Yeni personel istihdamına ilişkin kritik görüş! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yeni personel istihdamına ilişkin kritik görüş!

Bakanlıktan belediye şirketlerinde yeni personel istihdamına ilişkin kritik görüş.


T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

 

Sayı : 48563918-900-E.242472 17/10/2019

Konu : Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birlikleri Şirketleri

……… BELEDİYESİNE

İlgi : ……… Valiliği’nin ………tarihli ve ……… sayılı yazısı.

696 sayılı KHK kapsamında belediyeniz şirketinde istihdam edilen personele ek olarak yeni işçi alımı yapılıp yapılamayacağı hususundaki ilgi yazınız incelenmiştir.

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun “Sözleşme Kapsamında Yaptırılabilecek İlave İşler, İş Eksilişi ve İşin Tasfiyesi” başlıklı 24 üncü maddesi; “Mal ve hizmet alımlarıyla yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan iş;

a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,
b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

Şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10’una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20 ‘sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir…” hükmü;

Yine, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları İle Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esasların “Personel Giderlerinin Toplam Giderler İçindeki Payına İlişkin Üst Sınır” başlıklı 5 inci maddesi;

“(1) İdarelerin, şirket personeli de dahil yıllık toplam personel giderleri, idarenin gerçekleşen en son yıl bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde kırkını aşamaz. Bu oran büyükşehir belediyelerinde yüzde otuz olarak uygulanır. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz.

(2) Şirketlerde istihdam edilen işçi sayısı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 24 üncü maddesine göre işçi statüsünde geçişe esas sözleşme kapsamında çalıştırılması gereken işçi sayısını aşamaz. Ancak birinci fıkradaki oranın altında kalan idarelerin şirketleri bu oranın aşılmaması kaydıyla belirtilen sayı sınırının üzerinde işçi alımı yapabilir.

(3) Birinci fıkrada belirlenen oranı aşan idarelerin şirketleri İçişleri Bakanlığından izin alınmaksızın işçi alımı yapamaz. Ancak bu oranı aşan idarelerin şirketleri işçi statüsünde geçişe esas sözleşme kapsamında çalıştırılması gereken işçi sayısını aşmamak kaydıyla işten ayrılanların yerine çalıştırılmak üzere izin almaksızın eksilen işçi sayısı kadar yeni işçi alımı yapabilir…” hükmündedir.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri şirketlerinde personel giderinin söz konusu usul ve esasların beşinci maddesinde yer alan oranını aşmaması kaydıyla; İş artışı olması durumunda geçişe esas sözleşmede yer alan işçi sayısının yüzde 20 si kadar işçi alımı yapılabilecek olup, yeni hizmet alanı oluşması halinde yüzde 20 oranı dikkate alınmaksızın söz konusu şirketlere işçi istihdamı mümkün bulunmaktadır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Bakan a.
Genel Müdür