek mi?

Bu haber 13 Aralık 2023 - 13:58 'de eklendi ve 194 kez görüntülendi.

Asgari ücret pazarlığı resmen başladı. Taraflar ilk görüşmelerini Pazartesi günü gerçekleştirdi. Şimdi sırada ikinci görüşme var. Peki ikinci görüşmede bir rakam ortaya çıkar mı? İşçi ve işverenler hangi rakam üzerinden pazarlık yapacak?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Asgari ücretle ilgili toplamda 4 toplantı söz konusu, ilk toplantıda rakam teklifi yapılmadı, sonraki toplantılar için yol haritası ve tarihleri belirlendi. İkinci toplantıda tarafların rakamlar üzerinden değerlendirmeler yapacağına inanıyorum.

 

İŞÇİ-İŞVEREN HANGİ RAKAM ÜZERİNDEN MASAYA OTURACAK? 

Burada konuşulacak rakamı belirleyen faktörlere bakıldığı zaman yaşam maliyetleri, geçinme endeksleri, refah payı, ülke ekonomisi, gerçekleşen ve hedef enflasyon gibi parametreler söz konusu olacaktır.

İşçi tarafında ise TÜRK İŞ Başkanı Ergün Atalay her toplantı sürecinde özellikle kırmızı çizgimiz açlık sınırındır diyerek vurgulama yapmaktadır. TÜRK-İŞ kasım ayı açlık sınırını 14.025 TL ve bekar bir kişinin yaşama maliyetini 18.239 TL, yoksulluk sınırı ise 45.686 TL olarak açıkladı. Aralık ayı verileri açıklanmadığını da unutmamak gerekir.

İşin doğası gereği işçi tarafı en üst rakamdan masaya oturacak, işveren tarafı bunu aşağı çekmeye çalışacak, devlet tarafı ise her iki tarafı gözeterek arabulucu görevini üstlenecektir.

ASGARİ ÜCRETTE MASADAKİ EN GÜÇLÜ SENARYO NE? 

Bence bu seneki rakamı enflasyon verileri belirleyecektir. Orta Vadeli Program’da (OVP), 2023 yılı hedef enflasyonu yüzde 65 olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan geçtiğimiz aylarda yıllık enflasyon tahminini % 62 ile % 68 arası medyan olan % 65 olarak belirtmişti. Ekonomik veriler ışığında buradaki tahminin büyük ihtimalle tutacağına inanıyorum. Eğer yıllık enflasyon %65 çıkarsa 2023’ün ilk yarıyılı TÜFE % 19,77 soyutladığımızda ikinci yarıyıl % 37,77 çıkmaktadır. İşte başlangıç verisi de bu olacaktır.

Masada diğer taraf olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışanımızı, emeklimizi, memurumuzu enflasyona ezdirmeyeceğiz şeklinde beyanatları mevcut.

 

 

Bu da demek oluyor ki şu anki asgari ücret net 11.402,32 TL’dir.  Mevcut asgari ücretin üzerine %37,77 olan altı aylık enflasyonu eklediğimizde 4.306,65 artış gerçekleşiyor. Böylelikle topladığımız zaman 15.708,98 TL rakamı ortaya çıkıyor. Bu refah payı hariç tespit edilen rakamdır.

REFAH PAYI İLE BİRLİKTE İLAVE ZAM NE KADAR OLACAK? 

Refah payı kısmına gelince mutlaka bir refah payı verileceğine inanıyorum. Geçmiş dönemlerde de bu şekilde olmuştu. Hatırlayacak olursak ocak ayında 8.506 TL olan asgari ücret 11.402 TL seviyesinde gerçekleşmişti. Yüzdesel ifade ile enflasyon % 19,77 iken zam oranı % 34 yapılmıştı.   Şahsi kanaatim 3 tahmin üzerinden oluşmaktadır. ”

 

Milliyet.com.tr/

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN