700 bin kamu işçisi için zam pazarlığında kritik gün Salı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

700 bin kamu işçisi için zam pazarlığında kritik gün Salı


Kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

GÖRÜŞME 1 SAAT GEÇ BAŞLADI

Kamu işçisine zam görüşmesi gecikmeli olarak başladı. Saat 14.30 olarak planlanıyordu. 15.30 civarında görüşme başladı. Bakan Bilgin, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ile görüştü.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CNN Türk muhabiri Melike Görür şu ifadeleri kullandı: “700 bin kamu işçisinin gözü bugünde. Hükümet tarafı iki teklifte bulundu ilki yüzde 30 zam ve 11 bin 500 taban aylığıydı. İşçi kesimi bunu kabul edilemez buldu. Hükümet bu kez işçilere 12 bin lira taban ücret, yüzde 40 zam oldu.

İşçi tarafının talebi ise yüzde 45 zam ve 15 bin lira taban ücret. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay hükümetin teklifi için “Bunun daha yukarı çekilmesi lazım yüzdelik artışın 30’dan 40’a çıkarılması güzel bizim için yeterli değil” açıklamasında bulundu.

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ERGÜN ATALAY SALI GÜNÜNE İŞARET ETTİ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay: Kamuoyu bugün bir rakam bekliyor ancak biz bugün bir rakam verme durumunda değiliz. Rakamla ilgili büyük ihtimal salı günü bir rakam getireceklerini söylediler. İşçiler, seçimden önce istediğimiz gibi bu görüşmelerin sona ermesini istiyor. Salı günü kamuoyuna inşallah bir rakam veririz diye umut ediyorum. Bir rakam gelsin de kim hallederse halletsin.

HAK-İŞ BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

‘Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı açıklamada ‘Toplantı sonucunda belli bir aşamayı geçtik. Önümüzdeki hafta yine sayın bakan ile biraraya geleceğiz. Verimli bir toplantıydı ama tam mutabakata varamadık.’ ifadelerini kullandı.

PROTOKOLÜN İMZALANMASI BEKLENİYOR 

Peki teklif güncellenecek mi? Sorunun cevabını bugün alacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile cuma günü ele alacağız dedi. Çalışma Bakanı görüşme yapacak ve teklini güncellenip güncellenmeyeceği, hangi noktada uzlaşılacağı netleşmiş olacak. Bu hafta içerisinde ya da seçime kadar olan süre içerisinde sürecin netleşmesi ve Ağustos ayında memur ve memur emeklisine gelecek zam konuşulacak. Sonrasında ise özel sektörün zam pazarlıkları olacak bu nedenle kamu işçisine gelecek zam oldukça önemli.”