Adalet Bakanlığı ve Dışişleri’nden ‘Kavala’ tepkisi: AİHM’in itibarını olumsuz etkileyecek « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Adalet Bakanlığı ve Dışişleri’nden ‘Kavala’ tepkisi: AİHM’in itibarını olumsuz etkileyecek


 AİHM, Osman Kavala davasında Türkiye’nin “AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği” gerekçesiyle AİHS’nin 46/1’inci maddesini ihlal ettiği hükmüne vardı. Kavala’ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesi kararlaştırıldı.

Adalet Bakanlığı ve Dışişler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada karar tepki gösterildi. Adalet Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin, AİHM kararlarına uymayı taahhüt etmiş ve bu taahhüdünün gereğini daima yerine getirdiği belirtildi. Türkiye’nin, AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden biri olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Üye ülkelerin AİHM kararlarını icra oranı yüzde 80,20 iken; Türkiye’nin icra oranı yüzde 87,98’dir. Diğer kararların icra süreci ise devam etmektedir. Türk yargı makamları, AİHM’in Kavala hakkında verdiği 10 Aralık 2019 tarihli kararını uyguladıklarını defaatle belirtmişlerdir” denildi.

AİHM’in, Kavala dosyasını öne çekmesine tepki gösterilen açıklamada, “AİHM Büyük Daire gündeminde 22 dosya bulunmasına ve halihazırda derdest dosyaların tamamına yakınının Kavala dosyasından daha önceki tarihlerde, bir kısmının ise en az 1 yıl önce Büyük Daire’ye gelmiş olmasına rağmen Kavala dosyasının öne çekilmesi, AİHM’in güvenilirliğini ve itibarını olumsuz etkileyeceği gibi AİHM’in Türkiye’ye karşı objektifliği ve tarafsızlığı konusunda kamuoyumuzdaki tartışmaları da artıracaktır” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç de “AİHM açıkladığı kararla beklentilerimizi boşa çıkarmış ve Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur” açıklamasında bulundu.