Ücretlere hedef enflasyon çıpası « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ücretlere hedef enflasyon çıpası


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bakan Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile birlikte, önceki gün açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili bazı haber ajanslarına açıklamalarda bulundu.

Disiplin vurgusu

Bakan Şimşek, hiçbir zaman kur hedefleri olmadığını belirterek, “Geçiş dönemine ilişkin bir arka planda eminim bir varsayım vardır. Siz tabii bu ortalama kurlardan kurun yıl boyunca lineer seyredeceğini varsayıyorsanız yanlış varsayıyorsunuz” diye konuştu. Şimşek, işverenlerin de katkısının olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngördüklerini belirterek, “Bir taraftan da çalışanlarımızı uzun vadede tabii refahları için tasarrufa teşvik edeceğiz, yönlendireceğiz” ifadelerini kullandı. Ücretlerle ilgili değerlendirmede bulunan Şimşek, “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak. Ama çalışanlar, hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecek. Enflasyon dezenflasyon süreciyle tutarlı bir yaklaşım içerisine girmemiz lazım. Ama belli kesimlerin durumlarının iyileştirilmesine yönelik bütçe imkanları zaten ona göre kurgulanmış. Dolayısıyla orada gereken adımlar atılır ama o bütçe disiplini içerisinde kalınarak. Dar kesimlerinin alım gücünün kalıcı bir şekilde artırılmasının bir tek yolu var. O da enflasyonu düşük, tek hanelere düşürmekle olur” dedi. Şimşek, ücret artışlarının, bu seneki enflasyon farkı yüzde 65 olacaksa çok yüksek düzeylerde olacağını ifade ederek, “Yani gelecek sene memur maaş artışları enflasyonun, muhtemelen neredeyse bu seneki enflasyon farkını dikkate alırsanız çok çok üzerinde olacak” şeklinde konuştu.

Dijital para hazırlığı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da, “Enflasyon hedef patikamıza 2024 yılı içinde ilk tasarladığımızdan bir miktar gecikmeli oturma riski ortaya çıkmış olmasına rağmen 2024 yılında dezenflasyonun tesisi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bütüncül bir yaklaşımla parasal sıkılaştırmaya gerektiği ölçüde gerektiği zaman da devam edeceğiz” dedi. Erkan, Merkez Bankası’nın rezervlerini biriktirmeye devam ettiklerini söyledi. Erkan, dijital para çalışmalarının da üç faz olduğunu söyleyerek, “Şu anda ikinci faz hazırlıklarımız sürüyor” ifadesini kullandı.

Yılmaz: Reformlar birer birer hayata geçirilecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat bu programı ilan etmesi ve ‘Hükümet olarak arkasındayız, destekliyoruz’ demesi bu planın en büyük gücü. Siyasi iradeyle o planda yazan politikalar, reformlar, birer birer hayata geçirilecek” dedi. Yılmaz şöyle devam etti: “Büyümenin kompozisyonu değişiyor. Büyümeyi, tüketim odaklı, iç talep odaklı bir büyüme olarak da gerçekleştirebilirsiniz; yatırım, üretim, ihracat odaklı bir şekilde de gerçekleştirebilirsiniz. Bizim planımıza baktığımız zaman, büyümemizde yatırımların, dış talebin, ihracatın katkısının daha yüksek olduğunu görebilirsiniz. Daha farklı kaynaklardan gelen bir büyümeden bahsediyoruz. Büyümenin kompozisyonu enflasyonu artırıcı değil, tam aksine enflasyonla mücadeleye katkı verici bir çerçeve içinde şekillendirilmiş durumda.”