YİRMİ MADDEDE UZAKTAN VE YÜZ YÜZE EĞİTİM  « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

YİRMİ MADDEDE UZAKTAN VE YÜZ YÜZE EĞİTİM 


Son günlerde vatandaşlarımızın cevabını en çok aradığı sorulardan bazıları da; okulların açılıp-açılmayacağı, açılacaksa nasıl bir eğitim olacağı, açılmayacaksa uzaktan eğitimin nasıl olacağı, yüz yüze eğitime ne zaman dönüleceği gibi eğitim gündemine dair sualler. Arama motorlarına bu ve benzeri sorular o kadar çok yazılıyor olmalı ki, servis sağlayıcılar; “Okullar Ne Zaman Açılacak?” manşetleriyle reyting arttırma yolunu sıklıkla kullanmaya başladılar. Bizler de bu kısa yazıyla, maarif mevzusuna dair vatandaşlarımızın merakını celbeden yirmi hususu belirtelim istedik.

Yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitime dair yirmi not:

  1. 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı, yüz yüze ve uzaktan eğitim imkânlarının birlikte kullanılması ile sürdürülecektir.
  2.  Eğitim programlarının tamamı yüz yüze ve\veya uzaktan eğitim yolu ile tamamlanacaktır.
  3. 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılında, öğrenciler öğretim programlarındaki konu ve kazanımların tamamından sorumlu olacaktır.
  4. Ölçme ve değerlendirme uygulamalarının öğrencilerin gruplara ayrılarak kendi okullarında, öğretmenleri tarafından okul ortamında gerçekleştirilmesi esastır.
  5. Okul Öncesi Öğrencileri, 1.Sınıflar, Özel Eğitim Anasınıfı ve Özel Eğitim 1. Sınıflar ilk hafta 1 gün (5 x 30 = 150 dakika ders yapacaklar. 4 x 10 = 40 dakika teneffüs yapacaklar) okula gideceklerdir.
  6. Okul Öncesi Öğrencileri, 1. Sınıflar, Özel Eğitim Anasınıfı ve Özel Eğitim 1. Sınıflar; 28 Eylül’den itibaren haftada iki gün (10 x 30=300 dakika ders ve 8 x 10=80 dakika teneffüs) okula gideceklerdir.
  7. 1.Sınıflar okulda, 3 ders Türkçe, 1 ders Matematik, 1 ders Hayat Bilgisi işleyeceklerdir. Öteki dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenecektir.
  8. Öğrenciler iki grup halinde; Pazartesi – Perşembe ve Salı – Cuma olacak şekilde okula gideceklerdir. Çarşamba günleri okullar dezenfekte edilecektir.
  9. Öğrencilerin çantasında ders kitapları, defter, kalem, silgi ve matara olacaktır.
  10.  Öğrencilerin çantasında ayrıca yedek maske, 80 derece kolonya ya da dezenfektan olacaktır.
  11. Uzaktan eğitim; TRT Eba TV’den, canlı dersler şeklinde ve Eba Platformu üzerinden yapılacaktır. Öğretmenler başka sosyal medya mecraları üzerinden de ayrıca canlı dersler yapabilir.
  12.  Öğrencilerin okula gelmeden önce temizlik, beslenme, uyku ve öz bakım becerileri karşılanmış olmalıdır.
  13. Okul idarecileri, okullarının sağlıklı ve güvenli bir eğitim kurumu olabilmesi, öğrenci ve velilere güven verebilmesi adına “Okulum Temiz Belgesi” almışlardır/alacaklardır.
  14. Okullar; Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu hükümlerini yerine getireceklerdir.
  15.  Öğrenciler, teneffüslerde öğretmenleri kontrolünde temassız oyunlar oynayacaklardır.
  16. Bu dönemde, veli toplantıları bireysel olarak, küçük gruplar halinde ya da uzaktan yapılacaktır.
  17. Okul kantinleri kapalı olacak ve okulda beslenme yapılmayacaktır.
  18. Veliler hastalık belirtisi gösteren çocuklarını okula göndermeyeceklerine dair taahhütname imzalayacaklardır.
  19. Öğrenim çağında olmasına rağmen, Kovid-19 gerekçesiyle çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler okul idaresine dilekçe ile başvuracaklardır. Bu öğrencilerin durumları, 2021-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı sonunda değerlendirilecektir.
  20.  Okullara, mümkün olduğunca ziyaretçi kabul edilmeyecektir.Sayın Bakan Ziya Öğretmenin de sıklıkla değindiği üzere; böyle bir başlangıç olmasını istemezdik elbette.  Okula, bu meş’um vaziyette başlamanın sebebi biz değiliz ama ne yazık ki bu süreç,  tüm Dünya’yı olduğu gibi bizi de etkiledi.  Gerekli tedbirleri alarak birçok ülke eğitime başladı. Bizler de ülke olarak yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitimin birlikte yapılacağı bir planlamaya gittik. Hepimizin kaygıları olabilir hatta çocuklarımız daha yüksek seviyede kaygılanabilirler. Böylesi vakâlarda onların sorularını cevaplayarak rahatlatalım. Onlara,  salgından tedbirler alarak maske, mesafe, temizlik ilkelerine uyarak, korunabileceğimizi anlatalım. Her zamankinden daha fazla çocuklarımıza destek olmamız gerektiğini unutmayalım. Hep birlikte el ele vererek bu süreci de aşacağımıza ve tekrar yüz yüze eğitim günlerine döneceğimize yürekten inanıyoruz. 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılının hayırlı uğurlu ve sağlıklı olmasını HAKK TEÂLÂ’dan niyaz ile.

    Es-selâm.

    Ömer Emir DOĞAN/Eğitim Yöneticisi/Yazar

Ömer Emir DOĞANomer.dogan.58@hotmail.com