Tüm bankalarda artık zorunlu olacak « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Tüm bankalarda artık zorunlu olacak

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor, resmen duyuruldu ve değişiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, “Sır Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşılması Hakkında Yönetmelik Taslağı’nı görüşe açtı.


Bankada hesabı olan ve bankada çalışan herkesi yakından ilgilendiriyor. Tüm bankalarda artık zorunlu olacak. Resmen duyuruldu ve tek tek açıklandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ resmi internet sitesinde yayımlanan yönetmelik taslağı ile banka sırrı ve müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin paylaşım ve aktarımlarına dair kapsam, şekil, usul ve esaslar belirleniyor.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ atıfta bulunan yönetmelik taslağı, Bankacılık Kanunu’ sırların saklanmasıyla alakalı 73. maddesi kapsamında sır saklama yükümlülüğüne, bu yükümlülüğün istisnalarına ve müşteri sırrı kavramına yönelik standartlar geliyor.

BAŞKASINA KESİNLİKLE AÇIKLANMAYACAK

Bankacılık Kanunu, bankalar ya da müşterilerine ait sırları öğrenenler, görevden ayrıldıktan sonra dahi söz konusu sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklamamakla yükümlü tutuyor.

Bir gerçek ya da tüzel kişinin, banka müşterisi olduğunu gösterir her türlü bilgi de müşteri sırrı kapsamında sayılacak.

Yönetmelik taslağı, sır saklama yükümlülüğünden istisna tutulan hallerde sadece belirtilen amaçlarla sınırlılık ve bu amaçların gerektirdiği kadar veriyi içerecek ölçülülük ilkeleri belirleyici olacak şekilde usul ve esasları tanımlıyor.

ARTIK ZORUNLU OLACAK

Bu kapsamda bankaların Bilgi Paylaşım Komitesi kurması zorunlu olacak. Komite, ölçülülük ilkesini dikkate alarak müşteri sırrı ve banka sırrı niteliğindeki bilgilerin paylaşımını koordine etmek ve gelen paylaşım taleplerinin uygunluğunu değerlendirerek bu değerlendirmeleri kayıt altına almakla sorumlu olacak.

Bilgi Paylaşım Komitesi’nin görev tanımları ile çalışma esasları bankaların yönetim kurulları tarafından onaylanacak.