Tahıl koridoru krizi nasıl çözüldü? Erdoğan: Putin’i aradım bugün açtılar « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Tahıl koridoru krizi nasıl çözüldü? Erdoğan: Putin’i aradım bugün açtılar


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuk olduğu canlı yayında Türkiye Yüzyılı, TOGG, asgari ücret, EYT ve gündemdeki diğer konulara ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

TOGG AÇILIŞI

Her şeyden önce orası bir fabrika. Fabrika nerede diyorlardı ya. Togg bu fabrikada üretilecek. Önce Togg’daki bütün mühedendisler, işçiler ile bir resim çektirdik. 1300 kişiler. Ardından fabrikayı gezdik. Fabrikada her şey robotik. İnsan bunları görünce tabi iftihar ediyor. Fiyatı şimdiden hemen sormaya başladılar. Gemlik Kampüsü açılışında net bir cevap vermiştim. Togg satışa sunulduğunda rekabetçi olacak. Kendi sınıfındaki araçlarla rekabet edebilecek. Mart ayında yollara çıkmadan önce fiyat da belli olacak. A’dan Z’ye her şeyi konuşacağız şimdiden bir fiyat söylemek doğru olmaz. 2022’nin Temmuz ayında bir ÖTV indirimi yapıldı. 7 ayrı üretim olacak yani seçenekler sunuyoruz. Hem otomobil hem renklerde de seçenekler var. 

İlk yerli otomobil banttan indi! Cumhurbaşkanı Erdoğan Togg’un direksiyonundaHaberi Görüntüle

Karadeniz’i eksik bırakmışlardı. Yeşilin olmadığı bir çeşit olamaz çünkü burası Türkiye. Eşime sordum ‘hangisini beğendin’ diye, eşim refikam ‘kırmızı’ dedi. Kırmızı alacağız. Aliyev “2 araba da ben istiyorum. Birini makamda kullanacağım” dedi. Rengi konuşmadık. Bugünkü konuşmamızda bunu tekrar bana anımsattı. Ben daha önce bir test yapmış hızda 160’a kadar çıkmıştım. Bu işin başına getirdiğimiz isim gerçekten bu işe hakim. Birimler arttıkça eleman sayısı da artacak.

Ben bu zatı muhattap almaktan artık utandım. ‘Fabrika nerede’ diyor, ‘Otomobil nerede’ diyor? İşte fabrika orada, işte otomobil orada. İkisi gelmediyse de ortağın bir elemanı oradaydı. Şu an 1300 kişinin ortaya çıkardığı bir eser var ve sen bu eseri görmüyorsun. Şimdi de ‘biz üretemezsiniz demedik, satamazsınız dedik’ diyorlar, bunu söylemeye başladılar. Yazıktır. 20 yıldır Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparken çıkıp fabrikanız var mı diyor. Kendisi SGK’da müdürlük yaptığı zamanlarda ölüleri rehin aldılar. Milli bütçeye en ufak bir yük olmadan eser ortaya çıkıyor. Aynı şeyi yollarda geçerli.

“BİZ SAĞLIKTA DEVRİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Sen SGK’da genel müdürlük yaptın, ben Kasımpaşa’da doğup büyüdüm. SSK Okmeydanı Hastanesi, şimdiki güzellik yok o zaman tabi. O hastaneye giderdik. Oradaki kavgalar, gürültüler… Hastanelerin hali rezaletti. Bir arkadaşımızın eşi o hastanede doğum yaparken öldü, vermediler ve rehin aldılar. Bu Kılıçdaroğlu utanmadan bizim yap-işlet-devret hastanelerimize laf atıyor. Biz sağlıkta devrimi gerçekleştirdik. Pandemi bu işin en büyük sınavıydı. Biz yola çıkarken 4 ana unsuru düşünerek yola çıktık. Türkiye’yi eğitim, sağlık, adalet ve emniyette yükselteceğiz dedik.

