Yabancı Dil Tazminatından Kimler Yararlanıyor? Hangi Diller İçin Ödeniyor? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yabancı Dil Tazminatından Kimler Yararlanıyor? Hangi Diller İçin Ödeniyor?

Yabancı dil ve yabancı dili görevleri esnasında kullanma durumlarına bakılarak kamu görevlilerine ödenen Yabancı Dil Tazminatının miktarı 2021 yılı Ocak ayından itibaren yükseldi.


Aylık katsayısı 1 Ocak 2021 yılından geçerli olarak yükselmesine bağlı olarak, Yabancı Dil Tazminatı miktarı 3 TL – 13 TL aralığında değişen tutarlarda yükseldi.

Yabancı dil tazminatından kimler yararlanıyor?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS) 70 ve üzeri puan alan kamu görevlilerine; aldıkları puan ve yabancı dil bilgilerinden görevleri esnasında yararlanma durumuna göre belirlenmiş olan gösterge rakamlarının aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle bulunan tutarda, her ay yabancı dil tazminatı ödeniyor. Bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

Kamu görevlilerinin yabancı dil bilgisinden görevleri esnasında yararlanılıp yararlanılmadığı, ilgili personel atamaya yetkili amirin vereceği onayla belirlenirken; hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, daire başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetlerinde yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), mütercim ve tercümanlar, üniversite öğretim elemanları ve öğretmenler için herhangi bir onaya gerek kalmadan yabancı dil bilgilerinden görevleri esnasında yararlanıldığı kabul ediliyor.

Hangi diller için ödeniyor?

Kamu görevlilerine; Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinden yabancı dil tazminatı ödeniyor.

ÖSYM; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az iki defa, diğer diller için yılda en az bir defa Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapmak şartıyla ilgililerin yabancı dil bilgi seviyesini belirliyor.

Dil tazminatı 2021 yılında maaşa net etkisi

2021 yılın ilk yarısı için geçerli olan aylık katsayısına göre, Ocak ve Haziran 2020 döneminde yabancı dil tazminatının aylık net tutarları ise şöyle olacak: