Vatikan’ın üstünden kalkmayan ‘gölge’ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Vatikan’ın üstünden kalkmayan ‘gölge’


Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, geçen hafta yayımlanan ve İtalyan mafyasından birinin “Eski Papa John Paul II hayatta olsaydı taciz vakalarına karışacağını ima eden” ses kaydına ilişkin savunmada bulundu. Françesko, 2005’te ölen John Paul’a yönelik iddiaların “saldırgan ve asılsız” olduğunu söyledi.

Söz konusu ses kaydı, 1983’te 15 yaşındayken kaybolan ve bir Vatikan çalışanının kızı olan Emanuela Orlandi’yle ilgili soruşturmanın yıllar sonra tekrar açılmasının ardından geldi. Vatikan bu yılın başında Orlandi’nin kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı tekrar başlatırken, İtalyan Parlamentosu da davayla ilgili bir komisyon kurmuştu.

Abisi temin etti

Geçen hafta soruşturmayla ilgili yetkililere 8 saat ifade veren Emanuela’nın abisi Pietro Orlandi’nin savcılara teslim ettiği bir ses kaydı da gündemi sarstı. Pietro Orlandi’nin temin ettiği ve geçen hafta İtalyan kanalı La7’de yayımlanan ses kaydında Romalı bir mafya üyesinin “Papa John Paul II hayatta olsaydı, taciz etmek için reşit olmayan kızları aramaya çıkacaktı” dediği duyuluyor. Orlandi’nin kaybolmadan önce bir arkadaşına “Vatikan’dan bir din adamının cinsel tacizine maruz kaldım” dediği biliniyor.

Başına ne geldi?

Vatikan’da yaşayan bir ailenin kızı olan Emanuela Orlandi, 22 Haziran 1983’te Roma’daki müzik okuluna gitmek için çıktığı evine bir daha hiç dönmedi. Aileye, basına ve yargı makamlarına gelen çok sayıda ihbar Orlandi vakasını yıllarca gündemde tutsa da, acılı aile 40 yıldır kızlarının başına ne geldiğini öğrenemedi. Şimdi de yeni soruşturma sonucu bekleniyor.

Papa John Paul II, 2005’te öldü.

‘Bu bir iftira’

1978’den hayatını kaybettiği 2005’e kadar Papa olan John Paul’ün, görevi süresince Katolik kilisesindeki cinsel tacizlere göz yumduğuna dair raporlar olduğu biliniyor. Ancak, söz konusu ses kaydına Papa Françesko’nun yanı sıra Vatikan’dan birçok kişi tepki gösterdi. Vatikan devletinden yetkili Andrea Tornielli, ses kaydını ve Pietro Orlandi’nin bunu TV’de yayınlatmasını “kanıt olmayan iddia, bir iftira olarak nitelendirdi. Kardinal Stanislaw Dziwisz de John Paul aleyhindeki imaları “gerçek dışı, yanlış ve gülünç” olmakla eleştirdi.

Papa Françesko, Aziz Petrus Meydanı’nda yaptığı konuşmada iddiaları reddetti.