Tüm Türkiye’nin 81 vilayetinde şehir hastanelerinden sonra eğitim araştırma hastaneleri, bunun yanında devlet hastaneleri ve bütün ilçelere varıncaya kadar yapmış olduğumuz hastanelerle biz sağlıkta devrimi gerçekleştirdik.

TAHIL KORİDORU

Her ikisiyle de arzu ettiğimiz anda 24 saati bulmadan görüşüyoruz. Gerek Zelenskiy ile gerek Putin ile görüşüyoruz. Sağ olsun ne Sayın Putin’den ne de Sayın Zelenskiy’den olumsuz bir yaklaşım almadım. Tabi bizden talepleri oldu. Elimizden geldiğince cevap verdik. Sayın Putin baktım kimle görüşüyorsa aleyhinde konuşuyor. Ben de dedim ki ‘Yanlış yapıyorsunuz.’ Siz bir lider olarak size saldırılsa eyvallah eder misiniz? Rusya’nın başı olacaksınız, her türlü imkana sahipsiniz. Kalkıp böyle saldırılara da evet diyeceksiniz bu mümkün değil. O bu yaklaşımlarımı gördüğü için, birileri vasıtasıyla kabul etmiyor tahıl koridorunu. Ama ben dün aradım, bugün saat 12’de koridoru açtılar. Bugün Zelenskiy ile de bir görüşme gerçekleştirdik. İstanbul’daki merkezden sevkıyatı takip edeceğiz.

Cibuti, Somali, Sudan’ın durumu hiç iyi değil. Başka hangi az gelişmiş ülkelerde sıkıntı varsa buralara nakliyeyi gerçekleştireceğiz.

Lider diplomasisini başarmak önemli. Dün önce biz Olaf Scholz ile daha sonra Sayın Putin ile görüşmemizi yaptık. Her ikisi ile yaptığım görüşme birbirinin tamamlayıcısıydı. Scholz bile bir ay öncekiyle şimdi farklı noktada. Önümüzdeki yılın sonlarında Akkuyu’yu açacağız. 2023’ün sonları ya da 2024’ün başları. Tabi ben Sayın Putin ile Sinop’u da konuştum. Açılacak 3 ünite daha var. Ama Sinop’ta 4 üniteli yeni bir proje açacağız. Akkuyu ve Sinop yüzde 20’lik enerji tüketimini karşılayacak. Akkuyu, Sinop, bir üçüncüyü farklı bir merkezde arkadaşlar çalışıyorlar. Ayrıca onu da yapacağız.

(Muhalefet tarafından yapılan nükleer enerji yatırımları eleştirilerinin sorulması üzerine) Devletlerde devamlılık esastır. Bu adam cahil. Bu millet zaten sana bu ülkede yönetimi vermez orası ayrı da böyle cahil ile bir yere gidilmez. Sen SSK’yı yönetemeyen bir cahilsin.

“GAZ MERKEZİ GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR”

Gaz merkezi ile ilgili Putin ile yaptığımız görüşme sonrası kapsamlı bir çalışmayı bakanlığımız yapıyor. En yakın merkez olarak Trakya bölgesi görünüyor. Oradan çıkış ve oradan Avrupa’ya dağıtımını yapmak mümkün olacak. Tabi bunlar ilk tespitler. Biz zaten uzun zamandır enerji merkezi olma konusunda adım atıyoruz. Bu son Azerbaycan’a gidişimde de Sayın Aliyev ile de görüştük. Oradan da alacağız. Depolama tesislerimizi kuracağız.

“KANUNİ VE YAVUZ EŞ ZAMANLI ÇALIŞIYOR”

Karadeniz’deki gaz keşfi bize ayrı bir güç katacak. Malum biz göreve geldiğimizde Türkiye’nin ne sismik gemisi ne sondaj  gemisi vardı. Berat Bey’in bakanlığı döneminde ilk gemiler alındı. Biz hem Akdeniz’de hem Karadeniz’de bu araştırmaları yapacağız. Biz bu gemilerle başka ülkelere de gidip sondaj çalışmaları yapabiliriz. O ülkelere ya da 3. ülkelere bu gazları satma şansımız var. Böyle teklifler de geliyor. Bu konuyla ilgili teklifler geliyor. Libya, bu tür çalışmaların içerisine girebiliriz diyor.

