‘Üç vakte kadar kişiye özel tedavi’  « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

‘Üç vakte kadar kişiye özel tedavi’ 


Bir araştırmada, önde gelen yapay zekâ sohbet robotlarından Google’ın “Bard” ve Amazon destekli “Claude”a 2024 yılı tahminleri soruldu. OpenAI’ın geliştirdiği “ChatGPT” ve Microsoft’un “Bing” adlı yapay zekâ sohbet robotlarına eski verilere dayanmaları nedeniyle soru sorulmadığı, internetten canlı bilgileri işleyen Bard ve Claude’un kullanıldığı belirtildi. Bard ve Claude’un 2024 tahminleri şöyle sıralandı:

Biyoteknolojik devrim

1 – Yapay zekâ sistemleri kendi başlarına muhakeme yapmaya başlayabilir.

2 – 2024’te insanlığı “yükseltecek” biyoteknolojik (canlı organizmalara veya biyolojik sistemlere dayalı teknoloji) atılımlar görülebilir. Özellikle insan beyninin bilgisayarlara bağlandığı “beyin-bilgisayar arayüzlerinde” atılımlar olabilir.

3 – Tedavilerin bireyin DNA’sına göre özel olarak tasarlandığı kişiselleştirilmiş tıpta büyük gelişmeler yaşanabilir.

4 – ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde kötü niyetliler, teknolojiyi kullanarak seçimi baltalamaya çalışabilir.

5 – ABD ile Çin arasındaki Tayvan meselesi nedeniyle yaşanan gerilim 2024’te artmaya devam edebilir. Yapay zekâ Claude, “Tayvan 2024’te resmi bağımsızlığa doğru hamle yaparsa bu, Çin’in daha agresif tavırlar sergilemesine ve hatta askeri müdahalesine neden olabilir” dedi.

2116’da neler olacak?

Uzmanlar, yapay zekânın 2116 yılına kadar tüm mesleklerde insanların yerini alma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu açıkladı. Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına katılan 3 bine yakın araştırmacı, “İnsanlardan ‘daha iyi ve ucuz’ olabilecekleri gerekçesiyle yapay zekâ 2116’ya kadar işlerin yarısını ele geçirecek” dedi. O tarihte yapay zekâyı kamyon şoförlüğünden cerrahlığa kadar birçok sektörde iş başında görebileceğimiz belirtildi. Goldman Sachs bankası, dünya çapında 300 milyon kadar görevin halihazırda yapay zekânın tehdidi altında olduğunu öngörüyor.