Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerine ilişkin yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme ile öğretmenlerin görev süreleri ve hizmet puanı sistemi yeniden düzenlendi.
MEB’den yapılan açıklamada, öğretmenlerin görev yaptıkları bölge ve okul şartlarına göre adil bir puanlama sistemi oluşturulmasının amaçlandığı belirtildi. Buna göre öğretmenler, aynı eğitim kurumunda azami 12 yıl görev yapabilecek. Bu süreyi dolduran öğretmenlerin atamaları, hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak gerçekleştirilecek.
Hizmet puanları günlük hesaplanacak
Yeni yönetmelikle her okulun bulunduğu hizmet bölgesi ve hizmet alanına göre belirlenen puanların günlük olarak hesaplanacağı ifade edildi. Etkinlik ve yarışmalara katılan öğretmenlere ilave hizmet puanı verilecek.
Türk Eğitim Sistemi’nde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi kapsamında yürütülen destekleme ve telafi eğitimlerinde fiilen ders okutan öğretmenlere de ek hizmet puanı sağlanacak.
Dezavantajlı bölgelere teşvik artıyor
Ek hizmet puanlarının artırılmasıyla, dezavantajlı bölgelerde görev yapan ve başarı gösteren öğretmenlerin puanları daha yüksek olacak. Yeni hizmet puanı uygulaması 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek.
İl içi mazerete bağlı yer değiştirmelerin elektronik ortamda yapılacağı belirtilirken, hizmet bölgelerine yeni alanlar eklendi. Zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamına, üçüncü hizmet bölgesinin birinci, ikinci ve üçüncü hizmet alanındaki eğitim kurumları da dahil edildi.
Öte yandan bilim ve sanat merkezleri, spor ortaokulları ve liseleri ile güzel sanatlar liselerinde görev alacak beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar öğretmenlerinin seçim süreci yeniden düzenlendi.
Yeni yönetmelikle birlikte, 16 Haziran 2023’ten önce göreve başlayan öğretmenlerin, zorunlu çalışma yükümlülüğünden muafiyetlerinin devam edeceği de hükme bağlandı.