Sakarya gaz sahasında 540 milyar metreküplük bir keşfimiz var. Gazı 2023’e yetiştirmek için şu anda ekiplerimiz yoğun bir çalışma içinde.

Tuna-1 kuyusu, TANAP, Mavi Akım bir noktada bütünleşiyor. Kanuni ve Yavuz eş zamanlı çalışıyor. İlk etapta 40 milyon metreküp gaz üreteceğiz. BOTAŞ, gazı ulusal sisteme bağlamak için kara boru hattını bu ay içerisinde tamamlayacak. Fatih Sondaj Gemisi şu anda Çaycuma-1 dediğimiz arama kuyusunda çalışmaya başladı. Buradan İnşallah bir müjde bekliyoruz. 

“ŞU AN SEN UYUŞTURUCU BARONLARINA ZEMİN HAZIRLIYORSUN”

Bay Kemal Amerika’daki 8 saatlik kayboluşunun gizemini, bu iftiralarla ortaya çıkarıyor. Kendisine orada öğretilenleri söylüyor. 1 hafta 10 gün içinde arka arkaya bir taraftan bununla ortaya çıktılar. Bizim silahlı kuvvetlerimize hakaret ettiler kimyasal silah diyerek. Bir de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne uyuşturucu ile cari açığı kapattığı iftirasını attılar. Böyle siyaset olur mu? Bu nasıl bir densizliktir. Utanmadan sıkılmadan kalkıyor, cari açığı uyuşturucu ticareti ile kapattığımızı söylüyor. Daha bugün ticaret bakanımız rakamları açıkladı. Varsa elinde bir delil, çıkarsın konuşursun. Şu anda yüzlerce insan uyuşturucudan içeride. Şu an sen uyuşturucu baronlarına zemin hazırlıyorsun. Sen AK Parti’ye bu yakıştırmayı yapamazsın. PKK terör örgünü uyuşturucudan nemalanıyor. 

Kalkmış eş başkanları, Türk Tabipler Birliği’nin başındaki o kadını savunuyor. Bunlar birbirlerinin ete kemiğe bürünmüşleri. Gerek silahlı kuvvetler olarak, gerek bizler yakın markajda takip ediyoruz. Yargıda da peşini bırakmayacağız.

“MİLLET İTTİFAKININ ÖMRÜ UZUN OLMAZ”

Bunlar Millet İttifakı diyerek millete ihanet ediyorlar. Onların adı millet değil illet ya da zillet. Zaten yakında o zillet ittifakı dağılacak. Ömrü uzun olmaz onların. Bir kere renkleri çok farklı. Seçim meydanlarında birinin söylediğini diğeri reddedecek. Bizim Cumhur ittifakı olarak böyle bir derdimiz yok. Türkiye Yüzyılı’nda Sayın Bahçeli ile beraberiz. Togg’un açılışında beraberiz. İnşallah beraber de seçime gireceğiz. Beraber yürüdük biz bu yollarda. İllerimizde toplu açılışlar ve mitingler yapıyoruz. Cumartesi günü İnşallah Gaziantep’te programlarımız olacak.

CHP’Lİ VEKİLLERİN MAHKEME SALONUNDAKİ GÖRÜNTÜLERİ

Adalet Bakanlığı gerekli takibi yapıyor. Kılıçdaroğlu hala bunları savunuyor. Bana kalırsa bunların süratla dokunulmazlıklarının kaldırıması gerekiyor. Atatürk şu an hayatta olsa, bunları kapının önüne koyardı. Ama Bay Kemal’de ne bu cesaret ne de hukuk anlayışı var. CHP; çöp, çukur, çamur siyaseti diyorduk ya, işte bunun adı çamur siyasetidir. 

Türkiye’de bağımsız mahkemeler olduğunu, kararlarıyla konuşan hakimler olduğunu CHP’lilere de öğreteceğiz, öğrenecekler. Hiç endişeniz olmasın.

“BU MİLLETİN AİLE YAPISINI BOZMAK KİMSENİN HADDİNE DEĞİL”

Güçlü milletler, güçlü ailelerden oluşuyor. Biz kadim medeniyetimizin de geleneği olarak güçlü ailelerden oluşan bir milletiz. Bu milletin aile yapısını bozmak, leke sürmek, kimsenin haddine değildir. Bizler Cumhur İttifakı olarak ailenin saygınlığını ortaya koyacağız. Aile yapımızı her türlü sapkınlıktan marjinal akımdan koruyacağız. Vatandaşlarımız yürüyüşler yaptı, haklı taleplerini dile getirdi.

BAŞÖRTÜSÜYLE İLGİLİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

Bu arada başörtülü bayanları alıp onlara rozet takıyor. Bu seçimlerde başörtülü aday da çıkarırsa sakın şaşırmayın. Bizim bütün mücadelemiz eğitim almak isteyen küçük yavrularımız içindi. Ama Bay Kemal’in böyle bir derdi yok. Gel anayasa değişikliği yapalım, bu işi sağlama alalım dedik. Ama gelemezler yine de kaçacaklar. Bugün arkadaşlara dedik ‘gidin alın bilgileri bakalım ne diyorlar’ dedik. Zamanında üniversitelere alınmayan kızlarımız, şimdi o okullara hoca olarak döndü. Bazıları doçent bazıları profesör oldu. Başörtüsünü özellikle CHP’nin takiye siyasetine malzeme olmaktan kurtaracağız. Bu teklif onlar için bir samimiyet testi olacak. Netice alamazsak referandumu konuşacağız. Tabi en doğru kararı millet verir.

“TAYFUN TESTİ YUNANLARI ÇILDIRTTI”

Son füze tesitimiz savunma sanayide geldiğimiz yer bakımından çok önemli. Son yaptığımız TAYFUN testidir Yunanları çıldırtan. Atina bunun menzili içinde diye ürkmeye başladı. CENK ve GEZGİN gibi daha nicelerinini müjdelerini zamanı geldiğinde vereceğiz.Roketsan bünyesinde füze geliştirmeleri sürüyor. 2023 yılında Milli Muharip Uçak inşallah o da hangardan çıkacak. Hürjet, Bayraktar Kızılelma, TB3 SİHA Anadolu uçak gemimize inip kalkacak. Atak 2 ilk uçuşunu gerçekleştirecek. ATMACA füzeleri için geliştirilen turbo jet motoru teslim edilecek. Sadece onlar değil başka kızacak olanlar da var. Yunanistan’ın tavrı karşısında sessiz ve tepkisiz kalamayız. Biz de laf üretmek yerine iş üreteceğiz. Yunanistan’ın aklını başına alması lazım. Tahrik ve tehdit ile bir yere varılamayacağını anlamaları lazım.

Aynı istikamette istiklalimiz ve istikbalimiz için gece gündüz demeden muhtelif füze, roket, mühimmat ve silahlar da dahil azimle çalışmaya devam ediyoruz.

“PUTİN İLE FİYAT POLİTİKALARINI DA GÖRÜŞECEĞİZ”

Başkanlık sistemine geçmemiz ile beraber Türkiye’ye istikrar geldik. Sağlıklı bir ekonomiyle yolumuza devam ediyoruz. Bizim 5 başlığımız var. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme. Türkiye tarihinin en büyük büyüme dönemlerini yaşıyor. Enflasyonu yıl başından sonra konuşacağız. Faizi tek haneli rakamlara çekiyoruz. Bizim şu an cari açığımızın tek sebebi petrol. Sayın Putin ile yaptığınız görüşmelerde fiyat politikalarını görüşerek adım atacağız. Başkanlık sisteminde hızlı karar alma mekanizması var. Hep söyledim, krizleri yönetirsiniz ama belirsizliklerini yönetemezsiniz.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

Herzog şu an sabırlı bir yaklaşım içinde. Seçim sonucu ne olursa olsun İsrail’le ilişkileri karşılıklı hassasiyetlere saygı ve ortak çıkarlar temelinde sürdürülebilir zeminde yürütmeyi arzu ediyoruz. Değerlere saygı gösterildiği sürece, kazan kazan diplomasisiyle sadece Türkiye ve İsrail değil tüm bölge kazançlı çıkacaktır.

