’10 şiddetine kadar çıkabilir’ diyerek uyardı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

’10 şiddetine kadar çıkabilir’ diyerek uyardı!

Kahramanmaraş ve 10 ilimizi etkileyen depremler sonrası uzman isimlerin açıklamaları devam ediyor. Son olarak yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, canlı yayında İstanbul depremi ile ilgili konuştu. Görür, söz ettiği bölgeler için “10 şiddetine kadar çıkabilir” dedi.


Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, FOX TV’de ekrana gelen Çalar Saat programına konuk oldu. Uzman isim, olası İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu ve depremin şiddeti ile ilgili konuştu. İstanbul için “Burada deprem olacak, iki kere iki dört mü? Sebebi burada 99’da deprem var. Şarköy’de 1912’de var. İkisinin arasındaki şu bölümde 1766’tan beri deprem yok. Burada sismik bir boşluk. Bu boşluk dolacak, büyük bir Marmara depremini oluşturacak” uyarısında bulunan Görür, beklenen depremin Marmara Denizi’nin içinde olacağını söyledi ve şöyle konuştu:

“Yani Kuzey Anadolu fayının Marmara’nın iç kısmında olacak. Biz artık fay tartışmasını bırakalım.”

Prof. Dr. Naci Görür: “10 şiddeti bile görülecek”

Asya Yakası’nın göreceli şekilde, Avrupa Yakası’na nazaran daha az etkileneceğini söyleyen uzman isim “Çünkü burada jeolojik formasyon zemin itibarıyla daha güçlü. Dolasıyla burada hasar göreceli olarak daha fazla. Kıyıya yakın, kıyıdan 10 kilometre içeriye doğru gittiği yerlerde çoğunlukla depremin şiddeti 9 olacak. Kuzeye doğru çıkınca bu düşecek. Aynı şekilde Anadolu Yakası’nda da kıyıya paralel kesimlerde 9 şiddeti ve kuzeye doğru azalacak.” dedi.

Uzman ismin “Kimi yerlerde 10 şiddeti bile görülecek. Bu ciddi bir deprem şiddetidir.” ifadelerini kullanması da dikkat çekti.

Çorum için de konuştu

Çorum için de “Tam Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde. Bu kuşağın tamamı, Türkiye’nin tamamı, hatta dünyanın en aktif büyük depremler oluşturabilen kuşağı içerisinde.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, “Bu kuşak aşağı yukarı Bingöl-Karlıova’dan çok büyük ölçüde Marmara Denizi’ne kadar enerjisini tüketti. Büyük deprem üretme enerjisini boşalttı.” şeklinde konuştu.