Yunan tuğamiral skandal haritayı gündeme taşıdı: Erdoğan ben buradayım diyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yunan tuğamiral skandal haritayı gündeme taşıdı: Erdoğan ben buradayım diyor


6 Şubat depremleri öncesi gerilimin hat safhada olduğu Türk-Yunan ilişkilerindeki normalleşme geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in temasları sonucu iyice zirve yaptı. İki lider görüşme sonrası dostluk ve işbirliği mesajı verdi.

Yunan basını ise son bir haftadır Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki hamlelerini inceliyor. Bu bağlamda birçok gazete gelişmeleri manşetten okuyucularına sunuyor. Son olarak ülkenin en önemli medya kuruluşlarından Ta Nea, ‘Erdoğan Abdülhamid Han sondaj gemisinden ne istiyor’ başlıklı haberde Türkiye’nin bölgedeki aktifliğine yer verildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSkandal 3+1 formülü: Türkiye yok!Haberi Görüntüle

‘BÖLGEDEKİ GÜÇ’

Ta Nea, iki ülke ülke arasındaki ilişkilerin her ne kadar iyi bir şekilde ilerlediğini hatırlatarak haberinde ‘Erdoğan Türkiye’nin uluslararası sahnedeki rolünü güçlendirme iddiasını sürdürüyor. Bu nedenle, daha önce yaptığı gibi Türk sondaj gemisi Abdülhamid Han’ı Kıbrıs veya Yunanistan yakınlarına göndermeye devam ediyor’ ifadesini kullandı. Yunan basınına göre Erdoğan’ın bu hamlesi ‘Türkiye’nin bölgedeki bir güç’ olduğunu niteliyor.

Arap dünyası 'Türkiye' dedi! Çin'in çabaları yetmedi, ABD liste dışı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRArap dünyası ‘Türkiye’ dedi! Çin’in çabaları yetmedi, ABD liste dışıHaberi Görüntüle

SONDAJ GEMİSİ NEDEN ‘ŞİMDİ’ HAREKET ETTİ?

ERT’ye konuşan ve Ta Nea’nin haberleştirdiği gelişmede Yunan Tuğamiral Yiannis Egolfopoulos, Abdulhamid Han gemisinin harekete geçmesini değerlendirdi. Egolfopoulos, ‘Türklerin iyi bilinen taktiklerine atıfta bulunarak’ Ankara’nın Sevilla haritasına göre Yunan karasularında çalışmalar yaptığını söyledi ve ekledi:

‘Barış iklimini bozmak isterlerse sondaj gemisi Kıbrıs’a doğru yol alabilir. Ayrıca BM zirvesine de az kaldı, İsveç’e söz vermişlerdi’

SEVİLLA HARİTASI NEDİR?

Sevilla Haritası, 2000’li yılların başında Sevilla Üniversitesi’nden akademisyenler Juan Luis Suárez de Vivero ile Juan Carlos Rodríguez Mateos’un Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz’deki MEB (Münhasır ekonomik bölge) anlaşmazlığının çözümü için hazırladığı bir çalışma olarak ortaya atıldı.

Haritanın iddiasına göre Meis Adası’ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı güneye doğru Akdeniz’in ortasına kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor. Yunanistan’ın kıta sahanlığını Türkiye’ye ne kadar yakın olursa olsun Yunan adalarının sınırlarına göre çiziyor.

'Savaş sebebi' diyerek duyurdular! Yunan basınında panik

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR’Savaş sebebi’ diyerek duyurdular! Yunan basınında panikHaberi Görüntüle

‘ERDOĞAN NEYİN PEŞİNDE?’

Açıklamalarının devamında Egolfopoulos, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile müzakere yapma isteğini desteklediğini ancak Kıbrıs’ı kabul etmediğini hatırlattı ve ‘Daha fazla kışkırtmıyorum. Sınırlarımın burada olduğunu kabul ediyorum ve daha ileri gitmiyorum. Ancak bunların gerçekleşmesine neden olan sebepler var. Böyle birdenbire olmadılar. Türkiye’ye katkıda bulunacak başka şeyler olmasaydı onu (Sondaj gemisi) çıkarmazdı. Erdoğan şimdi neyin peşinde’ dedi.

İhanet eden ülkeden yardım istediler! Akdeniz'de süper güçlerin çarpışması

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRİhanet eden ülkeden yardım istediler! Akdeniz’de süper güçlerin çarpışmasıHaberi Görüntüle

‘BEN BURDAYIM DİYOR’

Haberin devamında Egolfopoulos, Erdoğan’ın İsrail ve Mısır’la ilişkileri normalleştirmeye çalıştığını belirtti. Rusya-Türkiye ilişkilerinin son günlerde eskisi gibi olmadığını da iddia eden Egolfopoulos, ‘Su yüzüne çıkmamış birçok şey var, Erdoğan içeride ve dışarıda ben buradayım diyor’

 ABD Yunanistan'a yelken açıyor: Türkiye sabit ve kararlı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ABD Yunanistan’a yelken açıyor: Türkiye sabit ve kararlıHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTürk kontrollü bir deniz! Yunan basını dert yandı: Proje hayata geçmediHaberi Görüntüle

Tek çıkış yolu F-16'lar! ABD basını 'Yapabilirler' dedi harita tam tersini söylüyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTek çıkış yolu F-16’lar! ABD basını ‘Yapabilirler’ dedi harita tam tersini söylüyorHaberi Görüntüle