SOSYAL KONUT PROJESİ

Şu an açıklanmış olan dev bir proje. Kura ile yapacağız ki herhangi bir sorun yaşamayalım. Seçimden sonra Türkiye Yüzyılı’na güçlü bir giriş yapacağız.  7 Kasım’da sona erecek arsa ve iş yeri başvurularımızın süresini inşallah 15 Kasım’a kadar uzatıyoruz.

BLOKZİNCİRDE ATILACAK ADIMLAR

Biliryorsunuz kripto para alanındaki gelişmeleri takip ediyoruz. Biz bu yeniliğe kayıtsız kalamazdık. Geçen hafta İstanbul Üniversite’nde geniş katılımlı bir heyete bir konuşmam oldu. Blokzincir konusunu işledim. AK Parti olarak bunula ilgili çalışmaları geliştiriyoruz.

“ZİRCİRLER KIRILACAK, AYASOFYA AÇILACAK DEDİK, AÇILDI”

AK Parti Türkiye’ye rekorlar kırdırdı. Avrupa’da bizimle birlikte böyle bir rekor yaşayan olmadı. Yüzyılın işini biz 20 yıla sığdırdık. Gençlik mitinglerimizde hep şunu söylerdik. Zincirler kırılacak, Ayasofya açılacak. Hep bunu söylerdik ve Ayasofya açıldı. Biz Mimar Sinan unutulursa haksızlık olur dedik ve Mimar Sinan Camii’ni yaptık. Çankaya geçmiştekilerin ecdadın bir eseri ama biz de Cumhuriyetin nesli olarak Külliyemizi buraya inşa ettik. Bu külliye çok farklı bir külliye. Camisi ile, kongre salonu ile ayrı bir inşa oldu. Seçim kampanyamızda nerelerde neler yaptık, bunların hepsini anlatacağız. Sağlıkta, eğitimde, ulaştırmada neredeydik, nereye geldik milletimize ulaştırmaya çalışacağız.

EYT, SÖZLEŞMELİ PERSONEL, ASGARİ ÜCRET

Şu an sağ olsun Vedat Bey çalışmalarını ekibi ile beraber yoğun bir şekilde devam ettiriyor. Önümüzdeki ay ve yeni yıl bu çalışmaların arka arkaya açıklandığı aylar olacak. Buraladaki ücret politikalarımızı açıklayacağız. Tabi en önemlisi asgari ücretin yeniden tespini çalışması olacak. Bu çalışma ile beraber EYT, sözleşmeli hepsini arka arkaya açıklayacağız. 2023’e tüm bunları açıklayarak gireceğiz.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'nun 'uyuşturucu' iddiasına tepki

Anketleri görünce çıldırdılar!Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’nun ‘uyuşturucu’ iddiasına tepkiHaberi Görüntüle

Bakan Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı ile görüştü!

Türkiye’ye teşekkür…Bakan Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı ile görüştü! Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRCumhurbaşkanı Erdoğan: Futbol birikimine sahip çıkmak görevimizdirHaberi Görüntüle

Bu ne vicdansızlık bu ne insafsızlıkKılıçdaroğlu’nun ‘uyuşturucu’ iddiasına sert tepkiHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRErdoğan, Putin ile tahıl krizini görüştüHaberi Görüntüle

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Türkiye Yüzyılı' mesajı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRCumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Türkiye Yüzyılı’ mesajıHaberi Görüntüle