2020 YILINDA SENDİKA AİDATI NE KADAR OLACAK? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

2020 YILINDA SENDİKA AİDATI NE KADAR OLACAK?


Kamu görevlileri sendikalarına üye olanların aylık ücretlerinden, üyesi oldukları sendikaya ödenmek üzere her ay sendika aidatı (üyelik ödentisi) kesiliyor.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümlerine göre, bu Kanun kapsamındaki sendikalara üye olanların ödeyeceği aidat miktarı ilgili sendika tüzüğünde belirtilen aylık ödenti miktarı kadar olmakla birlikte, bu miktara ilişkin alt ve üst sınırlar söz konusudur.

Öte yandan, sendika üyesi kamu görevlilerinin aylık maaşından her ay kesilen sendika aidatının olabileceği en düşük ve en yüksek miktarlar, maaş katsayılarındaki artışa göre değişmektedir.

Sendika aidat miktarının belirlenmesi

4688 sayılı Kanun Escort Samsun uyarınca, sendika üyesi olan kamu görevlilerinin aylık maaşından, belli miktarlar aralığında ve üyesi oldukları sendikanın tüzüğünde belirtilen oranda üyelik ödentisi (sendika aidatı) kesilmektedir.

Kanun hükümlerine göre;

**Sendika üyelik aidatının bir aylık miktarı, alt ve üst miktar sınırlamasına tabidir.

**Üyelik aidatının bir aylık tutarı, 15/1’den aylık alan Devlet memurunun damga vergisine tâbi brüt ücretinin; en az binde dördü (%0,4) ve en çok otuzda biri (1/30) kadardır.

**Kesilecek üyelik aidatı miktarı, ilgili üyenin aylık maaşının damga vergisine tabi tutarının üyesi olduğu sendika tüzüğünde belirtilen oranı kadardır.

Öte yandan, damga vergisi tabi maaş tutarının her memur için aynı olmaması ve sendikaların tüzüğünde belirlenen ödenti oranının her sendika için aynı olması zorunluluğunun bulunmaması nedeniyle, sendika aidatının miktarı; ilgili memurun maaş durumuna ve üyesi olduğu sendikaya göre değişiklik gösterebilmektedir.

2020 yılında sendika aidatı ne kadar olacak

Kamu görevlilerinin aylık ücretlerine ilişkin belirlemeler çerçevesinde, 2020 yılında geçerli olacak maaş katsayılarına göre (enflasyon farklarından kaynaklı katsayı artışları hariç), 2020 yılının ilk yar ve ikinci yarısındaki ayarda,  sendika üyesi kamu görevlilerinin aylık ücretinden kesilecek sendika aidatı miktarının ne kadar olabileceği (alt ve üst sınırları) aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tabloda belirtilen en düşük ve en yüksek miktar aralığında olmak kaydıyla, üyesi olunan sendikanın tüzüğünde belirlenen kesinti oranının, ilgili memurun damga vergisine tabi maaşına uygulanması suretiyle bulunacak tutarda, her ay sendika aidatı kesintisi yapılacak.

DönemAidat Miktarı*
En az (%0,4)En çok (1/30)
2019 yılının ikinci 6 ayında15,03 TL125,26 TL
2020 yılının ilk 6 ayında15,63 TL130,28 TL
2020 yılının ikinci 6 ayında16,26 TL135,49 TL